PIERNIKI

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
O, ten piernik to też żelazna pozycja w moim świątecznym menu, bardzo go lubimy.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
O rany, juz zaczynam miec problem z wyborem piernika na Swieta. Chyba tez sie skusze na ten linkowany zamiast staropolskiego?... Te Swieta spedzimy raczej sami, wiec musze sie dobrze zastanowic co upiec, zebysmy potem tego do wielkanocy nie jedli
icon_mrgreen.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ten piernik u nas też będzie,bardzo nam smakował.

Wczoraj upiekłam 55 pierniczków, rozkładam pieczenie na raty.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,417
4,661
113
Upiekłam w niedzielę pierniczki. Nie liczyłam sztuk, ale wyszły 4 puszki na ciasteczka plus kilka już zjedzonych. Zastanawiam się czy nie dorobić ciasta i nie upiec więcej
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Lubię te pierniki, zwłaszcza na prezenty, bo ładnie trzymają kształt i można je ciekawie polukrować, ale stawiam na różnorodność, więc zamiast setek pierników jednego rodzaju, choćby najlepszych, wolę po pół porcji różności - fefernuski, pierniczki Elizy, lebkuchen, pepparkakory, speculoosy, krajanki.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,417
4,661
113
No w sumie masz rację
icon_smile.gif
Fefernuski też lubię, lebkuchen również, na speculoosy się nie porywam, bo nie mam foremek, reszty nie próbowałam, więc może czas spróbować?
gruebel_2.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Pierniczki już upieczone i zapuszkowane. Chcę je wysłać córce do Walii i mam w związku z tym pytanie - czy mam je wysłać bez lukru, czy mogę już polukrowane? Paczka będzie szła tak z tydzień.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
No to mój lukier za bardzo nie wyschnie, bo polukrowałam je dopiero dzisiaj. No i nie wiem co robić?
gruebel_2.gif
Wysłać je takie bez lukru czy zaryzykować i modlić się, żeby nie spleśniały. Bo zalecają, żeby wysłać paczkę najpóźniej jutro, bo inaczej może nie dojść na czas.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dorotko, nie martw się, do jutra lukier na pewno stwardnieje i będziesz mogła bez obaw wysłać paczkę.
Często puszkuję tego samego dnia, co lukrowałam i nigdy mi żadne pierniki nie spleśniały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Dziękuję za rady. Zrobiłam tak: te polukrowane pierniczki zapakowałam w jedną puszkę, a te bez lukru w drugą - jakby się miało coś złego dziać z tymi polukrowanymi, to zawsze zostaną jej te zwykle. Ale kilka polukrowanych zostawiłam w domu i oczywiście sama je pożarłam.
icon_redface.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dzisiaj zrobiłam, jak każdego roku. I na staropolski.
Ech Janeczko...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Ja też dziś będę zagniatać ciasto.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Joanno, chciałabym tak ja Ty, zamiast mąki pszennej użyć żyta i orkiszu. Podpowiesz mi proszę w jakich proporcjach i ilości? Nie chciałabym zmarnować ciasta.