PIERNIKI

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Janka @ 23 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1218114Własnie przed chwilą też znalazłam brakujące foremki,od paru godzin mnie męczyło i nie mogłam sobie przypomnieć gdzie je włożyłam
dump.gif
no,skleroza.

Piękne masz foremki ,cudne liście,nie mam żadnych w swoich zasobach.
Ostatnio kupiłam foremkę psa owczarka niemieckiego i konia.
Janko, ja swoje kupiłam w tortowni, podobny kpl http://www.tortownia.pl/sklep,980,100,Wilt...i_zoledzie.html
liście są jeszcze tutaj i po ok. 6 zł sztuka: http://skladrzeczy.pl/search.php?node=138&counter=1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wiem,moja synowa mi ciągle podżera,ja z ciastem uciekam,chowam,potem szukam,przekichane mam.....
baa.gif

Miałam kiedys zdjęcie miski z dość pokaźnym ubytkiem,po zmianie kompa poszło sobie w świat.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
hihihi... mojego ciasta nikt nie wyjada, zostało wyniesione do zimnej i ciemnej piwnicy w której mieszkają pająki
icon_mrgreen.gif
Ale one nie wyjedzą bo ciasto nakryte
icon_mrgreen.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Możesz popakować w worki i trzymać ,nic się nie stanie.
Kiedyś nie miałam puszek i tylko tak przechowywałam.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pewnie już upiekłaś,ja zawsze patrzę czy spód jest podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.

Jednego piernika naciskam paluchem ,gdy leciutko się ugina jest ok.

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Dziś zagniotłam ciasto i teraz odpoczywa w lodówce. Mam nadzieję, że wyjdą, bo to mój pierwszy raz będzie1
A surowe ciasto jest rewelacyjne po prostu!!!!

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Nie musi leżakować.
U mnie w domu babcia wieczorem robiła ciasto,a na drugi dzień piekła.
Ja odstawiam na kilka dni w chłodne i wtedy piekę.

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Też bym je zrobiła, ale mam problem z miodem, bo moja waga wyzionęła właśnie ducha, więc nie mam jak odmierzyć pół kilograma. Ile to jest mniej więcej? Mam miód w litrowym słoiku, czy to będzie połowa słoika czy nieco wiecej?

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
poserbaby @ 6 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1225278Myślę, że raczej nieco mniej, bo słoiki rzadko są wypełniane pod sam dekiel. 353 gramy miodu powinny mieścić się w szklance (zwykła szklanka 237ml).
mysz @ 6 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1225281Mój podręczny przelicznik chciał powiedzieć, że szklanka miodu to 400 gram a łyżka 22 gramy.
Kobitki, to się zdecydujcie
icon_mrgreen.gif

To moje ukochane pierniczki i właśnie dziś przymierzam się do zrobienia ciasta. Szczerze powiedziawszy to tego miodu dawałam zasze trochę na oko
icon_redface.gif
, więc może teraz pora odmierzyć uczciwie
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy