Piernikowe serca

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Moniax, mam nadzieje, ze sobie poradzilas.
Ciasta bym nie wywalala
icon_wink.gif
dosypalabym maki tyle, ile trzeba.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Czy można zamiast masła dać margarynę Kasię?
icon_sad.gif

anbetung.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kasiu, nie robilam tych piernikow z margaryna, a o Kasi moge pomarzyc
icon_wink.gif

ale skoro smalec w piernikach mozna zamiec na maslo
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
, to mysle, ze maslo mozna zamienic na margaryne
icon_wink.gif

Poprostu bym sprobowala. Nie powinno nic zlego sie stac - tak mi sie wydaje.
 

doti

Member
Kwi 8, 2008
17
0
0
a ja mam pytanie z innej beczki.
czym nakładacie lukier że takie równe "kreski" wam wychodzą?
bo ja totalny laik w tej sprawie
icon_smile.gif

 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Bardzo dziękuję
anbetung.gif
anbetung.gif

idę po Kasię do lodówki
fiesgrins.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Moimi pierniczkami można gwoździe przybijać
rofl.gif

chyba mąka zbyt mało chłonna,
surowe ciasto tak twarde było że opadłam z sił po tym wałkowaniu i jestem zwłoki
icon_lol.gif
 

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
Moje zeszłoroczne też szybko stwardniały, ale po dwóch dniach przebywania w pudełkach z jabłkiem już były mięciutkie!
icon_smile.gif

Tylko, że w tym roku mam problem... Upiekłam wczoraj 136 pierników, a właściwie ciastek o smaku mało piernikowym... Mama kupiła mało aromatyczną przyprawę
cry_1.gif
. Teraz główkuję, w jaki sposób dodać im smaku? Czy może wsypać do pudełek przyprawę korzenną, albo dodać ją do lukru? ;DD HELP HELP, bo smutno miii ;P Przynajmniej nie są takie twarde jak roku temu. Oh.
 

doti

Member
Kwi 8, 2008
17
0
0
kasha @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920627Moimi pierniczkami można gwoździe przybijać
rofl.gif

chyba mąka zbyt mało chłonna,
surowe ciasto tak twarde było że opadłam z sił po tym wałkowaniu i jestem zwłoki
icon_lol.gif
moje też wyszły twarde ale licze na to że zmiękną jeszcze
icon_smile.gif

tylko sie zastanawiam do czego je zamknąć
gruebel_2.gif
bo nie mam aż taki wielu pustych pudełek ...
ostatnio wszystkie pudełka zagospodarowałam....
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
One twardnieja po wyjeciu nawet mieciutkich z piekarnika. Bynajmniej moje i w tym roku i rok temu. Lukier jednak zrobi swoje.
icon_wink.gif

Nie mam pojecie czemu moje znowy ciasto sie kruszylo. Niby ono jest plastyczne, ale tylko, jak mietosze w lakpach w malych ilosciach. Jednak pomna smaku z zeszlego roku, zrobilam w sobobe palna porcje.
icon_biggrin.gif


Tobako, ja bym tez kombinowala dosypac nieco przyprawy do lukru. Zeby nie wygladalo nieefektownie, to moze warto zrobic cienka warstwe glazury na kazdy piernik, a dopiero potem wlasciwy lukier ? Zabawy pewnie sporo z tym bedzie, ale skoro pierniczek nie jest pierniczkiem, to moze warto ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
doti @ 14 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921012tylko sie zastanawiam do czego je zamknąć
gruebel_2.gif
bo nie mam aż taki wielu pustych pudełek ...
ja wziełam się na sposób. Nie mam wielu puszek a pierników multum. Wobec tego wsadziłam je do kartonu, takiego po ciastkach i całość owinełam folią spożywczą
icon_smile.gif
To jest o tyle dobre, że jak ktoś odwinie karton bez mojej wiedzy to się od razu pokapuję, bo folia nosi ślady 'przestępstwa'
icon_mrgreen.gif
 

doti

Member
Kwi 8, 2008
17
0
0
inula @ 14 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=921068ja wziełam się na sposób. Nie mam wielu puszek a pierników multum. Wobec tego wsadziłam je do kartonu, takiego po ciastkach i całość owinełam folią spożywczą
icon_smile.gif
To jest o tyle dobre, że jak ktoś odwinie karton bez mojej wiedzy to się od razu pokapuję, bo folia nosi ślady 'przestępstwa'
icon_mrgreen.gif
no ja wsadziłam do słoja na ogórki kiszone, weszło prawie 2/3 porcji
icon_rolleyes.gif
a reszte jakoś gdzieś ulokuję
icon_smile.gif
a jak nie to zjem
icon_smile.gif
icon_smile.gif


część juz polukrowałam
P1010025.jpg

smok.jpg
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Doti- sliczny Dino
icon_lol.gif

Mniam!



Ciesze sie, ze pomimo, ze wychodza Wam twarde, nie zrazacie sie i je pieczecie, i ze Wam smakuje
icon_biggrin.gif

anbetung.gif
Dziekuje
bussi.gif



A w ogole, to kamien z serca, ze one miekkna
icon_mrgreen.gif
 

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
dziś zamierzam zrobić te pierniki, troche sie boje bo ja raczej ciasta pieke a do ciasteczek trzeba mieć talent równo wałkować, przystrajać a ja tego talentu nie mam ;(