Piętrowy sernik z malinami i białą czekoladą

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja go też dzisiaj robiłam, ale od samego początku pech mnie prześladował, więc nie wiem jaki będzie w środku, na razie studzi się jeszcze.
Mój jest truskawkowy a nie malinowy, no i na herbatnikach zwykłych a nie czekoladowych.
Ale wygląda jakby na czekoladowych, bo zapomniałam o spodzie i się przypalił-i to pierwsza wpadka, a druga to taka, że jak wlałam do tortownicy część truskawkową to wpadła mi do środka miska i wszystko się rozp...dzieliło
icon_evil.gif
Dobrze, że to nie na pokaz ma być tylko dla mnie samej.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja przy tych wszystkich Waszych zdjęciach nie mam co wychylać się ze swoim, ale co tam, jeszcze bardzo świeży, widać przypalony ( dla mnie niestety nie jadalny) spód. Na wierzchu mus truskawkowy z galaretką

sernik_truskawkowy_002.jpg
 

Załączniki

  • sernik_truskawkowy_002.jpg
    sernik_truskawkowy_002.jpg
    148.4 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Marudzisz Beata. Ja chętnie załapię się na ten przypalony spód (lubię przypalone
icon_mrgreen.gif
) i na całą resztę też
daumen.gif
Mnie się on podoba. Bardzo apetycznie wygląda
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Zgadzam się z Krysią, że marudzisz Beatko
icon_smile.gif
Sernik wygląda wspaniale! Mam jeszcze trochę zamrożonych malin to pewnie zagospodaruję do tego sernika
lecker.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja wcale nie marudzę, tylko mówię szczerze, że mój sernik nie jest tak piękny jak na zdjęciach Joanny czy też Twoim Maraa, tamte zdjęcia są artystycznie przecudne. A sernik smaczny bardzo, mocno truskawkowy z racji tej polewy na wierzchu.
A spód może być cały Twój Maraa, całe 24x24 cm, no może trochę mniej, bo kawałek ( ten od którego zjadłam górę serowo truskawkową) już w koszu siedzi
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Sernik pierwszoklaśny i świetny pomysł z tym musem na wierzchu
daumen.gif


BeataSz @ 18 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=806771a druga to taka, że jak wlałam do tortownicy część truskawkową to wpadła mi do środka miska i wszystko się rozp...dzieliło
Ale w czym problem? Wszak truskawki na dole. Gdyby wpadła miska z częścią czekoladową, to mogłoby się nieco pomieszać. Śladu po "katastrofie" nie ma.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Sinistra @ 19 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=807163Sernik pierwszoklaśny i świetny pomysł z tym musem na wierzchu
daumen.gif



Ale w czym problem? Wszak truskawki na dole. Gdyby wpadła miska z częścią czekoladową, to mogłoby się nieco pomieszać. Śladu po "katastrofie" nie ma.
Sini, część truskawkowa wymieszała się w miejscu zderzenia z tym przypalonym spodem ciasteczkowym, okruchy wylazły aż na sam wierzch...
 

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
Joanno, to juz moj drugi Twoj sernik, pierwszy byl kawowy. Jest cudowny, smaczny, puszysty, cos niesamowitego, dziekuje Ci, ze mam dzieki Tobie przyjemnosc jedzenia takich rozkoszy:)
mniam.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Zrobiłam dzisiaj bardzo podobny sernik.
Spód jak zwykle u mnie, z ciastek digestive połączonych rozpuszczonym masłem
Malin (mrożone) była pełna miseczka. Po rozmrożeniu i przetarciu (razem z sokiem) wyszło mi ok. 1 szklanki.
Sera było 850g, białej czekolady 170g, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy-1,5 łyżki.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ser, cukier, jajka i mąkę wymieszałam krótko mikserem. Podzieliłam na 2 części. Do jednej z nich dodałam przetarte maliny, cukier wanilinowy i 1/3 rozpuszczonej czekolady. Do drugiej dodałam pozostałe 3/4 czekolady, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy.
Na dno piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne , napełnione wodą i nagrzałam dobrze piekarnik (220 stopni)
Najpierw zapiekałam samą masę malinową na spodzie z ciastek, przez 20 minut . Sernik wyjęłam i delikatnie łyżką układałam białą częśc. W tym czasie piekarnik został nastawiony na 160 stopni. Całośc zapiekałam jeszcze 1 godzinę i 15 minut.
Po wystudzeniu, powędrował do lodówki na całą noc. Rano zrobiłam wierzch z bitej śmietany i galaretki malinowej

mal1.JPG

mal8.jpg

Jak widac, moje sitko nie było za dobre, bo częśc pesteczek malinowych jest w masie. Ale muszę przyznac, że nawet mi nie przeszkadzają
 

Załączniki

  • mal1.JPG
    mal1.JPG
    118.2 KB · Wyświetleń: 0
  • mal8.jpg
    mal8.jpg
    32.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy