- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Pikantny krem dyniowo – pomidorowy z kluseczkami
około 6 porcji
Składniki:
około 400 -500 g obranej i pokrojonej w kostki dyni
1 puszka krojonych pomidorów
około 6 szklanek wody, bulionu warzywnego lub drobiowego
( lub więcej, w zależności od tego, jak gęstą zupę lubimy)
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt bałkański do dekoracji
przyprawy w zależności od upodobań, na przykład:
I .
pasta chilli lub chilli w proszku
pieprz Cayenne
mielona kolendra
mielony kumin
drobno posiekany czosnek
II.
drobno posiekany czosnek
otarty majeranek
mielony kminek
suszony cząber
papryka słodka lub ostra, pieprz Cayenne
Kluseczki typu „czipetki”:
około 1/2 - 3/4 szklanki mąki , 5 – 6 łyżek wody, 1 -2 łyżki oliwy, szczypta soli
Wykonanie:
W dużej, ciężkiej, nie przywierającej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko poddusić do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając. Dodać dynię, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości dyni ( około 12 - 15 minut). Następnie dodać pomidory, wymieszać, chwilę gotować, po czym zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać gorący bulion, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników i szczypać palcami małe kuleczki. Układać je na posypanej mąką desce do krojenia. Ostrożnie wsypać do gotującej się zupy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do miękkości kluseczek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki, z kleksem śmietany lub jogurtu.

około 6 porcji
Składniki:
około 400 -500 g obranej i pokrojonej w kostki dyni
1 puszka krojonych pomidorów
około 6 szklanek wody, bulionu warzywnego lub drobiowego
( lub więcej, w zależności od tego, jak gęstą zupę lubimy)
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz
gęsta kwaśna śmietana lub jogurt bałkański do dekoracji
przyprawy w zależności od upodobań, na przykład:
I .
pasta chilli lub chilli w proszku
pieprz Cayenne
mielona kolendra
mielony kumin
drobno posiekany czosnek
II.
drobno posiekany czosnek
otarty majeranek
mielony kminek
suszony cząber
papryka słodka lub ostra, pieprz Cayenne
Kluseczki typu „czipetki”:
około 1/2 - 3/4 szklanki mąki , 5 – 6 łyżek wody, 1 -2 łyżki oliwy, szczypta soli
Wykonanie:
W dużej, ciężkiej, nie przywierającej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Lekko poddusić do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając. Dodać dynię, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości dyni ( około 12 - 15 minut). Następnie dodać pomidory, wymieszać, chwilę gotować, po czym zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać gorący bulion, dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie zagnieść elastyczne ciasto z podanych składników i szczypać palcami małe kuleczki. Układać je na posypanej mąką desce do krojenia. Ostrożnie wsypać do gotującej się zupy, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut do miękkości kluseczek. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną natką pietruszki, z kleksem śmietany lub jogurtu.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: