Pikantny krem z dyni z kluseczkami a la czipetki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Ani arcydzieła, ani śmietana. Jogurcik po prostu.
icon_biggrin.gif


Dziś będzie w ulubionej rozgrzewającej wersji z kuminem i chili.
mniam.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Joanno dynie udały się średnio, ale kilka sztuk zebrałam, w pewnym momencie zawiązane dynie zaczęły obumierać, pewnie to była wina pogody, ale mam dwie dorodne hokkaido i trzy butternut squash, jak na moje dwuosobowe gospodarstwo w zupełności wystarczy
icon_smile.gif
, pamiętam o Tobie, jak już rozpołowię moją okazałą hokkaido, to wysuszę pestki i Ci podeślę
icon_smile.gif
.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Jak na tak niesprzyjącą aurę miałaś bardzo dobre zbiory. Miło mi, że pomyślalaś o nasionach dla mnie.
bussi.gif

Oby przyszły sezon ofiarował lepszą pogodę, bo przygotowałam pod dynie spore poletko...
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Dziś do zwykłego zestawu przypraw (kumin, kolendra itd) dołożyłam jeszcze madras curry i garam masala.
Z lenistwa posłużyłam się kupnymi zacierkami, ale i tak zupa wyszła bardzo smaczna.

krem_dyniowy.jpg
 

Załączniki

  • krem_dyniowy.jpg
    krem_dyniowy.jpg
    24.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Joanno, piekne zdjecie no i wspaniala zupa! Dzieki za przepis!
Zrobilam te zupe z hokkaido juz po raz drugi i naturalnie z kluseczkami, choc musze przyznac, ze to byla dlubanina wszechczasow, ale nie zaluje! Warto bylo, bo kocham takie kluseczki i wlasciwie ze wzgledu na nie, a nie na dynie, zrobilam te zupe. Ale smak mnie przekonal i bede powtarzac, bo dyn wszelakich u nas mnostwo.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
To jedna zmoich ukochanych zup wiec dobrze, ze mi o niej przypomniano.

Joanno, z madras masala musi smakowac wybornie. Mam wrazenie, ze wszystkim zimowym warzywom pasuje takie polaczenie aromatycznych przypraw orientalnych. Mam kilka ciekawych przepisow na zupy z Bliskiego Wschodu, moze wpisze gdy tylko zrobie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Tym razem ugotowałam z dyni bananowej, pachnie w całym domu, czekam aż T. wróci z pracy, truuudne to czekanie
lecker.gif
.
 

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
Dzisiaj walczyłam z dynią... Macie jakiś patent na obieranie jej ze skóry? Bo prawie straciłam palce...
I jeszcze jedno - jaki smak ma mieć ta zupa? Moja jest delikatna, ale mam wrażenie, że czegoś jej brakuje...
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Moniak ja robię zupę z takich odmian, których nie trzeba obierać (butternut, hokkaido, bananowa też się nadaje), moja zupa jest lekko kwaskowa od pomidorów, aromatyczna od przypraw (daję 1 łyżkę kminu i 1 łyżkę kolendry) i lekko pikantna od chilli, ją trzeba mocno przyprawić, żeby nie była mdła, ja przynajmniej taką lubię.
 

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
Aaa, czyli tajemnica tkwi w nieobieranej dyni... Ja niestety miałam taką, jaką dostałam i to z wielkiej łaski, bo sprzedawca nie chciał kroić, a przecież nie potrzebuję na raz 20 kg dyni! I skórę miała twardą jak....
Niby doprawiałam, ale smakuje ona jak zmiksowane leczo z cukinii. Może jeszcze czymś doprawię, albo smak skórki nadaje dodatkowej głębi ?
gruebel_2.gif
 

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
No nie wiem... Ja lubię zupy - kremy, np. brokułową, marchwiową... I miałam straszną ochotę na tę zupę. Ale właśnie sobie uświadomiłam, ze parę lat temu robiłam dyniową i wtedy też chyba jakoś nam nie po drodze było...
No nic, mąż zjadł, choć też zachwycony nie był, a on uwielbia zupy
zahnlos.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Moniak, myślę, że za słabo ją doprawiłaś. Ta zupa musi być dość pikantna.
Ja ją najbardziej lubię z czosnkiem, kuminem, kolendrą, świeżym imbirem, chili i nawet curry, z kleksem dobrego jogurtu dla złagodzenia ostrości.
Dużo zależy też od rodzaju dyni - nie ma co się oszukiwać, zwykła dynia "marki dynia" jest najmniej smaczna ze wszystkich.

Osobiście do zupy dynię obieram, zwłaszcza, jak robię ją z butternutów. Kroję na małe kawałki i strugam do deski (rzadziej do ręki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
Czyli powalczę jeszcze ze smakiem
icon_smile.gif
No i u mnie nie ma wyboru dyń, to znaczy, ja żadnych innych nie widziałam, ewentualnie te małe - dekoracyjne, ale one chyba się do jedzenia nie nadają?
Tak próbowałam strugać, ale i tak było ciężko
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,543
1,313
113
Niestety, te dekoracyjne do jedzenia się nie nadają.
Myślę, że dla ułatwienia "obsługi" dyni można ją pokroić w plastry ze skórą i przyprawioną upiec w piekarniku.
Od pieczonej łatwiej odciąć skórkę, a i smak będzie pełniejszy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Joanna @ 14 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1037063Ja ją najbardziej lubię z czosnkiem, kuminem, kolendrą, świeżym imbirem, chili i nawet curry, z kleksem dobrego jogurtu dla złagodzenia ostrości.
tak, dokładnie, ja jeszcze dodaję pieprz ziołowy i jest fajny smak.
A z obieraniem to problem owszem, ja najpierw kroję w duże kawały ze skórą i potem dopiero obieram.