Piróg lub pierożki

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Zrobiłam dzisiaj wieniec drożdzowy. Z małą modyfikacją, zamiast oleju dodałam rozpuszczoną margarynę i 2 jajka, jako farszu użyłam świeżych jagód i brzoskwinię pokrojoną w księżyce. Po wyjęciu z piekarnika polałam lukrem i posypałam orzeszkami....co tu dużo mówić.....miód w gębie.
lecker.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Jogurt zamiast kefiru sprawdza sie znakomicie. To jedyna modyfikacja jaka zrobilam, reszta scisle wedlug przepisu.

OD DAWNA SZUKALAM CZEGOS TAKIEGO NO I WRESZCIE MAM:

Farsz zrobilam z kiszonej kapusty ze smazona cebulka. Najlepsza recenzja bylo wpychanie roladki( bo w takiej formie zrobilam to ciasto) przez mojego dziesiecioletniego syna dla ktorego wiekszosc potraw jest fuj.

Nastepnym razem doloze grzybki i zrobie buleczki.

Boskie ciasto bo robi sie blyskawicznie i bezproblemowo. No i drozdze suszone czesciej mam w domu niz swieze. Bo nawet jak mam swieze, zanim sie za nie zabiore to juz sa raczej nieswieze

Polecam bardzo

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Zrobiłam go na jogurcie. Walenie ciastem o blat strasznie się spodobało moim córkom- rzucałyśmy nim na zmianę
icon_mrgreen.gif

Nadzienie dałam pieczarkowe. Wyszło pyszne, na pewno będą powtórki.
Oprócz dużego pieroga były 2 małe pierożki. Następnym razem zrobię mniejszego dużego pieroga i więcej małych, bo dzieciom łatwiej je jeść i do pracy wygodniej spakować
icon_wink.gif

Taki wyszedł:

58522854_d.jpg

stefa

Member
Kwi 12, 2006
31
0
0
Rewelacja. Zrobiłam w formie bułeczek z nadzieniem z parówek, cebulki i sera żółtego
icon_smile.gif
Tylko dodawałam zaczyn ze świeżych drożdży (25g) i wtedy trzeba dać odrobinę więcej mąki. Wyszło mi 10 dość dużych bułeczek
icon_smile.gif
Pycha!

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
I ja zrobilam
Z nieznanych przyczyn nie trzymaly sie spojenia, a samo ciasto bardzo smaczne
icon_smile.gif

Pierogowe_na_kefirze_cc.jpg

Nadzienie: porosolowe oraz ruskie z czosnkiem niedzwiedzim.

Dalam maslanke i jogurt do srodka ciasta, a lakierowalam kwasna smietana.

Załączniki

• Pierogowe_na_kefirze_cc.jpg
    Pierogowe_na_kefirze_cc.jpg
    39.1 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ależ apetyczne. Niech no tylko przeżyję remont kuchni!

stefa

Member
Kwi 12, 2006
31
0
0
A ja dziś robię po raz drugi, ale tym razem już z podwójnej porcji, bo poprzednio zbyt szybko wszystko zniknęło ;) A! I tym razem mam drożdże instant.

A moje poprzednie wyglądały tak:
obraz003jq.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefa

Member
Kwi 12, 2006
31
0
0
Bardzo dziękuję
icon_mrgreen.gif
Tym bardziej, że ja kuchenny laik
icon_smile.gif

Tak, jak wyżej napisałam, robiłam te bułeczki po raz drugi, z podwójnej porcji i z drożdżami instant. No i powiem tak...Bardziej mi smakowały te na drożdżach naturalnych, ale na instant wyrastały większe
icon_smile.gif
No i robiłam wszystko wg przepisu, a ciasto na suchych drożdżach nie chciało się sklejać :/ Więc wiem, o czym pisała qd
icon_smile.gif
Musiałam niemal podszczypywać ciasto, by się skleiło
icon_lol.gif
I kolejny raz będzie z pewnością na świeżych drożdżach ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Chcialabym te buleczki na rano. Do pracy. Lepiej wiec upiec wieczorem i zjesc wczorajsze? czy moze moglyby prze noc pomieszkac w lodowce? Jak myslicie? Krystyno a moze Ty masz juz jakies doswiadczenie w tym temacie?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
nigdy nie wyrastałam tego ciasta w lodówce, ale wydaje mi się, że pobyt tam nie powinien mu zaszkodzić. Zrób ciasto późnym wieczorem, żeby jak najkrócej jednak było w tel lodówce. Po wyjęciu ciasta z lodówki, daj mu 1 15 minut na dojście do temperatury choć zbliżonej do pokojowej. Potem już formuj i wrastaj gotowe

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
Podnosze, masa olejowo-jogurtowa stygnie, świeże drożdże rosną. Nadzienie będzie porosolowe i z kapusty wloskiej ( musialam zagospodarować
icon_smile.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy