- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,354
- 113
Piróg z pieczarkami.
Ciasto:
* 2 - 2,5 szklanki (szklanka = 250ml) mąki ( ja użyłam 1 szklankę maki pełnoziarnistej i 1 typu 650) + mąka do podsypywania
* 2 jajka
* 35 g drożdży świeżych,
* 1 łyżka cukru,
* 160 ml mleka
* 100 g masła,
* 3/4 łyżeczki soli
Farsz:
* 500 g pieczarek,
* 2 cebule średniej wielkości,
* 2 łyżki masła,
* sól i pieprz - do smaku
Pieczarki pokroic na małe kawałki. Cebulę drobno usiekac. Do rondla włożyc na dno masło i wsypac pokrojone pieczarki. Smażyc na niewielkim ogniu. Jak pieczarki puszczą sok, dodajemy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem (dużo). Dusimy, aż cebula będzie miękka. Przekładamy na sitko, aby odcedzic nadmiar powstałego sosu i studzimy.
Do ciepłego mleka dodac cukier i rozkruszone drożdże. Dobrze zamieszac i odstawic na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie: wsypac mąkę do miski i dodac masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Wymieszac rękami (jak na kruszonkę) aby zrobiło się takie jednorodne. Do mąki dodac 1 żółtko. jajko i białko dobrze razem wymieszac. Połowę dodac do mąki a resztę pozostawic do posmarowania ciasta.
Do mąki dodac wyrośnięte drożdże i wyrobic ciasto. Odstawic do wyrośnięcia w misce posmarowanej olejem.
Wyrośnięte ciasto podzielic na dwie części. Większą i mniejszą. Większą częśc ciasta rozwałkowac w okrąg większy od średnicy naszej formy (u mnie tortownica 24 cm). Wkładamy rozwałkowane ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy, tworząc z nadmiaru ciasta burtę (którą później zagniemy na wierzch naszego piroga).
Na ciasto układamy wystudzone pieczarki.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkowujemy w okrąg o średnicy naszej formy i układamy na pieczarkach. Na wierzch zaginamy burty ze spodniego ciasta.
Można zrobic tak jak ja zrobiłam. Z pozostałego ciasta utoczyłam wałeczki i układałam wzór siatki. Burty ze spodniego ciasta zaginamy na siatkę.
Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Pozostałym od ciasta jajkiem, posmarowac wierzch. Ja starałam się wlewac resztki jajka , w siatkowe dziurki, tak aby dostało się ono na pieczarki.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarowac ciasto kawałeczkiem masła i przykryc na kilka minut. Ciasto robi się wtedy takie bardzo mięciutkie na wierzchu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: