Piróg z pieczarkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,680
113
To nie dziwota, że biedne ciasto na takim "speedzie" omal samo się nie zaplotło w siateczkę.
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
 

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
No i zjedzony
lecker.gif

Z powodu braku pieczarek został zrobiony z mięskiem. Łopatkę pokroiłam, przesmażyłam razem z cebulką i papryką. Jak wyłożyłam na dno ciasto to potraktowałam je jak pizze sosem pomidorowym i na to mięsko. Na górę ta nieszczęsna kratka
icon_rolleyes.gif
a i jeszcze miałam w lodówce resztki mozzarelli i je trochę upchałam ;)
 

Załączniki

  • DSC00020.jpg
    DSC00020.jpg
    180.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00022.jpg
    DSC00022.jpg
    164.7 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
A dlaczego nieszczęsna? Widzę, że zrobiłaś jeszcze ozdobniki na kratce. Tego, ta ja już nie umiem. Z mięchem to robiłam pieróg z ciasta na kefirze. Tyle, że moje mięso było "z odzysku" i dla zaostrzenia smaku, z dodatkiem ugotowanej kapusty kiszonej.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Dzisiaj robiłam na obiad. Z tej samej ilości zrobiłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasta było akurat, tylko pieczarek zrobiłam za mało

pir11.JPG

pir16.JPG
 

Załączniki

  • pir11.JPG
    pir11.JPG
    114.6 KB · Wyświetleń: 0
  • pir16.JPG
    pir16.JPG
    129.4 KB · Wyświetleń: 0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Krysiu - ciasto jest wspaniałe! Mąż je bardzo zachwalał.
Robiłam podobnie jak Joanna, czyli dałam mniej drożdzy (paczuszkę instant co odpowiada 25 g świeżych) i dobrze, bo ciasto rosło szybko. Pięknie, pięknie wyrosło. Świetnie się obrabiało. Nie trzeba nic podsypywać mąki.
Acha, ja dałam w sumie 3 szklanki mąki, ale ja często muszę dawać trochę więcej, niż jest w przepisie. Też robiłam pół na pół mąka zwykła i lubella pełnoziarnista (chociaż ona chyba jest trochę pseudo-pełnoziarnista
icon_wink.gif
)
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Tak, jest super. Tylko zapomniałam napisać, że nie robiłam Twojego pieroga, a ciasto wykorzystałam na razstiegaje Joanny. To z roztargnienia.
icon_redface.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Krysiu, piękny ten piróg!
podoba mi się bardzo wersja w szerszej tortownicy - mam wrażenie, że wtedy farsz lepiej się chyba układa w cieście

jeśli mi nie zeżarli pieczarek z lodówki, to dziś zrobię
mniam.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Tak. W większej tortownicy mamy mniej ciasta a więcej nadzienia. Pieczarki to taka najprostsza acz bardzo smakowita wersja nadzienia. Możemy tam dać, co nam tylko apetyt podpowie
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
właściwie, to chyba każdy farsz przeznaczony na pikantną roladę, spełni się tutaj znakomicie?
ale na początek i tak zrobię dokładnie wg twojego przepisu - uwielbiam paluchy z pieczarkami ze Starówki, a to chyba te klimaty tutaj mamy
lecker.gif