Placek drożdżowy wielkopolski

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Super, Kawa
icon_biggrin.gif
napisz, jak smakuje!
icon_smile.gif

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Rzeczywiście pulchny i delikatny, żółciutki. Bardzo traci na braku rodzynków i mniejszej ilości cukru, ale i tak jest bardzo dobry<uśmiech> Dzięki, Paulinka <cmok>

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Postanowiłam zrobic drożdzówkę... tak więc zabrałam się za poszukiwanie przepisu.
Jak wiadomo masa ich w necie i nie jednokrotnie można zawalić całą sprawę poprzez niewłaściwe proporcje podane przez internautów.
Zastosowałam się do przepisu Paulinki, gdyż byłam właśnie na etapie poszukiwać przepisu na IDEALNĄ drożdzówkę.
Żeby oszczędzić trzymania w napięciu powiem juz teraz ,ze znalazłam
icon_smile.gif
To własnie ten.
Pozostałe przemyślenia i obserwacje wyglądają następująco.
* Naprawdę udało mi się ciasto wyrobić mikserem z hakami (długo, trudno - dokładnie jak w przepisie 15-20 min).
* Drożdże naturalne nie do podrobienia przez te w proszku. Zdecydownie, naturalność w tym przypadku zwycięża.
* Ciasto wyszło mi do tego stopnia sporo (rosło jak szalone),ze podzieliłam je dwie blaszki i wyszły mi dwie ogromne drożdżówki. Jedną zrobiłam z rozmrożonymi śliwkami a do drugiej dodałam jeszcze dżem porzeczkowy. Obie wersję bardzo dobre.
* Trzymanie sie przepisu w przypadku Paulinkowej drożdżówki popłaca.
* Zastosowałam przepis na kruszonkę Bajaderki !

Ciasto to powinno mieć nazwę &quot;wulkan drożdzówkowy&quot; - wyrosło gdzieś na 7 cm... wilgotne, mięciutkie.
Aaa... dodałabym od siebie,że czas pieczenia to wg mnie nie 1 godz a &quot;do zarumienienia&quot; - trzeba ją obserwować.
Paulinko, dziękuję za podzielenie się przepisem !

mrs_koel

Member
Maj 28, 2007
7
0
0
Witam wszystkich
wink.gif
Bardzo spodobalo mi sie to forum i wasze fajne przepisy. Pierwszym przepisem jaki wyprobowalam byly drozdzowki z serem pani Beaty. Byl to moj pierwszy raz kiedy uzylam drozdzy do pieczenia! Okazalo sie wcale nie takie trudne, bo drozdze same sobie rosly bez mojej specjalnej pomocy
icon_mrgreen.gif
I drozdzowki wyszly przepyszne. Teraz wlasnie robie placek drozdzowy, juz pieknie pachnie z piekarnika. Mam nadzieje, ze przed polnoca sie wyrobie
icon_smile.gif
Pozdrawiam!
wink.gif

mrs_koel

Member
Maj 28, 2007
7
0
0
Moje pierwsze zdjecie na forum
icon_rolleyes.gif
Ten drozdzowy placek jest naprawde dobry!:) Oprocz rodzynek i skorki pomaranczowej dodalam jeszcze orzechy wloskie. Swietnie smakuje z syropem klonowym. Dzieki za przepis Paulinko, pozdrawiam:)

Załączniki

• PICT0755pomniejszony.JPG
    PICT0755pomniejszony.JPG
    25.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
O, a ja dzisiaj zamiast szklankami odmierzyłam mąkę moją nową wagą kuchenną
icon_mrgreen.gif
i ciasto wyszło o wiele, wiele gęstsze
icon_wink.gif

dodałam rodzynki i skórkę, właśnie sobie rośnie, zobaczymy co z niego wyjdzie
icon_smile.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Robie z polowy porcji, wlasnie siedzi w piekarniku i jest ogromna! A jak pachnie w calym mieszkaniu!

Acha i moje ciasto wcale nie bylo rzadkie, musialam dolac dobre pol szklanki mleka

poussinette

Member
Lut 18, 2006
303
0
0
Och, Paulinko, chodzi za mna to twoje drozdzowe, chodzi.....
Chyba zrobie na weekend. boje sie, bo jeszcze nigdy nie robilam sama drozdzowego
icon_redface.gif
, ale musi w koncu kiedys byc ten pierwszy raz
icon_exclaim.gif

Amariel

Member
Wrz 22, 2007
84
0
0
Co do tej drozdzoweczki to male pytanie mam, bo chetnie bym sie skusila na takie pysznosci, zachecona waszymi postami, no i fenomenalnymi zdjeciami, ale u mnie takie drozdze niestety ale nigdzie dostepne nie sa....
icon_frown.gif
Wiec gdybym chciala zastapis je suchymi z torebki to jak mam to zrobic, ja w kuchni jeszcze cienko jestem co do umiejetnosci, a na prawde mam na nia wielka ochote!! Drogie panie poradzcie mi jak mam to z suchymi zrobic...

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Amariel- na pierwszej stronie było, 1,5 łyżki=4,5 łyżeczki
icon_wink.gif

Pousinette, czego tu się bać?
icon_smile.gif
najprostszy przepis na świecie
icon_wink.gif

poussinette

Member
Lut 18, 2006
303
0
0
Paulinko, chcialam zameldowac, ze zrobilam, wyszlo pyszne i ogromniaste.
Mam tylko jedno pytanko, maki w gramach, bedzie ile?
Masz szklanke 200 czy 250 gr?
Kruszonka zrobiona z przepisu z twojego bloga, cudowna.....
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Paulinko, pieke Twoj placek od dawna, a dzis doczekal sie wpisu Bardzo, bardzo dziekuje
icon_biggrin.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Paulinko dziękuję Ci za poszukiwanie drożdżówki idealnej, bo dzięki temu i ja ją znalazłam
bussi.gif
Pyszna, wilgotna, nie za słodka, u mnie obowiązkowo ze śliwkami. Wcześniej robiłam placek drożdżowy z przepisu bajaderki, wychodził smaczny, ale bardziej suchy. Pierwszy raz wyszły mi takie kolosalne dziury w drożdżowym
icon_eek.gif
Sposób wykonania odgapiłam od tatter i zmniejszyłam też ilość drożdży, tak jak ona podaje. Reszta bez zmian. Jeszcze raz dziękuję kochana
cvety.gif

Aaaa, nie dałam rodzynek i skórki pomarańczowej, bo mój TŻ nie lubi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wyciągam bo pora nadeszła na idealną drożdżówkę z truskawkami
icon_lol.gif

Właśnie z połowy porcji kolos zległ w moim piekarniku
icon_razz.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No i jak Jean?
Oto moja drożdżówka idealna:
dro_d_owe_wielkopolskie_paint.JPG
dro_d_owe_wielkopolski_talerzyk.JPG
Oczywiście pokroiłam ją jeszcze gorącą, była pyszna, napewno nie da się sprawdzić jak będzie smakowała gdy wystygnie, bo chociaż jest wielka, szybko znika, bardzo szybko. Ciasto w sumie łatwe w wykonaniu, rośnie szybko, nie ma z nim żadnych problemów. Bardzo polecam, kto jeszcze nie piekł. Ja zamierzam piec je bardzo często.
Aha, robiłam tak, że nastawiłam zaczyn, ubiłam jajka i żółtka z cukrami, dodałam wyrośnięty zaczyn i reszta po kolei.

Załączniki

• dro_d_owe_wielkopolskie_paint.JPG
    dro_d_owe_wielkopolskie_paint.JPG
    139.4 KB · Wyświetleń: 8
  • dro_d_owe_wielkopolski_talerzyk.JPG
    dro_d_owe_wielkopolski_talerzyk.JPG
    144.9 KB · Wyświetleń: 8

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy