Placek na maślance

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
I ja się do niego powoli przymierzam - kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Upiekłam. Z innowacją w postaci zastąpienia jednej szklanki mąki pszennej razówką orkiszową.
Olej z pestek winogron i z orzechów włoskich.
Na razie stygnie, pięknie pachnąc maślaną kruszonką bajaderkową.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_1.jpg

placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_.jpg

Pycha!
mniam.gif
 

Załączniki

  • placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_.jpg
    placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_.jpg
    24.8 KB · Wyświetleń: 2
  • placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_1.jpg
    placek_ma_lankowy_z_rabarbarem_i_kruszonk_1.jpg
    22.5 KB · Wyświetleń: 2

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
pepsi @ 5 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=699887a rabarbar do tego ciasta gotujecie z cukrem czy taki świeży dodajecie? przepraszam jeśli pytanie głupie, ale nigdy nie robiłam ciasta z rabarbarem
Ja przed chwilą zrobiłam z rabarbarem- gotowałam z cukrem, a potem odcedziłam na sitku, żeby wyłożyć rabarbar z jak najmniejszą ilością soku.

To ciasto jest po prostu przepyszne- użyłam z pewnymi obawami maślanki truskawkowej i był to dobry wybór. REWELACJA.
Dziękuję bardzo za przepis.
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja też dziś z rabarbarem zrobiłam na imprezkę
icon_smile.gif
Były inne ciasta, ale moje poszło prawie całe
icon_smile.gif

Wrzucam surowy, pokrojony w kostne, duuużo
icon_smile.gif
Po upieczeniu jest pysznie mięciutki i wcale nie kwaśny
icon_smile.gif
 

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Tobatka @ 5 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=700128Ja też dziś z rabarbarem zrobiłam na imprezkę
icon_smile.gif
Były inne ciasta, ale moje poszło prawie całe
icon_smile.gif

Wrzucam surowy, pokrojony w kostne, duuużo
icon_smile.gif
Po upieczeniu jest pysznie mięciutki i wcale nie kwaśny
icon_smile.gif
O widzisz! A ja się bałam, że mi strasznie dużo soku puści i zakalec się zrobi- wolałam nie ryzykować. Mój pomimo wcześniejszego przesmażenia jest kwaśny, nawet bardzo. Kurczę, w jeansy się nie zmieszczę, nie ma szans ;)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Sylvia - kupując rabarbar na wagę wybieraj te najgrubsze i największe łodygi - te są najmniej kwaśne, prawie słodkie
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jakby ktos rabarbaru szukal to w lidlu widzialam. Sporwa wiązka (nie wiem ile lodyg tam bylo) kosztowała ok. 5 zł.
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Ja też zrobiłam z rabarbarem i truskawkami,no rewelacja.
A za dwa dni zrobiłam w postaci babeczek w papierkach od muffinek z jabłkami i rabarbarem też pycha.
Już po raz któryś tam robię to ciasto a i siostrze "sprzedałam" przepis i też jest zachwycona.
Teraz planuję powtórkę na piknik do przedszkola dla córci,gdyż zostałam wytypowana do upieczenia jakiegoś ciasta.I to było moją pierwszą myślą.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Pierwszy raz gdy upiekłam to ciast, byłam trochę zawiedziona. Użyłam wtedy maślanki smakowej - striaciatella. Ale postanowiłam, że jeszcze raz podejdę do tego ciasta. Robiłam na zwykłej maślance, wierzch posypałam suszonymi żurawianami i powtykałam w ciasto ósemki jabłek. Na wierzch kruszonka. Wymerdałam tylko łyżką w misce do połączenia się składników. No i teraz jestem w pełni zadowolona. Wyszło pycha. Urosło że hej.
Dołączam do grona miłośników maślankowego.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moja dzisiejsza wersja jest jeszcze bardziej razowa niż poprzednia - zawiera szklankę razówki orkiszowej i pół szklanki razówki pszennej typ 2000, a do tego cukier trzcinowy i ekstrakt z wanilii. Kruszonkę też zrobiłam z mieszanki mąk razowych z niewielkim dodatkiem mąki pszennej typ 500, z cukrem trzcinowym, odrobiną imbiru i cynamonu.
Ze względów technicznych nie mam zdjęć, ale uwierzcie mi na słowo, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje wspaniale!
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ze zsiadłym mlekiem zapewne też można
gruebel_2.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Jak wyszło z kefirem 0% to pewnie i ze zsiadłym mlekiem wyjdzie
icon_smile.gif

Bardzo fajne i bardzo szybkie ciasto. Takie awaryjne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy