Placek na maślance

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Nie mam czasu na studiowanie całego wątku, a nie pamiętam- ktoś zamienił olej na rozpuszczone masło/margarynę. jak myślicie można dodać miks oleju i rozpuszczonego masła?

[tymczasem zabieram sie do czytania- ile zdołam, tyle przestudiuję]

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Sinistra @ 27 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731967Nie mam czasu na studiowanie całego wątku, a nie pamiętam- ktoś zamienił olej na rozpuszczone masło/margarynę. jak myślicie można dodać miks oleju i rozpuszczonego masła?

[tymczasem zabieram sie do czytania- ile zdołam, tyle przestudiuję]
Chyba się trochę spóźniłam z odpowiedzią, bo przez tyle czasu na pewno ją znalazłaś
icon_smile.gif
Co prawda ja nie zastępowałam w tym cieście oleju, ale kiedyś przy robieniu muffinek zabrakło mi masła i proporcje dopełniłam olejem. To ciasto robi się podobnie do muffinkowego (pod względem grudek), więc myślę, że miks nie zaszkodzi
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Syvia, dzięki. Powiedziałam mojemu Czh, że moje ciacho jest znacznie ważniejsze niż jego WoW
rofl.gif
I udało mi się przejrzeć cały wątek. Stwierdziłam jednak, że tym razem nie będę kombinować i dodam olej. Następna raza będzie eksperymentalnie z roztopionym masłem.

Dokleję zdjęcie

Kopia_IMG_2586.jpg

Załączniki

• Kopia_IMG_2586.jpg
    Kopia_IMG_2586.jpg
    76.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,799
4,851
113
Wyjęłam właśnie ciasto z pieca i jeszcze gorące sprobowałam (akurat, zeżarłam cały pasek
icon_redface.gif
) . Byłam bardzo ciekawa efektu, bo tym razem trzymałam sie ścisle przepisu, nie zamieniałam oleju na masło, nie wybrzydzałam na 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszło takie, jak mówicie, pulchne i wilgotne. Nie miałam cukru waniliowego, dałam migdałowy i okazało się, że do sliwek bardzo pasuje.
Chop też chwali, a ja chwalę Tobatkę.
anbetung.gif
bussi.gif

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
mi też bardzo smakowało i każdy był bardzo zadowolony
icon_wink.gif
poszedł w jeden dzień niestety - banany i jagody to super połączenie
icon_mrgreen.gif

dziękuje za super przepis ;)!
IMG_1152.jpg

Załączniki

• IMG_1152.jpg
    IMG_1152.jpg
    45.9 KB · Wyświetleń: 1

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zastanawiam się, czy przez ten wątek przewinęła się chociaż jedna negatywna opinia na temat tego pysznego ciasta
icon_mrgreen.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nawinęło się kilka razy apropo zakalca
icon_wink.gif

ja w sumie też długo byłam b. niezadowolona, bo nie wychodziło mi nic puszystego i smacznego - jak większość z Was pisała.
a ostatnio wyszło
icon_wink.gif
to ciasto ma jednak specyficzną konsystencję - smaczne, szybkie, ale na pewno nie moje ulubione z tej serii.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
No chyba z Akulki przeszło na mnie (zakalec). wiele razy już piekłam i zawsze wychodził cudownie puszysty, a dzisiaj klapppp. Ale domyślam się dlaczego
dump.gif
: nawaliłam śliwek jak głupi. No i ciasto nie wytrzymało takiej ilości.

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Ja już chyba opracowałam stały model tego ciasta - idealnie według przepisu, zero owoców, kruszonka bez cukru waniliowego - wtedy mi najlepiej, bo wyraźnie czuję ten cudowny zapach ciasta i mogłabym zjeść takiego całą blachę gdyby nie kalorie:)
Jeszcze raz stokrotne dzięki za przepis na moje ukochane ciasto.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,955
2,884
113
Tobako
anbetung.gif
za przepis. Zrobiłam dzisiaj, na ciasto wyłożyłam pokrojone morele, na nie kruszonkę .
Krótkie podsumowanie: robi się błyskawicznie i jest pyszne
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
. Następnym razem zrobię z innymi owocami i koniecznie z kruszonką
icon_lol.gif
.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Od czasu kiedy na cinie znalazłam przepis robiłam wielokrotnie i z różnymi owocami. Zawsze ciasto wychodzi jak trzeba. Moja modyfikacja polega na tym, że jeżeli wśród owoców są jabłka to kruszonka jest z drobno krojonymi (nie mielonymi!) orzechami. Moi goście, ci którzy ciasta nie jedzą... , pałaszowali i komentowali że to drożdżowe
zwinker2.gif
jest wyjątkowo pyszne...

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja dziś zrobiłam dla imieninowych gości.. Ze śliwkami i czerwonymi porzeczkami.. Śliwki mi utonęły, puściły sporo soku, ale przez to placek wyszedł jeszcze wilgotniejszy i taaaaak pyszny!
icon_smile.gif
Powiem Wam w sekrecie, że najczęściej go piekę, bo łatwo, szybko i smacznie - a takie przepisy lubię
icon_smile.gif
Goście moi pożarli dosłownie, na szczęście 2 kawałki zachowały mi się, schowałam i jutro będzie do kawusi jak znalazł
icon_smile.gif

Cieszę się też z każdej pozytywnej opinii jak dziecko, cieszę się, że i Wam i Waszym gościom smakuje
icon_smile.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
No tak, placek na "maślance" po raz kolejny
icon_mrgreen.gif
Imponujący wątek.
Mój z kefirem, z dodatkiem suszonej żurawiny, na wierzchu śliwki (nie utonęły!), jeżyny, borówka amerykańska i cynamon z cukrem.
Bez kruszonki, bo chodziło mi o zagospodarowanie umierających na balkonie węgierek.
Mniam.

ma_lankowe.jpg

Załączniki

• ma_lankowe.jpg
    ma_lankowe.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 1

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Rany, jakie zdjęcie!!!!!!
icon_smile.gif

A ja mam w piekarniku resztkę od wczoraj - pół zrobiłam z jabłkami, posypane cynamonem i kakaowa kruszonka, a drugie pół ze śliwkami (tez nie utonęły) i jasna kruszonka
icon_smile.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy