Placek na maślance

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,321
329
83
Hopnę sobie do góry
icon_mrgreen.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Z czym ja go już nie piekłam... Wszystko, co akurat miałam pod ręką się sprawdzało. I owoce (świeże i mrożone) i konfitury i powidła śliwkowe... Z kruszonką, posypane płatkami migdałowymi i cukrem brązowym, z karmelizowanymi orzechami włoskimi... ZAWSZE się udaje i zawsze jest przepyszne. Figuruje u nas jako "maślankowe Tobatki"
icon_smile.gif

Dziękuję w duchu za ten przepis zawsze, gdy je piekę
bussi.gif

Pozdrawiam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,861
330
83
Po długiej przerwie upiekłam go dziś na wynos z czarnymi porzeczkami i kruszonką Bajaderki do której dodałam trochę mielonych migdałów. Mam nadzieję, że będzie smaczny jak zwykle.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,861
330
83
Heleno, przepis jest w pierwszym poście:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla (125g)
cukier waniliowy

Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. (...) Ciasto posypac pokruszoną kruszonką (...)"

Ja robiłam z połowy porcji i od siebie sypnęłam trochę mielonych migdałów. Piekłam początkowo w 185 stopniach, a potem w 180.
 

reniam_123

Well-known member
Contributor
Mar 5, 2009
7,321
329
83
Dziewczyny, ale narobiłyście mi smaku :lecker:
Mam tyle swojej porzeczki, może machnę dzisiaj to ciasto :gruebel: mąż bardzo lubi do kawy :giggle: