Placek na maślance

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Hopnę sobie do góry
icon_mrgreen.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Z czym ja go już nie piekłam... Wszystko, co akurat miałam pod ręką się sprawdzało. I owoce (świeże i mrożone) i konfitury i powidła śliwkowe... Z kruszonką, posypane płatkami migdałowymi i cukrem brązowym, z karmelizowanymi orzechami włoskimi... ZAWSZE się udaje i zawsze jest przepyszne. Figuruje u nas jako "maślankowe Tobatki"
icon_smile.gif

Dziękuję w duchu za ten przepis zawsze, gdy je piekę
bussi.gif

Pozdrawiam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Po długiej przerwie upiekłam go dziś na wynos z czarnymi porzeczkami i kruszonką Bajaderki do której dodałam trochę mielonych migdałów. Mam nadzieję, że będzie smaczny jak zwykle.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Heleno, przepis jest w pierwszym poście:
185g maki
100g cukru
1/2 kostki masla (125g)
cukier waniliowy

Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. (...) Ciasto posypac pokruszoną kruszonką (...)"

Ja robiłam z połowy porcji i od siebie sypnęłam trochę mielonych migdałów. Piekłam początkowo w 185 stopniach, a potem w 180.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Dziewczyny, ale narobiłyście mi smaku :lecker:
Mam tyle swojej porzeczki, może machnę dzisiaj to ciasto :gruebel: mąż bardzo lubi do kawy :giggle:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Właśnie wstawiłam do pieca wersję z morelami, kruszonką i płatkami migdałowymi, tym razem po raz pierwszy z kefirem zamiast maślanki.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,383
837
113
Też sobie machnę, zamiast drożdżowego, bo mam mniej czasu niż myślałam - z truskawkami, boję się tylko, że utoną. Ale tak zachęcacie, pisząc, że próbowałyście z wszystkimi dostępnymi owocami :banana:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Mogą nawet utonąć, co z tego? Dalej są w tym placku.;-)
A serio, to jak Ci to przeszkadza, to lepiej nie dawac duzych cząstek owoców, całych truskawek, albo dodaj łyżkę mąki więcej. Wszystko zależy od Twojej oceny gęstości, wszak jajka mamy w kilku rozmiarach. :mrgreen:
 
Ostatnia edycja:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Robiłam z truskawkami, wrzucałam w całości, tyle że starałam się dać takie mniejsze. Nie utonęły, na dnie ich nie trzeba było szukać :)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
A ile to roboty machnąć drugi? Będziesz miała dla siebie cały. :>
:mrgreen:
 
  • Haha
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,595
2,477
113
Oczywiście, że machnę drugi, jak tylko koleżanka potwierdzi swoją wizytę bo to na jej odwiedziny go piekłam, ale skoro nie przyszła to przecież nie mógł się zmarnować :lol:
 
  • Haha
  • Like
Reakcje: Joanna i Buka

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Upiekłam dzisiaj na rodzinne spotkanie :) na jogurcie naturalnym, połowa z czerwoną porzeczką i borówką + kruszonka, połowa z samą kruszoną dla nielubiących owoców w ciastach. Część mąki miałam tortowej, część chlebowej, a jajka wcześniej ubiłam, żeby były puszyste na tyle, ile to było możliwe bez oddzielania białek. Wyszło delikatne, wilgotne, pięknie urosło. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia :mrgreen: