Placek na maślance

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Graz @ 26 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=512194chyba jutro zrobie eksperyment - dostosuję to ciasto do Montiniaka. Mąka z pełnego przemiału, zamiast oleju - dodatkowe pół szklanki maslanki, zamiast cukru fruktoza. I dam całe jajka, a co. Ciekawe, bardzo ciekawe.
icon_smile.gif
Wiem, że to juz nie będzie ten przepis tylko radosna twórczość, ale przepis jest inspiracją.
icon_smile.gif
Robiłam to ciasto w wersji MM
icon_smile.gif

Z mąka pszenną pp, całymi jajkami i część oleju zastąpiłam większą ilością maślanki .
I jabłka + rabarbar.
Bardzo smaczne !
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ok, zdaję relację.
icon_mrgreen.gif

A więc na drogę jak i do pozarcia na miejscu zabrałam: Biscotti cynamonowo - rodzynkowe Bajaderki, Super-fudgy brownies Dziuni i Placek na maślance Tobatki oczywiscie
fiesgrins.gif
[Część tego, ma się rozumieć, zostawiłam żarłokom w domu
icon_lol.gif
]

Placek wyszedł bardzo dobry, zrobiłam z morelami (z puszki
icon_redface.gif
).
Ładnie wyrósł, potem lekko klapnął. Zaskoczyła mnie miękkość, puszystość i jednocześnie mokrość i delikatność ciasta.
Właśnie przez tą wilgotność obawiałam się, że nie przetrzyma podróży i upałów, ale zapakowany w pojemnik, w torbie termicznej w bagażniku, zdał egzamin na 5 z +
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
Nie zmarnował się ani kawałeczek
lecker.gif

Serdecznie dziekuję za przepis, na stałe wchodzi do mojego menu
icon_wink.gif
wink.gif

Zdjęcia zrobione na szybko w ferworze pakowania
icon_redface.gif
....
Obraz_029.jpg Obraz_026.jpg

Aha, cukru oczywiście dałam duzo mniej i tak był słodki
icon_wink.gif

Załączniki

• Obraz_026.jpg
    Obraz_026.jpg
    137.7 KB · Wyświetleń: 7
  • Obraz_029.jpg
    Obraz_029.jpg
    165.7 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Tobatko, jeszcze raz dziękuję za przepis i zachetę
daumen.gif
bussi.gif

A cukru dałam <póki pamietam> trochę wiecej niż pół szkl i naprawdę jest słodki
daumen.gif
Można więc smiało ciąć kcal
icon_wink.gif

P.S. Niesmiertelniku, &quot;świetnie cię rozumiem&quot;
icon_lol.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No też o tym zdjęciu, na widok którego ślinianki zaczęły mi intensywnie pracować, miałam wspomnieć
icon_smile.gif

Ja upiekłam z duuuużą ilością truskawek na dzień mamy i taty do przedszkola w poniedziałek
icon_smile.gif
I jeszcze gorący zawoziłam
icon_smile.gif
Ale i tak z powodu upału rzucili się na sernik na zimno i taki piankowiec tęczowy, więc moje szło wolniej - pocieszam się, że następnego dnia wszystkie panie z przedszkola do kawki miały
icon_smile.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Akulko - swietne zdjecie! Tak zachecacie, ze chyba tez zrobie do przedszkola na niedzielna impreze - takie zakonczenie roku &quot;szkolnego&quot;. Dzieci przygotowuja przedstawienie dla rodzicow, potem jest wspolny podwieczorek. A pojawily sie ostatnio swieze morele
lecker.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ines, piecz, warto
icon_wink.gif

Aha - wazna w tym cieście jest kruszonka. Skorzystaj wiec z jakiegos przepisu, który najbardziej ci odpowiada smakowo i jakosciowo
daumen.gif

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Będę piekła na wycieczkę szkolną. Wersja jabłkowa będzie. Mam maślankę pod tytułem jabłko pieczone, do tego dodam jabłka ze słoika i też z lekka cynamonem podsypię te jabłka. Jak myślicie posmakuje dzieciakom? Miałam zamiar robić początkowo babeczki, ale to będzie blisko 50 osób (dzieci + opiekunowie). Chyba za dużo roboty...

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Agastaga - podpasuje!
icon_smile.gif
A mnie ślinika cieknie na takie zestawienie smakowe - moje ulubione zresztą (znaczy niekoneicznie w cieście, ale jogurty, napoje o takim smaku uwielbiam
icon_smile.gif
)

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Akulka @ 30 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=513963Ines, piecz, warto
icon_wink.gif

Aha - wazna w tym cieście jest kruszonka. Skorzystaj wiec z jakiegos przepisu, który najbardziej ci odpowiada smakowo i jakosciowo
daumen.gif
Postanowione, pieke w niedziele rano. Zamiast maslanki bede musiala uzyc kefiru lub jogurtu, albo pol na pol. Nad owocami sie jeszcze zastanawiam, tez uwielbiam jabka z cynamonem, ale chyba raczej bedzie z morelami, albo brzoskwiniami
lecker.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tobi te PS., PPS., PPPS. mnie rozwaliły
icon_mrgreen.gif
ale widac, ze ciacho ma wzięcie
icon_mrgreen.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ilona @ 1 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515251Tobi te PS., PPS., PPPS. mnie rozwaliły
icon_mrgreen.gif
ale widac, ze ciacho ma wzięcie
icon_mrgreen.gif
No bo ja porządnicka jestem, a ze swojego lenistwa wiem, że czasem nie chce się 10 stron czytać. Więc sobie wymyśliłam, że będę Wasze uwagi doklepywać - te istotne, mające wpływ na pieczenie, wybór produktów zastępczych, itd.. No chyba nie przegiełam, co?
fiesgrins.gif

A że ciacho ma wzięcie, to mi bardzo pochlebia
fiesgrins.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
i ja zrobiłam ale mnie jakiś taki puszysty nie wyszedł jak wam wogóle już w piecu zabardzo nie urósł i miał lekki zakalec nie wiem co ja źle zrobiłam robiłam z maślanką truskawkową i z rabarbarem
icon_redface.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Może owoców dużo i za ciężkie były? Rabarbar dość ciężki jest, a do tego dużo wody w sobie ma...
gruebel_2.gif

Nie poddawaj się jedną próbą - następny może z innymi owocami i wyjdzie, zobaczysz ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy