Placek na maślance

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No i doczekałam się
icon_mrgreen.gif
placek jest przepyszny, wilgotny, pachnący mniam
mniam.gif

Szybciutko się go robi i chyba jeszcze szybciej zje
fiesgrins.gif

DSCF4666.JPG
DSCF4670.JPG
DSCF4674.JPG

Musiałam jednak piec go dłużej niż te przepisowe 30 - 35 min - po sprawdzeniu patyczkiem był mokry w środku więc posiedział dłużej - około 45 - 50 min. Może zależy to od piekarnika, ja mam bez termoobiegu, po 30 min był bladziutki zupenie, podkręciłam temp do około 185 i ładnie się zezłocił
daumen.gif

Załączniki

• DSCF4666.JPG
    DSCF4666.JPG
    105.8 KB · Wyświetleń: 8
  • DSCF4670.JPG
    DSCF4670.JPG
    110.3 KB · Wyświetleń: 8
  • DSCF4674.JPG
    DSCF4674.JPG
    109 KB · Wyświetleń: 8

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Na pewno zależy od piekarnika, dlatego trzeba sobie dostosowywać temp pieczenia do swojego
icon_smile.gif
U mnie (bez termoobiegu, bo się spsuł) trwa koło 30-35 min, choć czasem (jak dam duzo owoców czy kruszonki) przedłużam ten czas o 5-10 min...

Pysznie wygląda, Cinko
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziękuję
icon_biggrin.gif

A więc to kwestia ilości owoców - zasypałam prawie szczelnie cały wierzch
fiesgrins.gif
plus kruszonka i miałam obawy czy da radę podrosnąć - ale jakoś dało - no ale ten czas jak mówisz - wydłuża się troszkę, co oczywiście w niczym nie przeszkadza. Ciacho pycha - już połowy nie ma
icon_redface.gif
icon_lol.gif

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
cry_1.gif
Upiekłam i potwierdzam Bardzo smaczne ciasto, tylko kruszonka mi się nie udała
cry_1.gif
cry_1.gif

wyszła mi taka słodka skorupa
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

pomocy jak zrobić
dump.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Robiłam na oko. Mniej nawet niż ćwierć kostki masła, czubata łyżka cukru i tyle samo mąki dałam na początek, ale się lepiło za bardzo więc dosypywłam już później samej mąki aż zaczęło mi się rozcierać fajnie w dłoniach w sypkie granulki. Dosypałam gdzieś z pół łyżki może ciut więcej. Wyszło jej wystarczająco dużo i nie była za słodka.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No ja kruszonke, jak pisałam, na oko robię.. Mocno na oko, bo zależy od cukru, mąki, pogody (czyli jak się masło szybko topi w łapkach)... Ale dziewczyny podawały już linki na sprawdzone kruszonki z podanymi proporcjami, zaraz poszukam do kogo linkowały....

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Znalazłam takie:

AgusiaSz @ 12 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=503498ja robię z takiego
icon_mrgreen.gif

Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.
można również dodać trochę cukru waniliowego.
yoanka @ 12 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=503698Polecam kruszankę bajaderki. Zawsze robię tylką tą. Jest np. w tym przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7...p;hl=rabarbarem

Kaśka

Member
Mar 1, 2006
29
0
0
Powiem krótko -REWELACJA - mięciutkie, puszyste, nie za słodkie a poza tym ekspresowe. Zrobiłam z rabarbarem i truskawkami. I już nie ma.

Gru 16, 2005
686
0
0
Za chwilę będę wstawiać do piekarnika - zrobiłam z truskawkami i zwykłą maślanką (akurat zostało mi ok. 300 ml
icon_smile.gif
)
Już się nie mogę doczekać degustacji
icon_smile.gif
), a ciasto zabiorę ze sobą jutro w 1 h podróż dla Mamy:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 16, 2005
686
0
0
super przepis! (nie wydaję mi się, żeby można go ochrzcić mianem "przeciętny"
gruebel_2.gif
) wyjęłam z piekarnika rumiane, wyrośnięte, pachnące słodko waniliowo-truskawkowym aromatem ciasto:)
Naprawdę można się tym zapachem narkotyzować
icon_mrgreen.gif
(hihi, nie żałowałam owoców:)
Myślę, że Mamie też zasmakuje. Dziękuję Tobatko! - placek jest taki jak lubię niekłopotliwy i pyszny
cvety.gif

kinga00

Member
Lut 26, 2007
363
0
0
siedzi w piekarniku już 25 minut, czyli niedługo wyjmujemy. Piekę na Dzień Matki, moje pierwsze całkowicie samodzielne ciasto, amma w pracy a ja tu niespodziankę szykuję :D trzymajcie kciuki żeby zakalec nie wyszedł
icon_razz.gif
dałam truskawki i trochę jabłka i duużo kruszonki

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Kinga - kciuki zaciśnięte - daj znać, jak wyszło
icon_smile.gif

PS. Mój mąż z ciasta najbardziej lubi zakalec i wciąż mnie wyzywa, że mogłabym się poświęcić dla niego i upiec z zakalcem.. Ale mi nie wychodzi - nawet jak nawalę tonę owoców i kruszonki, to i tak ciut klapnie, ale do zakalca mu daleko
icon_smile.gif

kinga00

Member
Lut 26, 2007
363
0
0
ciasto przepyszne, takie mokre cudownie i rzeczywiście "udaje" drożdżowe. Za dużo nie wyrosło ale to lepiej bo brytfanna nie należy do wysokich. No i nie dałam całego proszku. Jako że moja forma mniejsza niż ta o jakiej mowa w przepisie, to trochę na oko zmniejszyłam proporcje, więc użyłam 2 jaj, 2 szklanek mąki, pół szkalnki cukru itd.
Kruszonkę robiłam też na oko i tu mój błąd bo nie zrobiła się cudownie chrupiąca ale nie waże, przynajmniej się nie rozpłynęła, trzymała się kupy :D Posypałam trochę cukrem pudrem (bo mniej dałam do ciasta cukru, nie przepadam za mega słodkim) to tak przyjemnie wchłonęło.

Dzięki Tobatko za przepis!!

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
chyba jutro zrobie eksperyment - dostosuję to ciasto do Montiniaka. Mąka z pełnego przemiału, zamiast oleju - dodatkowe pół szklanki maslanki, zamiast cukru fruktoza. I dam całe jajka, a co. Ciekawe, bardzo ciekawe.
icon_smile.gif
Wiem, że to juz nie będzie ten przepis tylko radosna twórczość, ale przepis jest inspiracją.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy