Placek na maślance

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A mi ostatnio nie wychodzi. Do tego piecze się ponad godzinę. Pierwsze pare razy wyszło świetne, a teraz jakoś straciłam do niego ręke.
gruebel_2.gif

Może to wina maślanki, albo oleju?! Proszę o poradę

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Ja się załamię, zupełnie nie wiem co robię nie tak.
Czy wrzucacie wszystkie składniki i miksujecie to ciasto? Ja najpierw ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję mąkę i maślankę, na koniec pół szklanki oleju (dziś nawet opuściłam a dodałam pół szklanki więcej maślanki). Ciasto najpierw popłyneło (mam taka ulubiona z wyjmowanym dnem), że musiałam otworzyć piekarnik aby go wytrzeć, bo się na dnie to skraplone zaczeło oczywiście przypalać (przy okazji poparzyłam sobie ręke).
Teraz piecze się jeszcze raz tyle co powinno a dalej jest niedopieczone i po patyczku czuje, że znów bedzie zakalec.
Zupełnie nie pamiętam jak robiłam je kiedy mi się świetnie udawało, ale teraz to toalna porażka.

POMOCY!

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
_Goniu_, przede wszystkim nie używam miksera. Po prostu należy wymieszać wszystkie składniki łychą, tylko do ich połączenia. Ja takie ciasta piekę w termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Gdy miałam pełnosprawny piekarnik, piekłam z grzaniem góra-dół, ustawiając formę z ciastem na dolnym poziomie piekarnika.

I jeszcze takie moje spostrzeżenie: zbyt duża ilość bardzo soczystych owoców doprowadza do powstania zakalca.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Piekę nocą 3 blaszki ciasta ze śliwkami i kruszonką na jogurcie bałkańskim
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
znów mnie wzięło po nocy na to ciasto - maliny, jeżyny, poziomki i mrożone truskawki
lecker.gif

piekę po raz pierwszy na dużej blaszce dołączonej do piekarnika :D
lubię gdy jest ono bardzo cienkie i ma dużo owoców i kruszonki - mam nadzieję,że dzisiejsze będzie niziutkie
lecker.gif

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Ja dzis robiłam z jogurtem greckim zamiast maślanki, przepyszny wyszedł :D

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam wczoraj pierwszy raz - z jablkami i kilkoma malinami. Balam sie ze wyjdzie zakalec ale musze powiedziec ze to ciasto bede robila czesciej
icon_smile.gif
Nie dosc ze expresowo sie je robi to jeszcze super smakuje
icon_smile.gif
Dalam troche za malo owocow ale balam sie pierwszy raz dac wiecej, no i moje jablak bardzo soczyste sa wiec nie wiedzialam czy sok z jablek nie utopi ciasta. Kruszonka byla Bajedreki.

Dziekuje za super przepisik
icon_smile.gif

marcia77

Member
Paź 4, 2007
14
0
0
Jeska @ 15 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1003690Bratowa meza mnie obdarowala rabarbarem, wiec upieklam z tego przepisu muffiny, z tym ze wstrzymalam olej, dalam wiecej jogurtu, make graham, zastapilam jajka bialkami, i bez kruszonki, coby bylo na chudo. Zamiast cukru ksylitol. Kurcze, jakie mi fajne wyszly. Zjadlam 3 na sniadanie. Bardzo wilgotne, nie zbite, nie za slodkie, nie za kwasne. Od papierka tylko sie nie chcialy odkleic, ale nie przeszkodzilo mi to w konsumpcji.
Jeska możesz napisać ile wiecej dałaś jogurtu nie dając oleju?Tez robie raczej "odchudzone" ciasta ,ja do szarlotki użyłam ostatnio słodzi susina gold i tez było dobre nie było czuc ,ze to słodzik.

Klosewik

Member
Paź 5, 2007
75
0
0
Proste i pyszne ! Zrobiłam z jagodami mrożonymi ( rozmrożone i z odlanym sokiem).
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Dzisiaj upiekłam w formie z kominem
icon_smile.gif
z mrożonymi wiśniami. pierwszy raz wmieszałam owoce w ciasto. Mam nadzieję, że się udało, bo to imieninowe ciacho ;) a z reguły im bardziej mi zależy, tym gorzej wychodzi...

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
tez je dzisiaj upieklam
icon_smile.gif
z jablkami, borowkami i malinami, to takie latwe i pyszne ciasto

Załączniki

• P1030454.JPG
    P1030454.JPG
    159.5 KB · Wyświetleń: 0

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Zaczynam się zastanawiać od czego zależy czy ciasto wyrośnie czy nie. Zawsze robię niby tak samo, zamieniam jedynie dodatki lub maślankę na jogurt i niezależnie od tego czy użyję jednego czy drugiego, raz mi rośnie jak drożdżowe, raz rośnie bardzo mało (ale bez zakalca). Bo to upieczone wczoraj jakoś średnio mi wyrosło. Dałam jogurt waniliowy (0%, bez cukru - tylko to miałam gęstsze od mleka skondensowanego w ilości 1 szkl), 2/3 szkl cukru wymieszanego z cynamonem, wiśnie mrożone wmieszane w ciasto, bez kruszonki. Ciasto tylko wymieszałam łyżką, przełożyłam do foremki, bo było bardzo gęste i piekłam 10 min dłużej, bo blade było bardzo.

placek_DSCF01742.JPG

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Już wszystko wychodzi super (notabene nie wiem dlaczego, ale nagle zaczeło mi wychodzić; kapryśne to ciasto).
Dziś zrobiłam z maslanką brzoskwiniową i kawałkami brzoskwiń z puszki. Przepyszne!

Załączniki

• IMG_3142_mini.jpg
    IMG_3142_mini.jpg
    201.2 KB · Wyświetleń: 0

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Kupiłam maślankę Straciatella i zastanawiam się co by do nie pasowało; może ananas (mam jedną puszke zbędną, bo jakoś nie mogę wymysleć do jakiego innego ciasta by je zużytkowac), może rodzynki, albo powrzucac kawałki czekolady?
Będę piekła dziś wieczorkiem z podwójnej porcji, więc może ktoś doradzi (może ktoś już próbował z taką maślanka?)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy