Placek na maślance

zhh

Member
Maj 17, 2007
8
0
0
dziekuje bardzo za przepis!!
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif

placek jest pyyszny, zrobiłam z truskawkami i kruszonką bajaderki
tylko troche za mało dopieczony z jednej strony, ale nie piekłam u siebie i patrze w pewnym momencie, a z ty łu zaczyna mi sie robić brązowy - no to hop z pieca, ale widze że z przodu jeszcze niedopieczony - odwróciłam blache i odrobinkę jeszcze potrzymałam - mogłam jednak troche dlużej
gruebel_2.gif

ale i tak rodzince bardzo zasmakowało - ciasto jest fajnie wilgotne, czuć maslankę, dodatkowo tak ładnie wyrosło i owoce dzielnie sie na górze utrzymały - także kruszonke bardzo chwalili, wyszła idealna - nie za słodka, nie za tłusta (dziekuje bajaderko za przepis
anbetung.gif
)

przepis na pewno jeszcze powtórze, bo wszystkim podpasował
daumen.gif

a tutaj zdjecia:
DSCN2540.JPG
juz w trakcie krojenia - ale widać jak ładnie wyrosło i że truskawy na wierzchu

DSCN2538.JPG
na talerzyku

Załączniki

• DSCN2540.JPG
    DSCN2540.JPG
    64.2 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCN2538.JPG
    DSCN2538.JPG
    57.7 KB · Wyświetleń: 5

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
i jeszcze moje zdjęcie
icon_smile.gif

Załączniki

• cc.JPG
    cc.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ale Wam powychodziły te ciacha!

A ja zapomniałam dziś kupic maslankę
icon_sad.gif
Może jeszcze uda mi się męża do sklepu wygonić kusząc pysznym ciastem?
icon_smile.gif

elkunia

Member
Mar 20, 2006
209
0
0
Zrobiłam wczoraj. Pyszne, było z truskawkami, niestety było i już wczoraj się skończyło. Tobatko bardzo dziękuję za przepis właśnie takiego szukała, zawsze mi się owoce zapadały w ciasto aż w końcu wyszło mi takie ciasto jak chciałam a jakie pyszne

zhh

Member
Maj 17, 2007
8
0
0
u mnie wczoraj tez była powtórka
icon_mrgreen.gif

rodzina przyjechała i dzieci odkryły 3 kawałkiciasta które pozostały z czwartku (nawiasem mówiąc świetnie sie to ciasto trzyma - trzeciego dnia tak samo pyszne), po czym zjadły i zażądały jeszcze
icon_mrgreen.gif

no to zrobiłam z małymi pomocnikami, na obiad było gotowe i... juz znowu nie ma ;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
W końcu i na mnie przyszła kolej - upiekłam z truskawkami i bajaderkową kruszonką. Spróbowałam przed chwilą jeszcze ciepłego - dooobry!
icon_smile.gif
mniam.gif
Brawa dla autorki przepisu!
freu.gif

ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_.jpg

Załączniki

• ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_.jpg
    ciasto_na_ma_lance_z_kruszonk_.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dziękuję - choć nie jestem autorką.. Sama nie wiem, od kiedy ten przepis plącze sie w moim zeszycie i od kogo go dostałam.... Od kilku ładnych lat jest w mojej rodzinie, jesli nie dłużej
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
no dobra. sezon przeciez teraz na tego typu placki, a jeszcze bardziej kusi niz zwykle, bo nie dosc ze pyszny to jeszcze tani.
Czy moge go zrobic bez maslanki???????? moze woda z cytryna bylaby ok???

no i w zwiazku z produksja serkow spodziewam sie serwatki. Mozna podmieniac??

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Na serwatce będzie miał inny smak, ale też jest rzadka jak woda. Nie wiem, czy na wodzie wyjdzie.. Pewnie wyjdzie po prostu zupełnie coś innego, niż ten pseudodrożdżowiec...

Będziesz eksperymentowała? Ciekawa jestem..
A jak wyjdzie coś zjadliwego, to wpisz przepis jako osobny, może komuś też potrzebny będzie własnie taki
icon_smile.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Zrobiłam ten placuszek na kefirze z braku maślanki w domu i wyszło przewspaniałe ciasto. Normalnie nie mogłam się najeść. Zabrałam je ze sobą do szpiatala i jeszcze po trzech dniach było świeżutkie i tak samo dobre. Bardzo dziękuję Tobatko za przepis, a powtórka już niedługo
lecker.gif

kunegunda

Member
Lut 16, 2007
5
0
0
Wasze placki wyglądają niesamowicie apetycznie
lecker.gif
Aż żałuję, że nie mam maślanki w lodówce. Ale z całą pewnością niebawem wypróbuję.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A ja zrobiłam na kefirze i wyszło mi jasne, bielutkie, ale z kolei lekko zakalcowate
icon_wink.gif

coś nie mam szczęścia do tego ciasta, niemniej jednak jest pyszne i nie poddam się tak łatwo
icon_biggrin.gif
zbliża się sezon wiśniowy, spróbuję wreszcie w wersji stuprocentowo zgodnej z przepisem
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy