Placek na maślance

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Kinga - jak Ci nie za dużo nabiału, to czemu nie
icon_smile.gif
Jak widać po rozwoju wątku i wszelkich komentarzach, to szły już różne kombinacje
icon_smile.gif

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
A mnie niestety straszny zakalec wyszedł. Szkoda...I nie bardzo wiem dlaczego - trzymałam się wiernie przepisu, przeczytałam sumiennie wszystkie komentarze i wyjaśnienia. Może z czymś przedobrzyłam? Dałam sporo owoców: rabarbar + jabłko + morela i oczywiście kruszonka. Ciasto długo nie chciało rosnąć, a i potem efekt był mizerny.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
marmak @ 21 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525810A mnie niestety straszny zakalec wyszedł. Szkoda...I nie bardzo wiem dlaczego - trzymałam się wiernie przepisu, przeczytałam sumiennie wszystkie komentarze i wyjaśnienia. Może z czymś przedobrzyłam? Dałam sporo owoców: rabarbar + jabłko + morela i oczywiście kruszonka. Ciasto długo nie chciało rosnąć, a i potem efekt był mizerny.
I masz odpowiedź.... To ciasto nie udźwignie dużej ilości owoców (choć jakoś mnie się nie udało ich przedobrzyć, a lubie duuużo
icon_smile.gif
).. Rabarbar do tego puszcza sporo soku przy pieczeniu.

A ten zakalec choć zjadliwy chociaż?
icon_smile.gif
Mój mąż by się ucieszył
icon_smile.gif

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Tydzień temu zrobiłam ten placek. Zapomniałam się pochwalić i podziękować za przepis. Bardzo delikatne ciasto, z truskawkami i kruszonką Bajaderki upiekłam. Zazwyczaj w przypadku tego typu ciast wychodzą mi okazałe zakalce, a tutaj proszę, pomimo sporoej ilości owoców, wyszło pięknie. Ciasto zajęło honorowe 2-gi miejsce na liście letnich ciast z owocami (1-wsze zawsze ma drożdżówa ;)).

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
no i po imprezie
icon_mrgreen.gif
zrobiłam w wersji de lux czyli półtorej porcji ciasta, dwie porcje kruszonki i fura jagód i porzeczek. Wyszła poezja.
Moje (znaczy Twoje Tobatko) ciasto zostało przyniesieone do przedszkola jako ostatnie i było już tylko dokładane na pełne talerzyki w związku z tym na blaszce jeszcze trochę go zostało, a na koniec kobiety się dorwały z nożem i chciały resztę do domu zabierać, ale byłam dzielna i kawał upolowałam dla męża, który nie mógł być na uroczystości i bardzo ubolewał, że ciasta nie zje. Alem z siebie dumna
zahnlos.gif
a z ciasta jeszcze bardziej, bo pyszne.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
a ja z takiego przepisu robię muffinki:)) dokładnie takie proporcje:)
ale jutro upieke w postaci placka.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No ja muffinkowe proporcje z tych samych niemal składników mam ciut inne, ale rzeczywiście baaaardzo podobne
icon_smile.gif
I żadne inne muffinki mi tak nie smakują, jak włąśnie z tego przepisu, czy to na słodko, czy to na wytrawnie
icon_smile.gif

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Tobatka @ 22 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525840I masz odpowiedź.... To ciasto nie udźwignie dużej ilości owoców (choć jakoś mnie się nie udało ich przedobrzyć, a lubie duuużo
icon_smile.gif
).. Rabarbar do tego puszcza sporo soku przy pieczeniu.

A ten zakalec choć zjadliwy chociaż?
icon_smile.gif
Mój mąż by się ucieszył
icon_smile.gif
Niestety,myślę, że nawet Twój mąż-lubiący zakalec nie zjadłby zbyt dużej porcji mojego wypieku. Następnym razem spróbuję z "lżejszymi "owocami. Pierwsze koty za płoty
icon_razz.gif
.Pozdrawiam.
cvety.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Za zsiadłym mlekiem zrobiłam.
Wiśnie i kruszonka
mniam.gif

Jedzie o babci
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
marmak @ 23 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=526284Niestety,myślę, że nawet Twój mąż-lubiący zakalec nie zjadłby zbyt dużej porcji mojego wypieku. Następnym razem spróbuję z "lżejszymi "owocami. Pierwsze koty za płoty
icon_razz.gif
.Pozdrawiam.
cvety.gif
jest pewien trik, o ktorym trzeba pamietac laczac kwasne z soda (proszkiem)
jak postoi za dlugo to sie wybabelkuje przed pieczeniem i nie urosnie.

no i proszek musi byc nie zwietrzaly

musze zrobic na skislym mleku sojowym.
gorzkawe, ale robilam tak Anerite buleczki i sa ok.

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
robiłam już dwa razy PYCHA. Nie robie kuszonki ale posypuje cukrem pudrem-mniej kalorii:) a równie pycha!!! wczoraj upiekłam z dodatkiem soku i skórki z cytryny równiez polecam!!!!!!!!

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
też dzisiaj zrobiłam z jabłakami brzskwiniami i porzeczką (pyszne i szybkie) i już nie ma prawie całego, odrobina została na jutro do kawy
icon_mrgreen.gif
może uda mi się zdjęcie zrobić
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dzwoni telefon.
Patrze: M A M A
Odbierm...

Mama: mmmm
Ilona: cześć
icon_biggrin.gif

M: mmmm
I: mamusia...
gruebel_2.gif

M: mmmm - jakie pyszne ciasto.

icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
Robiłam przed chwilą z jogurtem leśnym i mrozonymi truskawkami , ale niestety wyszedł mi zakalec
icon_eek.gif
, ja nie lubie porazek więc szybciutko zrobiłam drugie tym razem z ananasem, własnie siedzi w piecu
dump.gif
. Musi teraz wyjśc
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy