Placek na maślance

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
shark1513 @ 25 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=527316Robiłam przed chwilą z jogurtem leśnym i mrozonymi truskawkami , ale niestety wyszedł mi zakalec
icon_eek.gif
, ja nie lubie porazek więc szybciutko zrobiłam drugie tym razem z ananasem, własnie siedzi w piecu
dump.gif
. Musi teraz wyjśc
fiesgrins.gif
Z anasem wyszło , ale mężowi nie smakowało
cry_1.gif
, za to zajadał się zakalcem z truskawkami
icon_eek.gif
rofl.gif

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Ja dziś natchnięta weną twórczą, przerobiłam z ciasta maślankowego ciasteczka maślankowe. Z jagodami.

Robiłam z 1 i 1/3 szkl. mąki, 2 łyżki wiórków kokosowych, ok. 1/4 szkl. maślanki, 100 ml. oliwy, jedno jako i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Aha, cukru 0,5 szkl. (maslanka naturalna była). Wyłożyłam łyżką na blachę (ciasto było bardziej zwarte). Zrobiłam małe zagłębienia i włożyłam po trochę jagód. Posypałam lekko kruszonką. Miodzio...

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Do ciastek przepis wklej
icon_mrgreen.gif

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Sprawdzę w sobotę czy przepis jest powtarzalny i chyba wypada poprosić Tobatkę o przyzwolenie
icon_wink.gif
I wtedy przemelduję przepis na ciasteczka
icon_biggrin.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
kermidt @ 23 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=526429jest pewien trik, o ktorym trzeba pamietac laczac kwasne z soda (proszkiem)
jak postoi za dlugo to sie wybabelkuje przed pieczeniem i nie urosnie.

no i proszek musi byc nie zwietrzaly

musze zrobic na skislym mleku sojowym.
gorzkawe, ale robilam tak Anerite buleczki i sa ok.
Kermidt, serdeczne dzięki za wskazówkę, którą dziś wykorzystałam i... udało się, nie ma zakalca!!! Najpierw zmiksowałam jaja z cukrem, dodałam jogurt naturalny, olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia (wymieszałam drewnianą łopatką).Potem szybko do blaszki, owoce (truskawki +maliny) i trochę kruszonki i do piekarnika na ok. 50-55 min w temp 175-180*C. A i jeszcze jedno, piekłam wg proporcji podanych przez Lullaby na jej blogu (są zmniejszone w stosunku do oryginału i z 300 ml jogurtu - nie maślanki; mnie to bardziej odpowiada). Pozdrawiam.
wink.gif

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Upiekłam dokładnie w/g przepisu,smakowo b.dobre,ale pod owocami troszkę zakalcowate.Nie wiem,czy to wina maślanki.Owocow nie dałam dużo ,powrzucałam na wierzch trochę malin,wiśni i truskawek,na wierzch kruszonka.Będą kolejne próby,nie należe do osób,które łatwo się poddają.Musi wyjść bez zakalca.

agastaga

Member
Paź 9, 2006
208
0
0
Jak upiec zakalec ciasta maślankowego? Nie dodać proszku do pieczenia
baa.gif
ugly_08.gif
I to po trzeźwemu robiłam to ciacho...

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Zrobiłam z jabłkami i wiśniami.Niebo w gębie.
lecker.gif

Z odchudzania nici,zrzuciłam 3 kg a po wtrząchnięciu połowy blachy znów mam 1,5 do przodu.
O na zgubę siedzę na tym forum,od samego czytania centymetrów przybywa.
gruebel_2.gif

Ciasto polecam.
Następne zrobię z brzoskwiniami.Ciekawe jakie wyjdzie.

filifionka

Member
Kwi 29, 2007
18
0
0
zrobilam pierwszy raz w piątek i wyszło mi super
icon_mrgreen.gif
zamiast maslanki dałam jogurt a kruszonkę zrobiłam wg mojego sprawdzonego przepisu - 100 g masła, 6 łyżek cukru i 7 łyżek mąki a pod kruszonke wrzuciłam wiśnie... ciasto zniknęło w mignieniu oka
mniam.gif
icon_mrgreen.gif
a wczoraj zrobiłam i wyszedł mi zakalec
cry_1.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nie czytalam wszystkiego, bo strasznie dlugasny ten watek moze teraz sie dopytam.
Czy blache sie panieruje? Znaczy smaruje i wysypuje bulka?

Ciasto dobre, ale jednak musze wieksza forme (albo dwie) i wiecej owocow.

Co to znaczy duzo owocow?
Dalam 2 jablka i 3 albo 4 nektarynki i wedlug mnie za malo.
Forme mialam 22x33 i wyszedl raczej nie placek a dosc wysokie ciasto. Jednak wolalabym bardziej plackowe.
Pieklo sie ponad godzine. Po wskazanych 35 minutach bylo w stanie jeszcze plynnym.

Na pewno bede powtarzac.
Nie jest super blyskawiczne, bo jednak przygotowanie owocow, a potem oddzielne przygotowanie ciasta i wierzchu robi swoje, ale...
Owoce mozna w pojemnik i do lodowki, kruszonce rowniez lodowka nie zaszkodzi. Smarowac wczesniej blachy nauczylam sie dawno
zahnlos.gif
wiec mozna zrobic w kazdych, niesprzyjajacych warunkach z przeszkadzaczami
icon_wink.gif

Zdjecia raczej nie zrobie tym razem - nie mam baterii.

Zakalca ani sladu - pomimo , ze duzo ciasta, ale mysle, ze podniesienie temperatury, wydluzenie czasu pieczenia i namolne wielokrotne sprawdzanie patyczkiem uratowalo sytuacje. Byl moment, ze widzialam jak zapada sie ciagle plynny srodek
icon_wink.gif

Robilam na skislym mleku sojowym z woda. (1/2 lyzeczki jogurtu, 1/2szkl mleka sojowego dopelnic woda)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Tobatko, zrobiłam jeszcze raz... wyszedł wilgotniejszy niż poprzednim razem... wstawiam to ciasto do moich TOP 5.
Zrobiłam ze śliwkami... naprawdę uważam,ze ciasto jest kapitalne.
cvety.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a czy kruszonka Wam kapcanieje?
Jak je przechowac?

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Też chcę zrobić ze śliwkami.Robiłam z wiśniami i jabłkami- przepyszne,z brzoskwiniami troszkę mniej mi smakuje-nie trafione połączenie,ale myślę o tych śliwkach.Nie wiem tylko czy rodzinka trzeci raz z kolei zechce jeść to samo ciasto
icon_biggrin.gif

Kermidt kruszonka nie kapcanieje a przechowuję je w temp. pokojowej,w pudełku zamykanym.Zresztą nie przechowywałam go dłużej jak 48 h bo był szybko zjedzony.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy