Placek na maślance

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jak dla mnie to jest oooogromna porcja. Bardzo duze ciacho wychodzi.
Za duzo na 48.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
no dla nas tez za wielkie, ale albo rozdaję albo do lodówki wstawiam i mam cały tydzień( w pojemniku przykrytym)

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no i ja go upieklam... nie wiem jeszcze jak smakuje, bo przed chwila go wyciagnelam z piekarnika... popludniu degustacja...
dlugo pieklam bo, az 1,5 godziny hmmm pewnie przez owoce.

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Cieszę się, że Wam smakuje, naprawdę!
icon_smile.gif

PS. U mnie ta porcja wystarcza praktycznie na jeden raz, bo 6 gąb zdżartych na słodkie mam w domu
icon_smile.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Cholera dwa razy piekłam ten placek i dwa razy miałam zakalec ..
icon_sad.gif

Za pierwszy razem zrobiłam z lekko podduszonymi jabłkami i kruszonką - tu zakalec był mały, ale ciasto nie było ani puszyste, ani wilgotne - zwaliłam że za dużo jabłek dałam (a 6 tylko ich było
icon_razz.gif
)
Za drugim razem totalna klęska. Dałam dwie połówki brzoskwiń z puszki osuszonych dokładnie, na całą blachę, bo myślałam że poprzedni zakalec był winą owoców. Nawet bez kruszonki zrobiłam.
Niestety tym razem było jeszcze gorzej. Wyszedł mi taki gniot wieeelgachny ..
icon_sad.gif

Miałam ochotę wyrzucić, ale placek okazał się zjadliwy ;)

Nie wiem co robię źle, ale jakoś tej reklamowanej puszystości i pseudo wilgotnej drożdżówki brak.
A wielka szkoda ..
icon_sad.gif

Boję sie kolejny raz próbować. .

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Może wina maślanki
gruebel_2.gif

Jakiej używasz
icon_question.gif

agihom

Member
Kwi 1, 2007
1
0
0
zrobione , zjedzone
lecker.gif
dzieki za przepis
cvety.gif

Załączniki

• DSC04314.JPG
    DSC04314.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Olciek - a ile czasu mija od momentu zmiksowania ciasta do włożenia go do pieca?
Bo jeśli np. najpierw robisz ciasto, potem obierasz i szykujesz jakbła, rozkładasz je, a potem robisz kruszonkę - to to może być powodem.
Przez ten czas proszek do pieczenia z maślanką wybombelkują się i kiedt trafi już placek do pieca - wychodzi zakalec.

Jesli tak robiłaś to spróbuj najpierw zrobić kruszonkę - wrzucić ją do lodówki, potem przygotować owoce, blachę, a dopiero na koniec brać się za ciasto.

Acha - możesz też spróbować dodać ciut więcej mąki - niektóre mąki jakoś mają tak że niby daje się tyle ile stoi w przepisie a jst jej za mało - za luźne ciasto...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

myosotis

Member
Maj 14, 2007
3
0
0
naprawdę bardzo dobry i szybki przepisik
anbetung.gif
..ja robiłam z czerwonymi porzeczkami po prostu pychota
lecker.gif
pozdrawiam
icon_biggrin.gif

Załączniki

• IMG_0869.jpg
    IMG_0869.jpg
    954.3 KB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Cinka @ 29 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=550757Olciek - a ile czasu mija od momentu zmiksowania ciasta do włożenia go do pieca?
Bo jeśli np. najpierw robisz ciasto, potem obierasz i szykujesz jakbła, rozkładasz je, a potem robisz kruszonkę - to to może być powodem.
Przez ten czas proszek do pieczenia z maślanką wybombelkują się i kiedt trafi już placek do pieca - wychodzi zakalec.

Jesli tak robiłaś to spróbuj najpierw zrobić kruszonkę - wrzucić ją do lodówki, potem przygotować owoce, blachę, a dopiero na koniec brać się za ciasto.

Acha - możesz też spróbować dodać ciut więcej mąki - niektóre mąki jakoś mają tak że niby daje się tyle ile stoi w przepisie a jst jej za mało - za luźne ciasto...
Przy pierwszy cieście jabłka i kruszonkę i blaszkę miałam już przygotowane, ale może rzeczywiście w tym jest cały sęk by ciasto szybko włożyć do piekarnika..
Cholera to wie
icon_razz.gif

Trzeba będzie spróbować jak nikogo nie będzie w domku, jakby co to wyrzucę xD

W ogóle jak to jest z tym proszkiem, że jak sie niby połączy z płynem to już zaczyna działać i trzeba szybko mieszać i do pieca wstawiać ?
fiesgrins.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Proszek do pieczenia tak samo jak i soda zresztą - zaczyna działać zaraz po dodaniu do płynów ( w których jak tu jest np. kwaśna maślanka) później oczywiście dochodzi temperatura - ale jak się wybąbluje przed włożeniem do pieca to już później nie ma tyle siły by dźwignąć i utrzymać pieczone ciasto, zwłaszcza jak jest obciążone owocami i kruszonką.

Zrób sobie eksperyment - na talerzyku na kapkę maślanki wsyp odrobinę sody albo proszku, zamieszaj i obserwuj bąblowanie
icon_smile.gif

Trzeba więc się troszkę spręzyć przy robieniu ciasta i dobrze zorganizować pracę
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy