Ilona @ 29 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=550453Może wina maślanki![]()
Jakiej używasz
Pierwsza była jakaś tania xD
A drugi raz Mrągowska.
Cinka @ 29 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=550757Olciek - a ile czasu mija od momentu zmiksowania ciasta do włożenia go do pieca?
Bo jeśli np. najpierw robisz ciasto, potem obierasz i szykujesz jakbła, rozkładasz je, a potem robisz kruszonkę - to to może być powodem.
Przez ten czas proszek do pieczenia z maślanką wybombelkują się i kiedt trafi już placek do pieca - wychodzi zakalec.
Jesli tak robiłaś to spróbuj najpierw zrobić kruszonkę - wrzucić ją do lodówki, potem przygotować owoce, blachę, a dopiero na koniec brać się za ciasto.
Acha - możesz też spróbować dodać ciut więcej mąki - niektóre mąki jakoś mają tak że niby daje się tyle ile stoi w przepisie a jst jej za mało - za luźne ciasto...Przy pierwszy cieście jabłka i kruszonkę i blaszkę miałam już przygotowane, ale może rzeczywiście w tym jest cały sęk by ciasto szybko włożyć do piekarnika..
Cholera to wie![]()
Trzeba będzie spróbować jak nikogo nie będzie w domku, jakby co to wyrzucę xD
W ogóle jak to jest z tym proszkiem, że jak sie niby połączy z płynem to już zaczyna działać i trzeba szybko mieszać i do pieca wstawiać ?![]()
olcieek @ 29 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=550703A drugi raz Mrągowska.Hmm...
Nie lubie tej.
Dla mnie to "biała woda"![]()
Masz może "dojscie" do szczecineckiej albo czarnkowskiej?? Te są gęste...
olcieek @ 30 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=551391Cinko dziękuję
Zapamiętam sobie do końca życia o tym proszku ;DNie ma za coCzłowiek uczy się całe życie - sama jeszcze jakiś czas temu o tym proszku nie wiedziałam![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.