Placek na maślance

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm, dawno nie robiłam
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
Czas się zrehabilitować
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Carmel, a kruszonki Bajaderkowej próbowałaś?
fiesgrins.gif


Bietko, ale przed czy po upieczeniu?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Przed pieczeniem zalewa się ugotowanym budyniem śliwki.Spróbuję dzisiaj.A czemu go dosmaczam?Bo piekę często,co 2,3 dni i lubię eksperymentować.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wiecie co...
Ja chyba do kazdego ciasta ubijam osobno białka i dodaje na końcu
fiesgrins.gif


Chyba, ze mi sie "spieszy" to wewalam wszystko do miski jak w przepisie (na tym wlasnie polegaja te "szybkie" ciasta - 1 miska, kilka ruchow łyżka lub mikserem i zrobione)
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
No tak, ale z założenia to ma byc szybkie ciasto, gdzie wszystko się razem do miski wrzuca, merda i wychodzi pyyyszne
icon_smile.gif


Ubicie białek osobno z reguły ma na celu dodanie puszystości ciasta, więc w sumie jakoś logiczne się wydaje, że jeśli mama ubiła te białak i dodała, to ciasto tylko na tym zyskało
icon_smile.gif


Ja, jak na leniwca przystało, nie zamierzam się bawić w osobne ubijanie - za to lubię to ciasto, że raz dwa i już w piekarniku siedzi
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja lubie patrzec jak bialko sie takie świecące od cukru robi - moje zboczenie
icon_mrgreen.gif
i dlatego ubijam osobno...
Z tego tez powodu sie na pavlową rzuciłam
fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja i tak zawsze z cukrem
rofl.gif

Jak w przepisie jest np. szklanka to pol daje do ciasta a pol do bialek
icon_mrgreen.gif
 

Cynaderka

Member
Lip 25, 2007
21
0
0
Zrobiłam je na sobotę ze śliwkami, jest naprawdę pyszne, uwielbiam wilgotne ciasta
lecker.gif
 

Załączniki

  • P9080520.JPG
    P9080520.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

JustynaM

Member
Maj 10, 2007
3
0
0
Zrobiłam je na niedzielę do kawki, ciasto jest przepyszne , wilgotne. Oczywiście dodałam moje ulubione owoce śliweczki
icon_smile.gif
i zrobiłam kruszonkę Bajaderki. Pychotka, teraz czas spróbować z jabłkami , ciekawe czy też będzie takie pyszne
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy