Placek na maślance

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Ciasto jest wzruszająco pyszne. Skłoniło mnie do wyjścia z cienia i napisania wreszcie czegoś
icon_smile.gif

Zrobiłam z truskawkami, moja modyfikacja: dałam ok 1/8 szklanki oleju i uzupełniłam maślanką do połowy szklanki.
Aromat jest po prostu niebiański, smak bardzo delikatny, idealnie współgra z truskawkami. Czekoladowa chmura Nigelli, która stała obok nie wytrzymała konkurencji...
Dzięki
cvety.gif

Załączniki

• ciasto_maslankowe.jpg
    ciasto_maslankowe.jpg
    206.2 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Katarzynko, bardzo apetycznie wygląda
lecker.gif
daumen.gif

summer

Member
Gru 14, 2006
14
0
0
Skuszona opiniami wczoraj ciasto upieklam. Balam sie, zeby mi nie wyszedl zakalec. Ale udalo sie! Rodzinka zachwycona i bardzo zachwalala moj wypiek. A to wlasciwie byl moj drugi placek w zyciu. Wyszedl idealnie.
Dalam troche wiecej maslanki, bo ciasto mialam za geste i moj robot nie mial sily rozmieszac ;) Wsypalam mniej cukru, bo ok pol szklanki. Reszta bez zmian. Jak wylewalam do formy, to sie przerazilam, ze mam za malo ciasta i musialam lyzka rozprowadzic i poprzykrywac boki. Ulozylam na tym duzo truskawek i wlozylam do nagrzanego piekarnika do 200 st. Co 10-20 min zmiejszalam do 180 st. Pieklam ok 50 min. Efekt? Pieknie wyrosniete ciasto na 5 cm! Puszyste, wilgotne! Bomba!

Oczywiscie wczesniej posypalam mega kruszonka
icon_smile.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Kocham to ciasto
lecker.gif
, ale dawno nie piekłam... Fajnie, że wątek na górze, bo przypomniałam sobie o poczciwym maślankowcu
icon_wink.gif

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Ja ostatnio piekłam w tortownicy, a nie w blaszce i muszę powiedzieć, że bardziej mi smakowało- było jakoś bardziej wilgotne.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O... miałam maślanke kupic
ugly_08.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ma, ciasto wyzsze, wilgoć inaczej sie rozkłada.
icon_wink.gif
No i ranty inne
zahnlos.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Czyli, jeśli przykładowo upiekę sernik na blasze a nie w tortownicy, jak każe przepis, to on może być... gorszy?

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
E tam od razu gorszy. Inny
icon_wink.gif
Czesto róznica stoi tez w subiektywnych odczuciach
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak blaszka większa to ciasto moze szybciej sie upiec niz w przepisie - lepiej wtedy pilnowac piekarnika a nie ustawiac minutnik
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hihihi!!! dzisiaj dostałam przepis na to ciasto od kobitki która o ile wiem niezbyt dobrze pisze nawet, o komputerze i internecie mówi że to diabelski wymysł ale piecze jak anioł. O ile anioły pieką cokolwiek. Nie wiedziała kto zacz Tobatka ale to ciasto piecze od pewnego czasu i mówi że to jej ciasto.

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pyszny
mniam.gif

Załączniki

• DSC05321.JPG
    DSC05321.JPG
    150 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A mi zostal krem od torta.
Upieklam z polowy porcji, pomazalam u gory kremem, obsypalam kostką z galaretki
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy