Placek na maślance

summer

Member
Gru 14, 2006
14
0
0
W zeszla srode pieklam ponownie ten placek. Tym razem z porzeczkami. Tylko chyba mialam ich za duzo, bo placek - jeszcze cieply - byl za bardzo wilgotny. Balam sie, ze mi sie nie upiekl! Ale na szczescie, gdy juz wystygl byl taki jak trzeba. Chociaz lepszy mi wyszedl na truskawkach
icon_smile.gif

Za to w sobote zrobilam muffinki z porzeczkami na bazie placka na maslance. Tylko zamiast 2,5 szkl. maki dalam 2 szkl., zamiast 3 jajek dalam 2. Reszta bez zmian. Pieklam w temp 180-200 st. przez 20-25 min. Oczywiscie posypalam kruszonka. Muffinki wyszly przepyszne!!!

Jednym slowem ciasto na bazie maslanki rzadzi!
icon_smile.gif

P.S. Ja pieklam w prostokatnej formie. Lepiej sie potem kroi kawaleczki
icon_smile.gif
I o ile mnie pamiec nie myli, moja mama sernik tez zawsze w takiej formie robila. Wyjatkiem jest sernik na zimno z galaretka, ktory sie lepiej prezentuje w tortownicy.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzisiaj mi zakalec wyszedł..... ;-(
cry_1.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ze czym zrobilaś tego zakalca
icon_question.gif

Nie becz - zakalce dobre są
icon_mrgreen.gif

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
a ja mam inny problem, robię ten placek z rożnymi owocami i kruszonką, właśnie z kruszonką mam problem, bo ciasto tak mi rośnie, że kruszonka znika, co robię źle? dodam, że kruszonkę robię z połowy margaryny plus szklanka maki plus 3/4 szklanki cukru plus cukier waniliowy

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Niejadalny zakalec? Mój mąż w to nie uwierzy... Ale szkoda, Akulko
icon_sad.gif

Pepsi - mi nie znika, a tez robię z połowy margaryny, a cukru i mąki na oko
icon_smile.gif

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
kurczę Tobatko, a mi zawsze znika, ciasto rośnie jak oszalałe a kruszonka zostaje nim przykryta, dzisiaj znowu, wyszedł mi piękny wysoki placek, tylko bez kruszonki, kruszonka chrupie pod warstwą wierzchnią ciasta
dontknow.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
...a nie przesadzilas akulko z iloscia truskawek
gruebel_2.gif
?
bo ja wczoraj owszem... zrobilam maslankowca z " ogrodkiem" i tak dolozylam porzeczek, truskawek i innych "znalezisk", ze...zatopilam ciasto...
icon_sad.gif
... wilgotnosc nie do pobicia...hmm przedobrzylam
icon_neutral.gif
...ale tak czy owak wcinamy..
lecker.gif
...

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
ja zrobiłam z czerwonymi porzeczkami (mąki uzyłam 100g grahamki, 100 orkiszowej i 50 g otrębów) - wyszło przepiekne, przepyszne i bezzakalcowe mimo że porzeczki wmieszałam w ciasto (nie robiłam kruszonki). Dziekuję za przepis

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Tobatko
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Wreszcie się odważyłam i upiekłam. Ostatnio nic, co ucierane mi nie wychodzi i byłam niemal 100% pewna kolejnej klęski. A tu proszę, niespodzianka. I dobrze, bo już chciałam się na pieczenie ciast obrazić
icon_wink.gif

Zrobiłam tak jak dziewczyny radziły- metodą muffinkową. Osobno suche, osobno mokre i miksowałam tylko do połączenia składników, ani chwili dłużej. Wzięłam jogobellę light truskawkową. Ma fajny kolor, ładnie pachnie i podobno dobre.

Next time zrobię już wersję "normalną" a nie "testową". Z morelami. Tylko nie wiem czy lepiej na jogo naturalnym czy morelowym/brzoskwiniowym- czy to nie będzie już "zbyt wiele szczęścia" jak na jedno ciacho.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Co prawda robiłam na maślance striacatella a nie na jogurcie, ale moim skromnym zdaniem, było zdecydowanie za słodkie, choć dałam mniej cukru. Najbardziej smakuje mi na naturalnym smaku.
No i też nie przykładam się do mieszania. Wszystko razem w jedną michę i tylko kilka ruchów łyżką, do byle jakiego połączenia się składników. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby przy tej "metodzie" ciasto nie wyrosło czy miało zakalec.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
O kurcze, własnie dokładnie przeczytałam przepis - cisto mi wyszło wyjatkowo pyszne - długo zachowało świeżość, ale dopiero teraz doczytałam, ze trzeba dodac MASŁO! Nie dodałam ani grama tłuszczu <szok> a mimo to ciasto pierwsza klasa. Wchodzi na stałe do moich ulubionych przepisów, musze pokombinowac z innymi owocami koniecznie.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
maslo? rety! jakie maslo??
icon_redface.gif
znow cos przeoczylam???
icon_eek.gif

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
mexikana @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725430maslo? rety! jakie maslo??
icon_redface.gif
znow cos przeoczylam???
icon_eek.gif
Spokojnie, nie ma w przepisie żadnego masła
icon_smile.gif
Jest pół szklanki oleju- to jedyny tłuszcz.

Wątpię, żeby Ci się udało ciasto bez żadnego tłuszczu
icon_smile.gif

P.S. Ja dzisiaj popełniłam w formie muffinkowej- z maślanką jagodową i jagodami- na drogę
icon_smile.gif
Są przepyszne jak zawsze ;]

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
ufff, to mnie uspokoilas....ja dzis znow popelnilam z porzeczkami, resztkami truskawek i z agrestem....miodzio..
mniam.gif

...ale jak tylko pojade do polski to ...&quot;zajagodze&quot; maslankowca
fiesgrins.gif

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
mexikana @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725490ufff, to mnie uspokoilas....ja dzis znow popelnilam z porzeczkami, resztkami truskawek i z agrestem....miodzio..
mniam.gif

...ale jak tylko pojade do polski to ...&quot;zajagodze&quot; maslankowca
fiesgrins.gif
Koniecznie
icon_smile.gif
Polecam chyba jednak do tego truskawkową maślankę- z jagodową jakoś tak za jagodowo ;) chociaż i tak przepysznie
mniam.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
nurbika @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725405O kurcze, własnie dokładnie przeczytałam przepis - cisto mi wyszło wyjatkowo pyszne - długo zachowało świeżość, ale dopiero teraz doczytałam, ze trzeba dodac MASŁO!
Masło? Jakie masło? Tylko do kruszonki, a Ty piekłaś bez
icon_biggrin.gif

nurbika @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725405Nie dodałam ani grama tłuszczu <szok> a mimo to ciasto pierwsza klasa.
To znaczy, że oleju też nie dałaś?

===

A ja byłam dziś na wsi i narwałam mnóstwo porzeczek, czerwonych i czarnych
mniam.gif
Jutro piekę z nimi maśnalnkowca
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy