Placek na maślance

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wczoraj z jabłkami, gruszkami i delikatnym dodatkiem olejku migdałowego do kruszonki - pyyyyycha mmmm
mniam.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Dyżurne ciasto. Ostatnio w trzech odsłonach.
Pierwsza - z mrożonymi jagodami i serem. Zapomniałam dodać oleju :dumb: I tak wyszło, ino suchawe. Ale, co ciekawe, inne ciasta beztłuszczowe zdychają i kapcieją, temu nic nie było.
Druga: z dżemem brzoskwiniowo-morelowo-jabłkowo-waniliowym, który znalazłam samotny w szafce, mrożonymi borówkami i kruszonką. Mniam.
Trzecia: z kakao i pokruszoną czekoladą w środku, na wierzchu festiwal resztek dżemów i kruszonka. I wyszło. W keksówce.

Z tym, że ja zawsze na kefirze 0% bo jest
icon_wink.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
A te mrożone owoce rozmrażasz najpierw?

Kilkakrotnie robiłam z mrożonymi jagodami, ale wychodziły zakalce, dlatego teraz rozmraam dotemperatury pokojowej, ale szkoda mi wyciekającego z nich soku, dlatego pytam, może masz jakąś metodę.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wydaje mi się że mrożone owoce poza sokiem puszczają też sporo wody (zależy ile szronu się na nich osadziło) i dodanie ich w stanie zamrożonym do ciasta rzeczywiście może spowodować powstanie zakalca - za dużo płynu.
A wyciekający przu rozmrażaniu soczek można przegotować i wypić w postaci kompotu
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
ja robiłam na majowke z mrożonymi truskawkami i wyszedł pyszny (najlepszy na drugi dzień ;) ) przed wrzuceniem truskawek trochę je w ręczniku potrzymałam żeby sie ten lód rozpuscil, i ciasto przed nałożeniem owoców posypałam warstwa bułki tartej (myślę ze ta bułka wchłonęła tez trochę soku).. ciasto było puszyste, wilgotne i bardzo dobre... wiec śmiało można robić z mrożonymi owocami
icon_smile.gif

mam tylko pytanie czy do ciasta dodajecie jakiś zapach aromatyczny czy coś? bo jak to moja mam stwierdziła : trochę brakuje mu jakiegoś akcentu smakowego..chyba ze ja czegoś nie dodałam, albo maślanka nie taka była jak powinna

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja do ciasta wyłącznie cukier waniliowy daję a do kruszonki jak pisałam dodaję trochę aromatu albo jeśli robię z samymi jabłkami to obtaczam je w cukrze z cynamonem, przyprawą do szarlotki.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Moje z rabarbarem się właśnie dopieka (już 65 minut) - ale z podwójnej porcji
icon_biggrin.gif

Do ciasta dałam cukier waniliowy, a do kruszonki cynamon.

Załączniki

• P5050293.JPG
    P5050293.JPG
    48.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P5050299.JPG
    P5050299.JPG
    40.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Nie rozmrażam owoców, do głowy mi nie przyszło. Przyszło mi za to do głowy, że żeby to ciasto zdechło, trzeba byłoby chyba wywalić na nie wiśnie z kompotu razem z tym kompotem
icon_wink.gif

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
to ciasto jest przepyszne!
icon_smile.gif
robi sie migiem - nawet miksera wyciagac nie trzeba, wystarczy lyzka zamieszac kilka razy;-) zrobilam z musem jablkowym i cynamonem
icon_biggrin.gif
pychota:)

beda powtorki, oj beeeeda :D

kasja

Member
Sty 6, 2009
30
0
6
Ciasto przepyszne, robiłam z rabarbarem i zamierzam zrobić następne z truskawkami, ale poczekam jak trochę stanieją (11 PLN za kg to trochę dużo).
Próbowałam wcześniej z trochę innego przepisu- było więcej mąki i mniej proszku do pieczenia i trochę inna metoda, ale niestety wyszedł mi zakalec, pogrzebałam więc na cinie, który jak zwykle okazał się pomocny (tzn. cinki).
Dzięki

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
DOROTKA1 @ 19 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=857093ciasto siedzi w piekarniku i kusi zapachem truskaweczek. Mam nadzieje że ciasto mi wyjdzie, obawiam się bo one były mrożone ;)
ciasto wyszło pyszne, tak jak szybko się robi- tak szybko znika,
dzisiaj powtórka lecz tym razem nie z truskawkami, ale z wiśniami na maślance truskawkowej. Mam nadzieje że czas pieczenia skróci mi sie z 1h (truskawki dużo soku puściły) do troszke mniej
kaffeetrinker_2.gif

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Ciasto z serii genialnych, zrobilam moze w 5 minut (musialam zutylizowac truskawki), jest cudowne, mieciutkie, wilgotne a zarazem puszyste. truskawki troche sie zapadly, troche zostaly na wierzchu, chociaz sie balam, ze beda za ciezkie i ich wilgoc moze zepsuc strukture ciasta. Polecam jak najbardziej
lecker.gif
. Aha i rzeczywiscie wystarczy zamieszac lyzka i wylac na blache.

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Dołączam do wielbicieli tego ciasta:) Tobatko, pyszny przepis
anbetung.gif
U mnie w wersji z rabarbarem .

maslane_z_rabarbarem2__1_.JPG

Załączniki

• maslane_z_rabarbarem2__1_.JPG
    maslane_z_rabarbarem2__1_.JPG
    177.2 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy