Żródło - dwumiesięcznik "Smaki i aromaty", nie ukazujący sie już niestety od kilku lat dodatek do miesięcznika Pani.
Składniki
23 dkg mąki
2 żółtka
7,5 dkg cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
15 dkg masła
szczypta soli
4 twarde gruszki
cukier puder do posypania placka
Krem migdałowy
1 cytryna
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
10 dkg cukru pudru
5 dkg płatków migdałowych
2 krople esencji mogdałowej
2 łyżki wódki
Zmiksować na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawac połowę mąki, ucierać przez kilka minut, a potem wsypać resztę mąki i zagnieść miękkie ciasto. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Póżniej wylepić ciastem dno i boki, natłuszczonej i wysypanej przesianymi przez sitko biszkoptami, okrągłej formy. Ja robiłam to w tortownicy, tworząc z ciasta dość wysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor.
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Zmiksowac jajka z cukrem, śmietaną, skórką otartą z całej cytryny i sokiem wycisniętym z połówki cytryny. Wlać alkohol i esencję migdałową. Wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
Na podpieczonym, lekko wystudzonym spodzie z ciasta rozłożyć ćwiartki gruszek, zalać polewą i piec w nagrzanym do temperatury 190 st. piekarniku przez 20 minut. Jeszcze ciepły placek posypać przez sitko cukrem pudrem.
Składniki
23 dkg mąki
2 żółtka
7,5 dkg cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
15 dkg masła
szczypta soli
4 twarde gruszki
cukier puder do posypania placka
Krem migdałowy
1 cytryna
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
10 dkg cukru pudru
5 dkg płatków migdałowych
2 krople esencji mogdałowej
2 łyżki wódki
Zmiksować na gładką masę żółtka, masło, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawac połowę mąki, ucierać przez kilka minut, a potem wsypać resztę mąki i zagnieść miękkie ciasto. Owinąć folią spożywczą lub przykryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Póżniej wylepić ciastem dno i boki, natłuszczonej i wysypanej przesianymi przez sitko biszkoptami, okrągłej formy. Ja robiłam to w tortownicy, tworząc z ciasta dość wysoki rant. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor.
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Zmiksowac jajka z cukrem, śmietaną, skórką otartą z całej cytryny i sokiem wycisniętym z połówki cytryny. Wlać alkohol i esencję migdałową. Wsypać płatki migdałowe i wymieszać.
Na podpieczonym, lekko wystudzonym spodzie z ciasta rozłożyć ćwiartki gruszek, zalać polewą i piec w nagrzanym do temperatury 190 st. piekarniku przez 20 minut. Jeszcze ciepły placek posypać przez sitko cukrem pudrem.