- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Placek z rabarbarem.
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru kryształu
20 dag mąki
8 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
2 białka
10 dag cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem kryształem, odstawiamy na 1 godzinę.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder (8 dag), proszek do pieczenia, żółtka i rozpuszczony w śmietanie amoniak, zagniatamy ciasto.
3. Blaszkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na wierzch placka) – najlepiej wałkować je bezpośrednio w blaszce, obtoczonym w mące małym wałkiem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
4. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec stopniowo 10 dag cukru pudru. Na podpieczony placek rozsypujemy wiórki kokosowe, układamy odciśnięte kawałki rabarbaru, na nich rozprowadzamy pianę, a na wierzch kawałki pozostałego ciasta - można zrobić z nich kratkę, lub po prostu fantazyjnie porozrzucać. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 20 minut.
5. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.

1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru kryształu
20 dag mąki
8 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
2 białka
10 dag cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem kryształem, odstawiamy na 1 godzinę.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną, dodajemy cukier puder (8 dag), proszek do pieczenia, żółtka i rozpuszczony w śmietanie amoniak, zagniatamy ciasto.
3. Blaszkę wykładamy pergaminem, układamy w niej ciasto (1/4 ciasta zostawiamy na wierzch placka) – najlepiej wałkować je bezpośrednio w blaszce, obtoczonym w mące małym wałkiem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
4. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec stopniowo 10 dag cukru pudru. Na podpieczony placek rozsypujemy wiórki kokosowe, układamy odciśnięte kawałki rabarbaru, na nich rozprowadzamy pianę, a na wierzch kawałki pozostałego ciasta - można zrobić z nich kratkę, lub po prostu fantazyjnie porozrzucać. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 20 minut.
5. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem pudrem.