Z
zyglis
Guest
Składniki:
50 dag mąki,
kostka 20 dag margaryny,
30 dag cukru
10 dag cukru pudru,
2 dag drożdży,
4 jaja
1 kg truskawek,
aromat waniliowy,
Wykonanie:
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, cukrem pudrem, szczyptą soli, dodać żółtka i rozstarte z mąka drożdże. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Gdy się lekko zrumieni, wyjąć, posypać tartą bułką, ułożyć opłukane i dobrze osączone truskawki równą warstwą (większe przekroić na połowę), następnie owoce przykryć białkami ubitymi z cukrem.
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika, a gdy piana nabierze lekko złotawego koloru, wyjąć blachę z piekarnika. Gorące ciasto pokroić.
Takie ciasto przygotowuję także z jagodami, wiśniami i śliwkami. Robi się je szybko, smakuje nieźle.
Życzę smacznego i pozdrawiam
50 dag mąki,
kostka 20 dag margaryny,
30 dag cukru
10 dag cukru pudru,
2 dag drożdży,
4 jaja
1 kg truskawek,
aromat waniliowy,
Wykonanie:
Mąkę przesiać i posiekać z margaryną, cukrem pudrem, szczyptą soli, dodać żółtka i rozstarte z mąka drożdże. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C). Gdy się lekko zrumieni, wyjąć, posypać tartą bułką, ułożyć opłukane i dobrze osączone truskawki równą warstwą (większe przekroić na połowę), następnie owoce przykryć białkami ubitymi z cukrem.
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika, a gdy piana nabierze lekko złotawego koloru, wyjąć blachę z piekarnika. Gorące ciasto pokroić.
Takie ciasto przygotowuję także z jagodami, wiśniami i śliwkami. Robi się je szybko, smakuje nieźle.
Życzę smacznego i pozdrawiam