Placek z truskawkami (nie tylko )

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Caritka @ 17 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705356Cinko, Pan Zygmunt jeszcze do nas zaglada......
A to super
icon_smile.gif
dzięki za informację
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepraszam, że nie na temat ciasta, ale też się cieszę, że pan Zygmunt tu zagląda, bo już się martwiłam

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Robiłam to ciasto z rabarbarem, wszyscy sie zachwycali i brali przepis... palce lizać ;) jednak dla mnie jest ciut za słodkie. Na pewno powtórzę zmniejszając ilość cukru.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Znow zrobilam ten placek. Tym razem z truskawami. Cukier oczywiscie "obcielam". Bardzo dobre, puszyste ciasto. W mojej rodzinie sie przyjelo na dobre
icon_smile.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Zdziwiłam się, że nikt w tym sezonie truskawkowym nie skusił się jeszcze na to ciasto (albo raczej: nie podzielił się wrażeniami smakowymi). Zrobię to zatem ja i, mam nadzieję, otworzę tym samym "worek" zniewolonych tym placuszkiem;-) Warto się nań zdecydować - błyskawiczne wykonananie, efekt wspaniały! Moje domowe łasuchy pochłonęły go w jeden dzień.

Załączniki

• Kopia_krucho_dro_dzowy_z_truskawami.JPG
    Kopia_krucho_dro_dzowy_z_truskawami.JPG
    240.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Ja dziś zrobiłam to ciasto i jestem rozczarowana bo w blaszce pięknie wyglądało, pachniało zabójczo ale jak wyjełam z blaszki zeby pokroic to mi poplynelo. Teraz ciasto jest zalane sokiem z truskawek, wszystkie czesci mi sie pooddzielaly
icon_sad.gif
Wiec moge sobe zjesc oddzielnie spod, oddzielnie truskawki i beze
icon_sad.gif
Aha i jak dla mnie beza za slodka.
Co zrobiłam nie tak? Trzymalam sie przepisu. Czy to wina truskawek? Za bardzo soczyste?

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
To przykre rzeczywiście, okruszku13. Mnie, co prawda, gdy ciasto było jeszcze ciepłe, troszkę soczku popłynęło, ale bez takiej katastrofy jak u Ciebie. Później wszystko było w porządku. Myślę, że to mogła być wina owoców. Nie wiem, jak Ty postępowałąś, ale ja truskawki dokładnie osuszłam papierowym ręcznikiem, jedną po drugiej, bo obawiałam się właśnie takiej niemiłej sytuacji. Być może nie miało to żadnego wpływu na stan placka, ale przezorność czasem popłaca. Innych pomysłów nie posiadam, ktoś inny może wie, co się stało. Plus jest taki, że chociaż samych truskaweczek mogłaś się najeść;-)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja się skusiłam właśnie, ale mój spód jest surowy i gruby na około 1,5cm i niemożliwie słodki
cry_1.gif

Blender nie potrafił sobie poradzić z tym ciastem, więc wsypałam okruszki jakie wyszły i wbiłam je w dno
całość jest smaczna, ale spód się sypie i nie jest dopieczony mimo, że górę ładnie zapiekłam
ale to pewnie wina blaszki bo w srebrnych zawsze jest problem z dopiekanie dołu
gruebel_2.gif

Aaaa i beza się prawie spaliła i jest taka mocno białkowa wcale niepodpieczona a zapiekałam 15 minut
gruebel_2.gif

Zoylis

Member
Cze 12, 2009
1
0
0
Witam, właśnie się zamierzam do zrobienia tego placka, i mam pytanko
czy ciastko wychodzi wysokie czy niskie, i czy ciapowate czy bardziej stałe
icon_smile.gif
Takie żeby się na talerzu nie rozlatywało i jak zrobię to wystawię zdjątko
icon_smile.gif

Pozdrawiam.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113

Załączniki

• Placek_z_truskawkami14_06.jpg
    Placek_z_truskawkami14_06.jpg
    172.7 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy