Placek z truskawkami (nie tylko )

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Goście zjedli i poszli. Bardzo dobre to ciasto, szczególnie na upały. Zrobiłam z porzeczkami czerwonymi z połowy porcji na małej blasze. Resztę surowego ciasta mam w lodówce, dokupię owoców i zrobię jutro. Mam nadzieję, że się dobrze przechowa.
Bardzo dziękuję za świetny i szybki przepis na smaczne ciasto!!!
 
Z

zyglis

Guest
Goście zjedli i poszli. Bardzo dobre to ciasto, szczególnie na upały. Zrobiłam z porzeczkami czerwonymi z połowy porcji na małej blasze. Resztę surowego ciasta mam w lodówce, dokupię owoców i zrobię jutro. Mam nadzieję, że się dobrze przechowa.
Bardzo dziękuję za świetny i szybki przepis na smaczne ciasto!!!
Przepis zyskuje coraz większe uznanie. To dla mnie miłe, Pozdrawiam Panią.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No i ja się skusiłam na to ciasto.
icon_smile.gif


Fajny bardzo ten spód krucho - drożdżowy, jeszcze takiego nie jadłam.
Generalnie ciasto bardzo smaczne, chociaz ja mam jedną uwagę - jak dla mnie zbyt słodkie, mimo, że zamiast przepisowych 30 dag cukru do bezy - dałam tylko 15 dag... No i do samego ciasta kolejnym razem też przynajmniej o połowę zmniejszę porcję cukru pudru. Ale ja tak mam, że wolę mniej słodkie. ;)
Myślę, że wkrótce wypróbuję z kwaśnymi owocami (może czerwoną porzeczką?).

ciastokruchodrozdzoweztruskawk.jpg
 
Z

zyglis

Guest
No i ja się skusiłam na to ciasto. :)

Fajny bardzo ten spód krucho - drożdżowy, jeszcze takiego nie jadłam.
Generalnie ciasto bardzo smaczne, chociaz ja mam jedną uwagę - jak dla mnie zbyt słodkie, mimo, że zamiast przepisowych 30 dag cukru do bezy - dałam tylko 15 dag... No i do samego ciasta kolejnym razem też przynajmniej o połowę zmniejszę porcję cukru pudru. Ale ja tak mam, że wolę mniej słodkie. ;)
Myślę, że wkrótce wypróbuję z kwaśnymi owocami (może czerwoną porzeczką?).

ciastokruchodrozdzoweztruskawk.jpg
Gusta bywają różne i na tym między innymi polega uroda życia. Moja żona także preferuje wyroby mniej słodkie. Pozdrawiam
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,363
1,450
113
Małgoś.dz.
CYTATMyślę, że wkrótce wypróbuję z kwaśnymi owocami (może czerwoną porzeczką?).
Spróbuj z agrestem. Od wielu lat robię taki placek właśnie z agrestem. Wg mnie jest wspaniały. Ale jeśli agrest będziesz miała kwaśny, to też radzę uważać ze zmniejszaniem ilości cukru.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Tyle pochwal wiec sie zdecydowalam ze pieke i to z porzeczkami ;)
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No i była powtórka. Tym razem z czerwoną porzeczką i jagodami.
Jak dla mnie nawet smaczniejsze niz z truskawkami, pewnie dlatego, że bardziej kwaskowe, czyli tak jak lubię.
Zrobiłam w formie do tarty. Jakoś mi tak pasowało... ;)

Panie Zyglis, bardzo sympatyczny ten przepis.
Może ma Pan jeszcze jakiś w zanadrzu?

A ciasto tak się prezentowało:

tartakruchodrozdzowazporzeczka1ik6.jpg


tartakruchodrozdzowazporzeczka2wq6.jpg
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Małgoś.dz. superrr :shock: :mrgreen:
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Jejku... ja to przy was wszystkich mam okropne kompleksy... W życiu bym nie wymyśliła że to ciasto można zrobić w tej formie :lol:

No ale ogólnie widzę że zrobić trzeba, bo wygląda baardzo zachęcająco.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Podciągam do góry.
icon_smile.gif

W tym sezonie chyba ze 4 razy piekłam to ciasto. I za każdym razem z czerwoną przeczką, bo wg mojego smaku w tej wersji jest najpyszniejsze.
Robiłam tez kombinacje, np. mieszałam czerwoną porzeczkę z białą, albo z jagodami.
Pyszności! Mój malżonek ma hopla na punkcie takiej tarty.

tarta_krucho_drozdzowa_z_porzeczka_3.JPG
 

Załączniki

  • tarta_krucho_drozdzowa_z_porzeczka_3.JPG
    tarta_krucho_drozdzowa_z_porzeczka_3.JPG
    841.6 KB · Wyświetleń: 1

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mniam, Malgos..
Tez sie zabieram do tego ciasta, a jakos sie zabrac nie moge
icon_lol.gif

Ale po Twoim zdjeciu- chyba zrobie je w sobote
icon_biggrin.gif



p.s. przy okazji poprawilam swoj wczesniejszy post, bo mi zdjecie wcielo
icon_wink.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Bardzo smaczny placek z rabarbarem mi wyszedl z tego przepisu
daumen.gif
. Z kruchym jest zawsze to ryzyko, ze wyjdzie twarde i zakalcowate, a to ciasto jest naprawde smaczne i miekkie. Ilosc cukru zredukowalam do 100 gram w ciescie i 100 gram w bezie. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Bardzo smakowity przepis i z pewnoscią go wypróbuję
icon_smile.gif

Szkoda tylko że przesympatyczny pan Zyglis od dawna nie zagląda na to forum
icon_sad.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mój z rabarbarem, ledwie zdążyłam zrobić zdjęcie