Placuszki z cukinia i parmezanem
Chrupiace, czosnkowe - pyszne same w sobie i rownie smaczne jako dodatek do innych dan.
1 kg cukinii
250g obranych ziemniakow
1/2 lyzeczki soku z cytryny
garsc posiekanej zielonej cebulki
1/2 szklanki startego parmezanu
3-4 posiekane zabki czosnku
1/3 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1 lyzeczka soli, lub do smaku
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki maki
2 jajka
szczypta cukru
Cukinie i ziemniaki zetrzec na grubej tarce, skropic sokiem cytrynowym, aby warzywa nie zmienily koloru. Dobrze odcisnac (bardzo wazne!), dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Klasc lyzka na goracy olej i smazyc na dosc ostrym ogniu, az ladnie sie zrumienia z obu stron. Podawac z kwasna smietana lub sosem tzatziki.
Chrupiace, czosnkowe - pyszne same w sobie i rownie smaczne jako dodatek do innych dan.
1 kg cukinii
250g obranych ziemniakow
1/2 lyzeczki soku z cytryny
garsc posiekanej zielonej cebulki
1/2 szklanki startego parmezanu
3-4 posiekane zabki czosnku
1/3 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
1 lyzeczka soli, lub do smaku
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki maki
2 jajka
szczypta cukru
Cukinie i ziemniaki zetrzec na grubej tarce, skropic sokiem cytrynowym, aby warzywa nie zmienily koloru. Dobrze odcisnac (bardzo wazne!), dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Klasc lyzka na goracy olej i smazyc na dosc ostrym ogniu, az ladnie sie zrumienia z obu stron. Podawac z kwasna smietana lub sosem tzatziki.