Akulka @ 12 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=485064Zrobiłam do pijanej sliwkiAkulko, ależ zdjęcia robisz. Czemu kazałaś czekać na nie aż tak długo?
![]()
Cinka @ 18 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=435143Polewa kakaowa z żelatyną:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.
Pokaż załącznik 5291Z tej ilości składników ile wychodzi polewy,starczy na polanie tortu włącznie z brzegami?
ewalukas @ 20 Oct 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=606264Zależy jaki tortJak mały to tak, jak duży to może być ciężko.
Tort 24 cm średnicy?
Może zrobię z podwójnej porcji a co zostanie to wyliżę![]()
A da się boki nią posmarować tak by bardzo nie spływała?
kasha @ 12 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=485910Ja myslę tak sobie, że może tej polewy Akulka, proszę Akulki, za grubo dała,
ja tylko pociągałam delikatnie pędzelkiem po cieście nie polewałam.A ja tam daję na grubo tej polewyJak mam ciasto płaskie, bez wzniesień i pagórków
to tak minimum 0,5cm daję![]()
![]()
ewalukas @ 22 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=640527Ja używałam jej do pierniczkówTyle, że nie ozdabiałam, a całe pierniczki maczałam w polewie![]()
Ewo, I ja tak właśnie planuję zrobić. Niepotrzebnie napisałam "ozdabianie", chodziło mi przecież o polewanie/maczanie.Dobrze wiedzieć, że ktoś już próbował i było OK.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.