Polski

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Ja tez wlasnie rozkroilam goracy chlebus.... pysznosci!!!
Musialam sobie zrobic kanapki, bo juz mnie ssalo z glodu!
P1000639_2.jpg

Moj to dopiero jest zmasakrowany krojeniem na goraco, Twoj Krystyno wyglada jak ciachniety krajalnica!
P1000633_3.jpg
 

Załączniki

  • P1000639_2.jpg
    P1000639_2.jpg
    244.8 KB · Wyświetleń: 2
  • P1000633_3.jpg
    P1000633_3.jpg
    185.1 KB · Wyświetleń: 2

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam za namowy Krystyny9. Szok ! Jestem pod wrazeniem. Przycimil wszystkie dotychcczasowe moje chlebowe, czy pseudochlebowe wypieki. I prostota przygotowania, i czas wyrastania, i zachowywanie sie ciasta i wypiek i ... ten smak. Poezja.

Bardzo dziekuje.
anbetung.gif

Tu w towarzystwie mniej udanego razowca.

chleby1.jpg


 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
O rany, Asiu. Ależ cudny bochenek Ci wyrósł. Przekrój przepiękny
daumen.gif
.
A ja dalej nie mam odwagi na wyrastanie w koszyku (nie mam takowego) czy w makutrze. U mnie wszystkie lądują w foremkach
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (JotHa @ 24 Oct 2010, 17:13 ) index.php?act=findpost&pid=1040550Zrobilam za namowy Krystyny9. Szok ! Jestem pod wrazeniem. Przycimil wszystkie dotychcczasowe moje chlebowe, czy pseudochlebowe wypieki. I prostota przygotowania, i czas wyrastania, i zachowywanie sie ciasta i wypiek i ... ten smak. Poezja.
Brawo JotHa. Wyglada doskonale, piekne wnetrze i ten koszykowy wzor na skorce - fantastyczny! Gratuluje
icon_biggrin.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmmm,... pieke, ale dzis juz cos mi nie bardzo. Chyba przerosl. Wylazl prawie z koszyka.
icon_frown.gif
I brzegami sie poprzyklejal, gdy go przekladalam na blache
icon_frown.gif
Nie bedzie ladny.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ja rowniez pieklam Polski. Wczoraj. Pieklam go tak dawno temu, ze juz prawie zapomnialam jaki to dobry chleb.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Po dwoch mniej ksztaltnych bochenkach, teraz odpilnowalam, by nie wyrosl mocno i nie przytrzymal sie brzegow koszyka. I wyskoczyl na blaszke, i pieknie rosl, i jest piekny i jest smaczny. Mlask....
icon_wink.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Piekarki z Was, dziewczyny, jak sie patrzy - chleby sa cudowne, piekne wnetrza, skorka...wszystko piekne!
Bardzo sie ciesze, ze przepis Wam sluzy.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Rowniez upieklam, w sobote. Tym razem bez slodu i bez kminku, ale za to z maka pszenna razowa zarnowa w podwojnej ilosci (odjelam oczywiscie bialej chlebowej).
 

Załączniki

  • Polski.jpg
    Polski.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pieke go co kilka dni.
Nie wiem, co jest przyczyna, ale przechowywany w tych samych (tak mi sie bynajmniej wydaje) warunkach, raz bardziej sie wysusza, raz mniej. Maka jakas, czy co ?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moze byc maka (bo przeciez od jej wilgotnosci zalezy jaka bedzie absorbcja wody). Ale rowniez inne czynniki, jak: stopien nagrzania piekarnika, dlugosc studzenia, temperatura otoczenia.
I oczywiscie to jak szczelnie zamknelas torbe z chlebem
icon_wink.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tutaj Tatter, jednak bym wyeliminowala te 'inne' wymienione czynniki. Bynajmniej tak mi sie wydaje - na oko tak samo, ze piekarnik ten sam, te same czynnosci z chlebem. Jasne, ze gdby pomierzyl warunki, to to, co na oko teki samo, napewno byloby na mierniku inne.
icon_wink.gif


Maki mam z roznych zrodel i to mi najlatwiej 'obstawic'.