Polski

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zazdraszczam, bo ja teoretycznie pieke od soboty.
icon_smile.gif

Jaka piekna okragla koszyczkowa forma.

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
eek2.gif
prześliczny, wygląda idealnie,mi coś ostatnimi czasy takie nie wychodzą (przerwa półroczna), tez taki chce
cry_1.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Aśka, pewnie że piękny
anbetung.gif
.
Aż Ci pozazdrościłam i właśnie zarobiłam ciasto na niego. Niestety tak piękny mój nie będzie, bo nie mam koszyka do wyrastania. Powędruje od razu do foremki i tam sobie będzie rósł. Ale za to mam do wyboru foremki
icon_mrgreen.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Robiony totalnie na oko. Wyrastany (jest takie slowo ?!) tez krocej. Pieczony w dosc mokrej, jak u mnie 'atmosferze piekarnika'. Pewnie bochenek na tyle ladny, ze ciasto bylo bardziej geste.
Jak widac, da sie wyrastac chleb w zwyklym koszyku wiklinowym, byle pozapychac (za rada Dziuni, i nie umiejszajac - innych dziewczyn) dobrze koszyk maczka ziemniaczana.
A juz myslalam, ze mi zakwas umiera po stosowaniu maki razowej.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
JotHa @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085616Robiony totalnie na oko. Wyrastany (jest takie slowo ?!) tez krocej. Pieczony w dosc mokrej, jak u mnie 'atmosferze piekarnika'. Pewnie bochenek na tyle ladny, ze ciasto bylo bardziej geste.
Jak widac, da sie wyrastac chleb w zwyklym koszyku wiklinowym, byle pozapychac (za rada Dziuni, i nie umiejszajac - innych dziewczyn) dobrze koszyk maczka ziemniaczana.
A juz myslalam, ze mi zakwas umiera po stosowaniu maki razowej.
Jak nie ma, jak jest
rofl.gif
Ja nawet nie umiem zastąpic go jakimś innym słowem.
A koszyka wiklinowego (tak gęsto tej wikliny aby było) tyż nie mam. Widziałam cos takiego w sklepie, tylko nie było to tanie. No i zaś nie kupię

A pieczesz na kamieniu, czy wyrzucasz po prostu na gorącą blachę ? Bo na kamień to tym bardziej nie mam szansy

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zwykla blacha z piekarnika, ta duza, grzejaca sie razem z piekarnikiem. Wrzucam, jak mnie tu 'uczono', na gola blache, bezposrednio z koszyka, gwaltownie go obracajac. Uprzednio, zaraz po wlozeniu do koszyka, chleb jest posypany otrebami (ale tyle o ile, nie gesto i dokladnie). Koszyk tylko upackany (dokladnie) maka ziemniaczana, ktore jest tylko dosypywana, gdy ucieknie nadmiernie z poprzednim chlebem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
I u mnie stygnie wlasnie zaparka do polskiego w wersji Kariny :0 Bede go piekla w garnku rzymskim - jakos najabrdziej lubie, bo nie mam koszyka
icon_sad.gif
i wole chleb podluzny od okraglego.
qd

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja też zaparzyłam mąkę, całe 100 g pszennej razowej. Tylko coś chleb nie za bardzo mi rośnie. Po ponad 2 godzinach ino tylko, cośkolwiek drgnął do góry. Coś z tym moim zakwasem chyba nie teges
strafe.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
JotHa, piękny!!!
Czy on jest z przepisu Tatter z pierwszej strony tego wątku? Pytam, bo dalej czytam coś o zaparzaniu mąki, a w przepisie Tatter nic się nie zaparza.
gruebel_2.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dziekuje.
Tak, Haniu, z tego przepisu, co na pierwszej stronie i tam sie nic nie zaparza.
icon_smile.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A... jak sie chce..., bo ja z tych, ktorym sie nie chce.
rofl.gif

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
[quote name='tatter' date='10 Dec 2009, 22:25 ' post='919897']
Zaparzac albo podgrzewac do 65C. W zasadzie wszystkie chleby z przewaga maki razowej (kazdego ziarna) powinny byc zaparzone - nie tylko wplywa to na jakosc chleba ale i na zdrowie amatorow razowcow
icon_wink.gif

była mowa o zaparzaniu ale dalej nie na pierwszej stronie.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Dzięki, Asia. Chyba niedługo się znów na niego skuszę bez foremki, bo kiedyś już piekłam, ale w formie.

hazo @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085809Czy on jest z przepisu Tatter z pierwszej strony tego wątku? Pytam, bo dalej czytam coś o zaparzaniu mąki, a w przepisie Tatter nic się nie zaparza.
gruebel_2.gif
betsetse @ 3 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1085819była mowa o zaparzaniu ale dalej nie na pierwszej stronie.
Tak też napisałam, że dalej ktoś pisał o zaparzaniu.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
JotHa, zostalas mistrzynia tego chleba!
icon_biggrin.gif
Naprawde wyglada tak jak powinien i mam nadzieje, ze smakuje tez dobrze
icon_biggrin.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
No teraz, to unosze sie nad ziemia.
icon_wink.gif

Mozecie smialo odkopac posty, w ktorych mecze o sposoby wypieku (roznych chlebow !), bo albo mi przywiera na amen do formy, blachy, czy czego tam, albo nie wyrasta, albo... (tu mozna wpisac wszystkie mozliwe niepowodzenia).
Tak, ten chleb jest smakowo mi bardzo odpowiadajacy. Poza tym doskonale wpasowuje sie sposobem wykonania, glownie czasem lezakowania i czekania w moj tydzien pracy. To, ze mi w koncu wychodzi, to naprawde dzieki Wam, ktore udzielalyscie pomocnych rad. Nie wymienie z imienia wszystkich, bo pewnie bym kogos pominela, a to byloby przykre.
Jeszcze raz dzieki.
anbetung.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
a to mój wczorajszy

P1271006.JPG

mąki razowej miałam dwa razy więcej niż przepis nakazuje, ale zmniejszyłam pszenną zwykłą. Zaparzyłam ją (tą razową) wieczorem a chleb robiłam dopiero rano.
Rósł, nie wiadomo dlaczego, dość długo. Ale jest pyszny. Lekko kwaskowy, lekko razowy, lekko wilgotny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy