Popekane ciasteczka czekoladowe

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,375
274
83
składniki
225g pokruszonej czekolady deserowej (okolo 1 1/3 szklanki)
110g masla
2/3 szklanki cukru
3 duze jajka
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 2/3 szklanki maki

cukier puder

sposób przygotowania
Czekolade rozpuscic z masle w malym rondelku, lekko schlodzic.
Jajka ubic z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta mase, wymieszac z masa czekoladowa. Dodac proszek do pieczenia, sol i na koncu make, dobrze wymieszac i schlodzic conajmniej 3 godziny lub przez noc.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 165ºC. Cukier puder (okolo szklanki) wsypac do plaskiego naczynia.
Ciasto nabierac lyzeczka do herbaty (lub mala galkownica) i formowac male kuleczki, obtaczac je w cukrze pudrze i ukladac na blasze wylozonej pergaminem.
Piec okolo 10-12 minut - podczas pieczenia ciasteczka lekko sie splaszcza i popekaja. Przestudzic na drucianej siateczce.

dodatkowe informacje
Uwaga - nie piec za dlugo, tylko do momentu kiedy czekoladowa masa zaczyna matowiec, powinny byc ciagle miekkie w dotyku. Zbyt dlugo pieczone robia sie twarde.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Moje. Przed chwilką wyjęte z pieca:

R__ne_002.jpg

Pierwszą blaszkę piekłam bez termoobiegu i mało popękały. Drugą z termoobiegiem 10 minut i są ładniejsze.

Bardzo dobre.
mniam.gif
 

Załączniki

  • R__ne_002.jpg
    R__ne_002.jpg
    32.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
czy można skrócić jakoś czas chłodzenia
icon_question.gif
np. czy 45 min. w zamrażarce wystarczy?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Czy dobrze rozumiem, że w normalnym piecyku bez termoobiegu nie wyjdą
gruebel_2.gif
?
icon_neutral.gif
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,867
63
48
Wyjdą, tylko u mnie ładniej popękały z termoobiegiem. Ale może to tak tylko u mnie.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Moje ciasto stoi w lodówce od wczoraj.
Dzisiaj chce piec jako prezenty na mikołajki
icon_wink.gif

Ciekawe czy przypadną do gustu obdarowanym
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Rozpłynęły mi się na blasze.
Dlaczemu
icon_question.gif

Za małe kulki robiłam czy od czego to zależy
icon_question.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
No zalezy jakie robisz.
Ja robilam łyzeczka i wyszło mi ok. 40 szt.

Ale czemu sie rozpłynęły
icon_question.gif
icon_question.gif
icon_question.gif
cry_1.gif

Chcialam takie kulki jak na zdjeciach dziewczyn a tu klapa...
Ale i tak pyszne są
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
O - takie płaskie mi wyszly - komórkowa fota.
ciacha.jpg
 

Załączniki

  • ciacha.jpg
    ciacha.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 1

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jak sie rozplynely, to pewnie za rzadkie ciasto bylo. Ot, tak gdybam.
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
Ciasto baaardzo zwarte wyszlo.
Kulki mi sie super "kleiło". Na blasze caly czas trzymaly fason
icon_wink.gif
a po wsadzeniu do piekarnika poooooooopłynęły
icon_wink.gif

Nie wiem - moze tłuszcz nie taki
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ilo, a piekarnik rozgrzany? Może faktycznie mąki odrobinę za mało?

Ale i tak są śliczne i na pewno pyszne. Mogę się domyślać kto dostanie taki fantastyczny prezent od Mikołaja
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: