Powidła śliwkowe same się robiące

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Zastanawiam się, bo z tych hermanów chce robić powidła, a nie wiem czy będą równie dobre jak z węgierek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
W takim razie z hermana będzie dżem, na węgierkowe powidła poczekam
icon_smile.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
robią się
icon_mrgreen.gif

pierwsza partia z nie wiem jakich śliwek, następne będa już z prawdziwych węgierek
icon_mrgreen.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Słuchajcie a z wiśni też mogę tym sposobem?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Jaco @ 22 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741230Słuchajcie a z wiśni też mogę tym sposobem?
Pewnie, ze można. Ja robiłam z moreli.

Beatkaf-679 @ 30 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744724A ja mam takie pytanko:czy można w głębokim naczyniu żaroodpornym?ćzy koniecznie brytfanka?A ocet to kidy dodać?Pozdrawiam Beata.
Im szersze i płytsze naczynie tym krócej trzeba odparowywać i tym szybciej robią sie powidła. Brytfanka niekonieczna
icon_mrgreen.gif
Ja robię w stalowych szerokich rondlach. Nie rozumiem tylko po co ocet do powideł.
icon_eek.gif
Owoce maja wystarczająca ilość własnego kwasu. Nie spotkałam też tego dodatku w zadnym przepisie.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,137
258
83
Beatkaf-679 @ 30 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744724A ocet to kidy dodać?
Buka @ 31 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744795Nie rozumiem tylko po co ocet do powideł.
icon_eek.gif
Owoce maja wystarczająca ilość własnego kwasu. Nie spotkałam też tego dodatku w zadnym przepisie.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Tak, Hazo, czytałam. Pewnie taka fantazja, bo lubi kwas.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beatkaf-679

Member
Sie 19, 2008
63
0
0
alik @ 18 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=160577dodaję jeszcze 100ml octu na 4 kg śliwek - pyszne, mają odpowiedni kolorek i nie są tak maksymalnie "rozciapciane" ale z kawałeczkami owoców
No właśnie tutaj przeczytałam o occie tylko kiedy go dodać,jeżeli już.Zakupiłam dziś 10 kg śliwek,jutro mam jeszcze dostać kilka kilogramów,więc będzie przetwórstwo owocowe.W minonym tygodniu przerabiałam jabłka(jakieś 60 kg).Ale nie przesmażam ich od 2 lat.Obieram,kroję w cienkie plasterki,co jakiś czas przesypuję cukrem i zostawiam na 12-24 godzin,w zależności kiedy mam czas nakładam do słoików i pasteryzuję.Zimą jeśli wypuszczą zbyt dużo soku osączam na sitku i wykładam na ciasto.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,137
258
83
Ja skończyłam wczoraj. Według mnie w momencie jak się zaczną w piecu gotować trzeba zmniejszyć temperaturę. Podana w przepisie górna granica (150 stopni) jest dobra tylko w pierwszym momencie, potem zdecydowanie za wysoka.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Dzis ja zaczelam sliwkowe Pudliszki sposobem piekarnikowym. Ciekawa jestem, czy Beatkaf dodawała ten ocet i jak smakowały jej powidła.
 

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
no właśnie ja też zauważyłam, że trzeba zmniejszyć temperaturę z czasem bo się górna warstwa bardzo wysusza, teraz mam na najniższej możliwej jeśli chodzi o mój gazowy piekarnik, a pieczecie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika? jeszcze jedno: pasteryzujecie powidła w słoikach czy wystarczy włożyć gorące i zakręcić?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Drzwi uchylam na grubość pudełka zapałek.
Gotowe pakuję bardzo gorące do wyprażonych słoiczków (powidła stoją przy tej czynności na płytce, na gazie) i zakręcam. Nie przewracam do góry dnem.