Powidła śliwkowe same się robiące

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Zastanawiam się, bo z tych hermanów chce robić powidła, a nie wiem czy będą równie dobre jak z węgierek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
W takim razie z hermana będzie dżem, na węgierkowe powidła poczekam
icon_smile.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
robią się
icon_mrgreen.gif

pierwsza partia z nie wiem jakich śliwek, następne będa już z prawdziwych węgierek
icon_mrgreen.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Słuchajcie a z wiśni też mogę tym sposobem?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Jaco @ 22 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741230Słuchajcie a z wiśni też mogę tym sposobem?
Pewnie, ze można. Ja robiłam z moreli.

Beatkaf-679 @ 30 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744724A ja mam takie pytanko:czy można w głębokim naczyniu żaroodpornym?ćzy koniecznie brytfanka?A ocet to kidy dodać?Pozdrawiam Beata.
Im szersze i płytsze naczynie tym krócej trzeba odparowywać i tym szybciej robią sie powidła. Brytfanka niekonieczna
icon_mrgreen.gif
Ja robię w stalowych szerokich rondlach. Nie rozumiem tylko po co ocet do powideł.
icon_eek.gif
Owoce maja wystarczająca ilość własnego kwasu. Nie spotkałam też tego dodatku w zadnym przepisie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Beatkaf-679 @ 30 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744724A ocet to kidy dodać?
Buka @ 31 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=744795Nie rozumiem tylko po co ocet do powideł.
icon_eek.gif
Owoce maja wystarczająca ilość własnego kwasu. Nie spotkałam też tego dodatku w zadnym przepisie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Tak, Hazo, czytałam. Pewnie taka fantazja, bo lubi kwas.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beatkaf-679

Member
Sie 19, 2008
63
0
0
alik @ 18 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=160577dodaję jeszcze 100ml octu na 4 kg śliwek - pyszne, mają odpowiedni kolorek i nie są tak maksymalnie "rozciapciane" ale z kawałeczkami owoców
No właśnie tutaj przeczytałam o occie tylko kiedy go dodać,jeżeli już.Zakupiłam dziś 10 kg śliwek,jutro mam jeszcze dostać kilka kilogramów,więc będzie przetwórstwo owocowe.W minonym tygodniu przerabiałam jabłka(jakieś 60 kg).Ale nie przesmażam ich od 2 lat.Obieram,kroję w cienkie plasterki,co jakiś czas przesypuję cukrem i zostawiam na 12-24 godzin,w zależności kiedy mam czas nakładam do słoików i pasteryzuję.Zimą jeśli wypuszczą zbyt dużo soku osączam na sitku i wykładam na ciasto.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Ja skończyłam wczoraj. Według mnie w momencie jak się zaczną w piecu gotować trzeba zmniejszyć temperaturę. Podana w przepisie górna granica (150 stopni) jest dobra tylko w pierwszym momencie, potem zdecydowanie za wysoka.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Dzis ja zaczelam sliwkowe Pudliszki sposobem piekarnikowym. Ciekawa jestem, czy Beatkaf dodawała ten ocet i jak smakowały jej powidła.
 

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
no właśnie ja też zauważyłam, że trzeba zmniejszyć temperaturę z czasem bo się górna warstwa bardzo wysusza, teraz mam na najniższej możliwej jeśli chodzi o mój gazowy piekarnik, a pieczecie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika? jeszcze jedno: pasteryzujecie powidła w słoikach czy wystarczy włożyć gorące i zakręcić?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,649
2,950
113
Drzwi uchylam na grubość pudełka zapałek.
Gotowe pakuję bardzo gorące do wyprażonych słoiczków (powidła stoją przy tej czynności na płytce, na gazie) i zakręcam. Nie przewracam do góry dnem.