- Wrz 19, 2004
- 30,810
- 4,862
- 113
Kupiłam dziś tak dorodne i słodkie suszone morele, że zapragnęłam zrobić z nich coś więcej, niż prozaicznie zjadać je w postaci suszu. Przepis ten jest kompilacją różnych pomysłów znalezionych w sieci, ale zapewniam nieskromnie, że efekt jest więcej niż zadowalający.
Powidła z suszonych moreli
750 g suszonych moreli
2 spore jabłka
Kawałek korzenia imbiru, ok. 100 g*
Skórka i sok z jednej cytryny
750 ml wrzątku
Szczypta cynamonu (zapomniałam dodać , ale nie żałuję)
Sposób przygotowania:
1. Morele umyć, zalać wrzątkiem, przykryć i wstawić na ogień.
2. Gotować bardzo wolno, aż zaczną się rozpadać, co nastąpi po mniej więcej 1,5 godzinie.
3. Dodać pokrojone cienko jabłka bez skórki i drobno posiekany/starty imbir.
4. Zetrzeć skórkę z cytryny i z sokiem dodać do masy, gotować jeszcze ok. 40 minut mieszając od
czasu do czasu.
5. Komu przeszkadzają drobiny imbiru, który trudno się rozgotowuje, może całość zmiksować.
5.Gotowe gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić.
*Ci, co nie lubią mocno imbirowych, niech zmniejszą ilość.
Wychodzi ok. 2 l gęstych, aromatycznych powideł, w pięknym złocistym kolorze.
Używać do naleśników, do smarowania pieczywa, jako dodatek do naturalnego jogurtu, albo wyjadać same
Edit:

Powidła z suszonych moreli
750 g suszonych moreli
2 spore jabłka
Kawałek korzenia imbiru, ok. 100 g*
Skórka i sok z jednej cytryny
750 ml wrzątku
Szczypta cynamonu (zapomniałam dodać , ale nie żałuję)
Sposób przygotowania:
1. Morele umyć, zalać wrzątkiem, przykryć i wstawić na ogień.
2. Gotować bardzo wolno, aż zaczną się rozpadać, co nastąpi po mniej więcej 1,5 godzinie.
3. Dodać pokrojone cienko jabłka bez skórki i drobno posiekany/starty imbir.
4. Zetrzeć skórkę z cytryny i z sokiem dodać do masy, gotować jeszcze ok. 40 minut mieszając od
czasu do czasu.
5. Komu przeszkadzają drobiny imbiru, który trudno się rozgotowuje, może całość zmiksować.
5.Gotowe gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić.
*Ci, co nie lubią mocno imbirowych, niech zmniejszą ilość.
Wychodzi ok. 2 l gęstych, aromatycznych powideł, w pięknym złocistym kolorze.
Używać do naleśników, do smarowania pieczywa, jako dodatek do naturalnego jogurtu, albo wyjadać same

Edit:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: