masz rację![]()
reinhart zazwyczaj piecze na poolish albo na bidze - a one mają drożdże.
natomiast z lenistwa robiłam m. in chleb ziemniaczany Twój - i od razu przekładałam go do keksówki - i siup do lodówki - i było OK. Ale nei amiętam, ile godzin musiał czekoać. 20 to chyba faktycznie nie... raczej 10, bo od wieczora, do rana...![]()
No i w sobotę zrobiłam drugi raz. Wyszedł taki:
![]()
![]()
W smaku bardzo dobry, wszystkim smakował. Dziś dałam pół na pół zakwas żytni i pszenny, bo miałam za mało żytniego. Rósł bardzo szybko. Dziś wszystko rosło wyjątkowo. Chlebek wiktoriański prawie wyszedł mi z foremki w piecu. Babka też pięknie wyrosła. Pewnie wyczuły, że to Wielka Sobota i trzeba się spieszyć, żeby zakończyć pracę i zacząć świętować.![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.