Prosty i pyszny razowiec

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
hazo, wlasnie go sprawdziłam - urósl aż do brzegów foremki, czyli podwoił objętośc. powinnam wsadzać do ZIMNEGO pieca, a w moim piekarniku siedzą sobie w najlepsze żeberka !!!!!!!!!!!

no ładnie, ale nie przypuszczałam, ze on tak wystrzeli. To co, chłodzic piekarnik i wkładac chleb, czy jak....
myslalam, ze zdążę z obiadem, bo on był taki ospały i nie rósł

wywaliłam z piekarnika te nieszczęsne zeberka, umyłam i się chłodzi z otwartymi drzwiczkami. za kilkanascie minut będzie zimny piekarnik, to wlożę chlebek i zobaczymy.
Żeberka lekko twardawe, ale cóż....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
wyszedł mi, wyszedł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Troszkę opadł po włozeniu do pieca (?)

Tylko skórka za bardzo się z wierzchu spiekła, ale nic nie szkodzi
icon_mrgreen.gif

Aha, zapomniałam dodać, ze zamiast 300g mąki chlebowej dałam 200g mąki typ 650 (wiejska z kłoskiem) i 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Załączniki

• razowiec_tatter.JPG
    razowiec_tatter.JPG
    98.9 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cudownie piekny! Rozumiem radosc
icon_wink.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Piekłam go dawno temu i nie zapisałam, w jakiej blaszce. Dzisiaj zrobiłam z połowy ilości i wpakowałam do keksówki 35cm i on wyrósł już po dwóch godzinach w II etapie w tejże keksówce do więcej jak połowy wysokości blaszki. Myślę, że w keksówce 24 cm by wyszedł na spacer.
Ps. Zakwas mam szalony. Rośnie, a ja piekę prawie co drugi dzień. Pozdrawiam Was kochane piekarki.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
wyszedł wspaniały, tylko ...mały. Na keksówkę 36cm musi być cała ilość. Ta połówka jest rzeczywiście na 24 cm. Sama sobie odpowiedziałam.
lecker.gif

Chlebek jest chrupiący, w środku wilgotny, ale puszysty. Bardzo smaczny. Zjedliśmy połowę ciepłego chlebka i nie wiem co z nami będzie...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Ja go piekę z całej porcji w foremce 23,5 x 13 cm, a w keksówce 25 x 10,5 z 3/4 porcji, czyli biorę 300g zakwasu i pozostałe składniki też zmniejszam proporcjonalnie. Z takich ilości wychodzą mi bardzo proporcjonalne chleby.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
No i to jest konkretna odpowiedź - dziękuję kochana Hazo. Dzisiaj znów piekę ten chleb.
Noc całą wyrastał w zimnej spiżarce. Wypełnił całą keksówkę 36 cm długości.
Ciasta było tyle, ile w przepisie Tatter.
razowiec_tater_po_nocy.JPG
Teraz siedzi w piecu i już nie rośnie. W trakcie podnoszenia sie temperatury lekko się pofalowała powierzchnia.
Wczoraj był z połowy ilości w tkakiej samej keksówce i był niziuuuutki, ale mój syn stwierdził, że to dla niego najpyszniejszy chleb razowy.

Załączniki

• razowiec_tater_po_nocy.JPG
    razowiec_tater_po_nocy.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 2

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Tak wygląda cały
HPIM8152__320x200_.JPG
HPIM8159__DVD__PAL__.JPG
tak wyglada przekrojony

Załączniki

• HPIM8159__DVD__PAL__.JPG
    HPIM8159__DVD__PAL__.JPG
    61 KB · Wyświetleń: 2
  • HPIM8152__320x200_.JPG
    HPIM8152__320x200_.JPG
    17.4 KB · Wyświetleń: 2

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
frigg @ 29 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=681782Piekłam go dawno temu i nie zapisałam, w jakiej blaszce. Dzisiaj zrobiłam z połowy ilości i wpakowałam do keksówki 35cm i on wyrósł już po dwóch godzinach w II etapie w tejże keksówce do więcej jak połowy wysokości blaszki. Myślę, że w keksówce 24 cm by wyszedł na spacer.
Ps. Zakwas mam szalony. Rośnie, a ja piekę prawie co drugi dzień. Pozdrawiam Was kochane piekarki.
frigg, a co ty robisz, ze masz taki zakwas? Mój ma niecałe 3 miesiące, ale prawie nie rośnie. Nie piekę codziennie, więc trzymam w lodówce 9oczywiście mieszam go te dwa razy na dobe, ale z miseczki nie wychodzi na spacer). Nawet jak piekę i potem go dokarmiam, to jego wzrost jest - rzekłabym - znikomy. Pachnie bardzo ładnie, wygląda też niczego sobie,ale ten brak wzrostu mnie irytuje...
Boję się, ze jak zostawię go nie w lodówie, to mi dostanie włosków i będzie się nadawł do kibelka...

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Kasiu - dokarmiam mój zakwas 2 razy dziennie - jak jest słońce stawiam na parapecie, jest mu ciepło i sobie rośnie, kiedy bezczynnie przechodzę obok zamieszam go niekiedy.. Jak jest tak mało aktywny dobrze jest go odnowić - jak kiedyś radziła mi Mirabbelka - czyli łyżka starego do nowego słoiczka i mąka np żytnia lub zwykła pszenna troszkę ciepłej wody i mnie to się sprawdziło. No i dobrze o nim myśl.
cvety.gif

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
frigg @ 5 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=686303Kasiu - dokarmiam mój zakwas 2 razy dziennie - jak jest słońce stawiam na parapecie, jest mu ciepło i sobie rośnie, kiedy bezczynnie przechodzę obok zamieszam go niekiedy.. Jak jest tak mało aktywny dobrze jest go odnowić - jak kiedyś radziła mi Mirabbelka - czyli łyżka starego do nowego słoiczka i mąka np żytnia lub zwykła pszenna troszkę ciepłej wody i mnie to się sprawdziło. No i dobrze o nim myśl.
cvety.gif
to Ty go nie trzymasz w lodówce??? Właśnie u Mirabbelki (chyba) czytałam, ze potem powinien być w lodówce i ja go wyciągam tylko wtedy, jak mam piec chlebek. Hmmmm, to może i ja go na parapet dam? tylko ze nie mogę dokarmiac tak często, bo nie piekę codziennie - jak pisalam. Poza tym, miałabym jakieś niebotyczne ilości, jakbym tak ładowała codziennie jedzenie, no nie?

Boże, to co ile go mam w końcu dokarmiać, bo ja zrozumiałam, ze przed pieczeniem albo - ja zabieram tyle zakwasu ile potrzeba do chleba, dokarmiam, troche postoi i cos tam (ale niewiele) podrośnie, i siup go do lodówki

czy robię jakieś błędy, czy co bo juz nie wiem

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
HPIM8233__320x200_.JPG HPIM8234__320x200_.JPG
Ja piekę bardzo często, nie trzymam zakwasu zasadniczo w lodówce. Jak wiem, że nie będę piec, dodaje tylko troszkę mąki.
Często dzielę go na dwa słoiczki. Jak chcę coś upiec staram się wyhodować ciasto zakwaszone, a jak mam dużo zakwasu wrzucam go do prostego razowca tater i jakoś mi wychodzi. Ale oczywiście możesz robić mirabbelkowym sposobem przechowywania w lodówce.
Tylko potem w cieplejsze miejsce i ładnie odżywić. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Załączniki

• HPIM8233__320x200_.JPG
    HPIM8233__320x200_.JPG
    25.1 KB · Wyświetleń: 2
  • HPIM8234__320x200_.JPG
    HPIM8234__320x200_.JPG
    29.8 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mmmm...frigg ...jaki piekny razowiec!
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
komus?
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Kasiu, nie musisz dokarmiać codziennie - może być rzadziej, ale porządnie i najlepiej dzien przed pieczeniem, wtedy zakwas będzie mocny i aktywny.
[/quote]

Lisko, ale ten mój zakwas jakiś naprawdę lichawy jest.Wyjęłam go z lodówki i stoi na parapecie, mieszany jest. Babelkuje tylko po zamieszaniu, a potem stoi - taki za przeproszeniem kompletnie nieruchawy !

Jutro (jeśli nie wyląduję na porodówce, bo mam termin) - będę piekła tego razowca i zobaczymy, co mi wyjdzie.

rogalik

Member
Lis 25, 2007
264
0
0
Ja piekę na zmianę: żytni razowiec (dla siebie i córki) i chleb codzienny (dla męża).
Wbrew opinii wielu moich znajomych, doskonale udaje się i smakuje chleb typowo żytni, bez najmniejszeego dodatku mąki pszennej.
Na mój razowiec potrzebuję 50% ciasta zakwaszonego (maka żytnia typ 720) i
50% mąki razowiej żytniej.
Chleb z załączonego zdjęcia ma jeszcze domieszkę płatków owsianych i ziaren słonecznika. Polecam!
Pokaż załącznik 24685
zdj_cia_030.jpg

Załączniki

• zdj_cia_025.jpg
    zdj_cia_025.jpg
    433.3 KB · Wyświetleń: 0
  • zdj_cia_030.jpg
    zdj_cia_030.jpg
    393.1 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy