Prosty i pyszny razowiec

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
frigg @ 15 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=691421jakie ładne razowe chlebki - i te w całości i te przekrojone
lecker.gif
mniam.gif
lecker.gif
Dzięki Frigg.
Jakoś niechcący zamieściły się mi trzy zdjęcia, choć wstawiałam jedno
icon_eek.gif

quara

Member
Sie 11, 2007
5
0
0
Najsmaczniejszy chleb jaki upiekłam! Mój zakwas jest jeszcze młody, więc dodałam 1/2 łyżeczki drożdży instant. Ciasto w foremce wyrastało 17 godzin w lodówce (nie było mnie w domu). Przed włożeniem do piekarnika stało godzinę w temperaturze pokojowej i wtedy jeszcze trochę urosło. To jest mój pierwszy chlebek z błyszczącą skórką, chociaż może nie widać tego na zdjęciu. Idealny dla początkujących piekarek, które wyprodukowały ogromne ilości zakwasu i szkoda im wyrzucić
icon_lol.gif

Załączniki

• chleb_tatter.jpg
    chleb_tatter.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Przepiekny...wielkie brawa za tak udany wypiek, quaro
icon_biggrin.gif

Polecam Ci jeszcze Borodinsky...znajdziesz go na cinie lub tutaj

Zapraszam
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Jest piękny. Moje gratulacje. Ja jeszcze się nie odważyłam na upieczenie chleba na zakwasie. Ale jak patrzę na Twój to mnie kusi i to bardzo
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zachecam! Chleb na zakwasie ma niepowtarzalny smak, zapach i rowniez wyglad. A pieczenie chleba w domu to pelna satysfakcja...nawet jesli na poczatku bochenki nie sa idealne!!!

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Zrobilam go wczoraj a w nocy rosl w lodowce, ale dzisiaj rano zamiast wstawic go do zimnego piekarnika - z rozpedu wstawilam do goracego.
Mimo to upiekl sie ladnie, chociaz miom zdaniem moglby miec bardziej porowata strukture. Jest bardzo smaczny, wilgotny i kwaskowaty, taki jak lubie.

Tak wygladal po wyjeciu z lodowki:
PICT0065.JPG

tak wygladal po upieczeniu:
PICT0067.JPG

a tak po przekrojeniu:
PICT0072.JPG

To bardzo prosty przepis zachecam przede wszystkim poczatkujacych!

Załączniki

• PICT0065.JPG
    PICT0065.JPG
    984.8 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0067.JPG
    PICT0067.JPG
    953.5 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0072.JPG
    PICT0072.JPG
    995.3 KB · Wyświetleń: 2

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
kasiak73 @ 25 Jul 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=331338Jak mam zważyć 400g zakwasu <!--emoid:?--><!--endemo-->:
Jak wazycie na oko?
Podłączam się pod to pytanie o ważenie &quot;na oko&quot;.

Czy 400 g to będzie mniej więcej 2 szklanki? Wiem, że szklanka szklance nierówna, zakwas może mieć różną gęstość itp., ale chciałabym spróbować zrobić ten chleb, a nie mam kuchennej wagi.

Wydaje mi się, że zakwas (żytni) mimo wątpliwej chwilami temperatury wyhodował mi się dobrze, bo ma zapach taki, jak jest opisywane na tym forum - trochę jak jabłka, trochę jak biały ser - i jak się zamiesza, bąbelkuje. No ale niewątpliwie jest to młody zakwas. Pozdrawiam wszystkich.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Daglo... na zdjeciu widac, ze Twoj chlebek ma bardzo porowata strukture, taki ma wlasnie byc! Brawa za udany wypiek!

Green...rzeczywiscie, odmierzanie szklankami jest odrobine ryzykowne, bo jak sama piszesz - zakwasy nasze moga miec rozna konsystencje. Wage warto sobie sprawic, bardzo sie przydaje, zwlaszcza gdy piecze sie czesto.
1 szklanka (moja o pojemnosci 220ml/g) miesci 270g mojego zytniego razowego zakwasu... czyli dwie szkalnki w tym wypadku to z pewnoscia zbyt wiele...1 1/2 szklanki o poj.220ml powinno wystarczyc. Zycze udanego wypieku
icon_biggrin.gif

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
tatter @ 9 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=701676Green...rzeczywiscie, odmierzanie szklankami jest odrobine ryzykowne, bo jak sama piszesz - zakwasy nasze moga miec rozna konsystencje. Wage warto sobie sprawic, bardzo sie przydaje, zwlaszcza gdy piecze sie czesto.
1 szklanka (moja o pojemnosci 220ml/g) miesci 270g mojego zytniego razowego zakwasu... czyli dwie szkalnki w tym wypadku to z pewnoscia zbyt wiele...1 1/2 szklanki o poj.220ml powinno wystarczyc. Zycze udanego wypieku
icon_biggrin.gif
Bardzo dziękuję, tatter. Może znajdę czas w niedzielę albo poniedziałek, strasznie mam ochotę upiec ten chleb. Będę odmierzać szklanką tym razem, no ale wcześniej czy później to przydałoby się kupić tę wagę.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Znowu upiekłam - rewelacja!!!!! Dodaję do niego pół łyżeczki słodu, i 1 łyżeczkę melasy - intuicyjnie. Nie wiem co TO robi, ale chleb bije rekordy zachwytów. Zawsze mam powodzenie, kiedy się z nim pojawię )grile, imprezki, gościnki). Żadna praca, a jaki efekt - dzięki kochana Tater
cvety.gif
po raz kolejny dzieki.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Frigg...przyjemnosc cala moja
icon_wink.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Długo szukałam przepisu na razowiec, z którym poradziłabym sobie nie mając żadnego doświadczenia z wypiekami na zakwasie. Tytuł: &quot;Prosty i pyszny razowiec&quot; zaciekawił mnie ale jak przeczytałam, że autorką jest Tatter to wiedziałam, że upiekę go na pewno.
No i stało się, dzisiaj był ten wielki dzień!
icon_smile.gif

Tatter, chleb jest rzeczywiście pyszny, a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu. Nie wyszedł mi jeszcze idealny, bo skórka jest dość twarda ale w środku rewelacyjny! I tutaj właśnie mam pytanie, co mogło być przyczyną tej nie specjalnie udanej skórki?
gruebel_2.gif

Wprawdzie Margot ostrzegała mnie, że dwa pierwsze chleby pieczone na zakwasie to gnioty z twardą skórą, które i tak zjada się w całości chociaż zęby bolą.
icon_mrgreen.gif
Wszystko zrobiłam zgodnie z opisem, a i tak nie ominęło mnie to doświadczenie.
Mam jeszcze prośbę Tatter, który chleb pszenny, oczywiście na zakwasie, byłby odpowiedni do pieczenia na pierwszy raz? Z Twoją wiedzą i doświadczeniem na pewno doradzisz mi taki, który nie przerośnie moich możliwości. Jedyne co teraz posiadam to wielkie chęci i dużo cierpliwości.
icon_smile.gif

Pozdrawiam.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot, może i Ty mi coś zaproponujesz? Przygotuję sobie listę z chlebkami do pieczenia, żebym mogła wcześnie zgromadzić potrzebne produkty.
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy