frigg @ 15 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=691421jakie ładne razowe chlebki - i te w całości i te przekrojone![]()
![]()
Dzięki Frigg.
Jakoś niechcący zamieściły się mi trzy zdjęcia, choć wstawiałam jedno![]()
frigg @ 15 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=691421jakie ładne razowe chlebki - i te w całości i te przekrojone![]()
![]()
Dzięki Frigg.
Jakoś niechcący zamieściły się mi trzy zdjęcia, choć wstawiałam jedno![]()
Franka @ 16 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=691985Dzięki Frigg.
Jakoś niechcący zamieściły się mi trzy zdjęcia, choć wstawiałam jedno
Przepraszam, ale wysłałam poprzedni post z konta mamy![]()
kasiak73 @ 25 Jul 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=331338Jak mam zważyć 400g zakwasu <!--emoid:?--><!--endemo-->:
Jak wazycie na oko?Podłączam się pod to pytanie o ważenie "na oko".
Czy 400 g to będzie mniej więcej 2 szklanki? Wiem, że szklanka szklance nierówna, zakwas może mieć różną gęstość itp., ale chciałabym spróbować zrobić ten chleb, a nie mam kuchennej wagi.
Wydaje mi się, że zakwas (żytni) mimo wątpliwej chwilami temperatury wyhodował mi się dobrze, bo ma zapach taki, jak jest opisywane na tym forum - trochę jak jabłka, trochę jak biały ser - i jak się zamiesza, bąbelkuje. No ale niewątpliwie jest to młody zakwas. Pozdrawiam wszystkich.
tatter @ 9 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=701676Green...rzeczywiscie, odmierzanie szklankami jest odrobine ryzykowne, bo jak sama piszesz - zakwasy nasze moga miec rozna konsystencje. Wage warto sobie sprawic, bardzo sie przydaje, zwlaszcza gdy piecze sie czesto.
1 szklanka (moja o pojemnosci 220ml/g) miesci 270g mojego zytniego razowego zakwasu... czyli dwie szkalnki w tym wypadku to z pewnoscia zbyt wiele...1 1/2 szklanki o poj.220ml powinno wystarczyc. Zycze udanego wypieku
Bardzo dziękuję, tatter. Może znajdę czas w niedzielę albo poniedziałek, strasznie mam ochotę upiec ten chleb. Będę odmierzać szklanką tym razem, no ale wcześniej czy później to przydałoby się kupić tę wagę.
Maraa @ 15 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728321Margot, może i Ty mi coś zaproponujesz? Przygotuję sobie listę z chlebkami do pieczenia, żebym mogła wcześnie zgromadzić potrzebne produkty.
się rozejrzę i coś podrzucę
a na początek
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7731
ja robiłam z zakwasem żytnim
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.