Prosty i pyszny razowiec

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
LeNinka @ 23 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=980589Pierwszy mój chleb na zakwasie z pierwszego poczynionego w życiu zakwasu
dance.gif

No taka jestem z niego dumna, że nie wiem!
LeNinko
daumen.gif

bardzo apetyczny
mniam.gif
lecker.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,207
1,722
113
Gratulacje! To naprawde wyczyn - pierwszy chleb na samym zakwasie!
Masz prawo byc dumna!
Apetyczny bardzo
icon_smile.gif

qd

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Bardzo się cieszę, że Wam- doświadczonym w zakwasowcach- ten mój się podoba
icon_biggrin.gif

Powiem Wam, że ten pierwszy udany chleb po prostu dodał mi skrzydeł! Już się tak nie boję zakwasu
icon_wink.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Wariacja na temat ... z dodatkiem zakwasu pszennego (w piecu kolejna wersja już na zakwasie pszennym z dodatkiem żytniego
icon_mrgreen.gif
)
Prosty_razowiec_z_dodatkiem_zakwasu_pszennego.jpg

Załączniki

• Prosty_razowiec_z_dodatkiem_zakwasu_pszennego.jpg
    Prosty_razowiec_z_dodatkiem_zakwasu_pszennego.jpg
    455.7 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cuda wianki! Guciu, jestes, zdaje mi sie, druga osoba (zaraz po mnie
icon_wink.gif
), ktora z takim zapalem piecze ten chleb...przyznasz, ze znosi dzielnie wszelkie modyfikacje i daje zutylizowac nadmiar zakwasu (kazdego zawkasu jak widac!)

LeNinko, bosko wyglada Twoj pierwszy zakwasowiec...moje gratulacje!
cvety.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
a ja cos sknocilam
icon_sad.gif

ciasto na chleb wyrabiala maszyna, wyrosl pieknie, krotko go wymieszalam i wlozylam do foremki, bylam przygotowana na dluuuugie wyrastanie, a on po godzinie byl juz olbrzymi, wstawilam wiec do pieczenia i...po paru minutach padl
icon_sad.gif

uzywalam mojego pierwszego zakwasu (5 dniowy) i dodalam lyzeczke drozdzy

chyba jednak nie sknocilam
pfeif2.gif
, bo chleb smakuje przednie
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
I ponownie
rofl.gif
- mleko z wodą 50/50, zakwas pszenny z żytnim 75/25, mąka razowa żytnia z razową orkiszową 50/50, mąka pszenna 650 z z pszenna 1850 75/25:
Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny.jpg

Załączniki

• Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny.jpg
    Prosty_i_pyszny_razowiec___zakwas_pszenny.jpg
    482.1 KB · Wyświetleń: 2

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wyjdzie! Ja robie tylko na 1400 czyli sitkowej, mam jej 20 kg i szkoda mi kasy na pelnoziarnista.
icon_mrgreen.gif

Dodawaj potem tylko make pszenna stopniowo, zeby ciasto nie bylo za twarde i suche, bo maka sitkowa bardziej ciagnie wode. Ja robie tego razowca dodajac 250g maki pszennej, przy czym dodaje jeszcze sporo ziaren i dodatkowo 30g siemienia zalanego 100g wody (w formie gestej galaretki).

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Tatter, robię tu chleb z Twojego przepisu odkąd udało mi się wyhodować zakwas
icon_smile.gif
Co prawda nic nie ważę, zmieniam proporcje zakwasu do wody (czasem to np. tylko 200 ml zakwasu) i eksperymentuję bardzo z mąką - żytnią razową mam z Polski, żytnią chlebową udało się nam wynaleźć, co prawda ponad 1000 km stąd, ale zawsze
icon_smile.gif
A atta jest zawsze w domu. Dodaję też czasem mąki jęczmiennej. Czasem odrobinkę oliwy, odrobinkę miodu, itd. Wychodzi cudowny, pachnący chleb
icon_smile.gif
Wczoraj mi się skończył, jak upiekę następny, to też się wkleję
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Cudownie, bardzo sie ciesze, ze przepis ewoluuje i, ze jest popularny nawet w takich zakadkach swiata jak Karachi. Atta jak najbardziej nadaje sie do wykorzystania w tym przepisie, jak i wielu innych przepisach chlebowych. Koniecznie sie pochwal!
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kamila, gratuluje. Swietnie wyglada. Ciesze sie, ze Ci wyszedl, bo to zapewne zacheci Cie do prob z innymi chlebami
icon_biggrin.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Po 2 latach przerwy właśnie nim wróciłam do pieczenia chleba. Robię go na zmianę z greckim pszennym, dzisiaj kolej na niego.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Lis,
daumen.gif
Grecki koniecznie musze powtorzyc. (BTW, lisie, ciekawa jestem jakie wyszly Ci poledwiczki, nic nie pisalas...)

Dziewczyny, gdy zabraknie Wam pomyslow, polecam Ukrainski i Old Milwaukee, ten piewrwszy jest na Cinie ten drugi tutaj. Idealne pieczywo na lato, proste szybkie, lekkie i wyborne w smaku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy