Prosty i pyszny razowiec

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Diamond, bardzo ładny z nasionkami
lecker.gif
i rozumiem dlaczego nie mogłeś czekać
icon_mrgreen.gif

Tym razem wesrsja "standard"
Prosty_i_pyszny_razowiec.jpg

Załączniki

• Prosty_i_pyszny_razowiec.jpg
    Prosty_i_pyszny_razowiec.jpg
    473.9 KB · Wyświetleń: 2

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Buka @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953101Dzięki, pewnie wyprobuję, bo wygląda fajnie. Najczęściej piekę wiktoriański Mirabbelki, bo jest dobry też do kanapek.
Buko on się nadaje do kanapek jak najbardziej, a przy tym jest niesamowicie puszysty, byłam zaskoczona, że można upiec tak lekki chleb w domu bez sztucznych wspomagaczy.

Diamond jestem pod wrażeniem, widać że masz rękę do chleba, co jeden to ładniejszy.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
@Gucio wrzuciłem 3 garści. Sypałem i sypałem - ale w sumie chyba się opłaciło ;) Jak będzie więcej czasu i zakwas będzie "starszy" też będę takie dziury miał ;)

@ Izolda dziękuję za ciepłe słowa.

sionia @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953240Diamond, jak długo twój chleb wyrastał w foremkach?
W zamkniętej łazience w temp. 23-27 trwało to dokładnie 100 minut (zakwas 5 dniowy). Wtedy to zaczęło już mocno folię wypychać nie chciałem daszku robić więc do zimnego piekarnika wstawiłem. Jak widzisz lekko brzuszek wyrósł ale pozostałe części nie osiągnęły brzegów. Pomyślałem, że nie mam czasu na zabawę i z foremek prawie wyszedł kiedy w piekarniku się znalazł (grzany od zimnego). Zawsze przez pierwsze 30-40 minut keksówki zakrywam folią aluminiową a dopiero później odkrywam bo mój wiekowy piernik pali od góry.

Nie pisałem tego wcześniej ale 24h wcześniej robiłem też tylko z racji tej, że godziny mi się lekko rozeszły o 21:30 był po wygniataniu. Wtedy to patrząc na zegarek nie byłem pewien co z tym fantem zrobić. Czytałem, że w lodówce można go "zatrzymać" i tak też zrobiłem. Dokładnie chwilę przed 22 wrzuciłem do 7 stopni i leżał sobie a ja myślałem, że rano go upiekę. Niestety idąc spać około 01:00 zajrzałem do lodówki i on już się nadawał do pieczenia. Jednak go zignorowałem (kto bedzie siedział w srodku nocy by chleb sie upiekł) i rano mialem zamiar to zrobic. Niestety rano (około 08:00) lekka oklapicha już była ;)

Nie wiem dlaczego tak szybko rosną (szczególnie jak czytam, że 5-8h niektórzy czekają). A może ja po prostu za krótko czekam i to nie jest wyrośnięcie pełne. Takie odnoszę wrażenie po wielkości "dziur". Zapewne dożyję dnia, że jeden zrobię normalnie kiedy wydaje mi się, że wyrósł a na drugi będę wyczekiwał tego idealnego maksymalnego górnego punktu ;)

Załączniki

• wyrastanie1.jpg
    wyrastanie1.jpg
    180.6 KB · Wyświetleń: 1
  • wyrastanie.jpg
    wyrastanie.jpg
    550.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
(niestety czas możliwości edycji postu jest zbyt krótki bym mógł edytować więc robię dopiskę)

Zdjęcie 1 - tak wyglądał po zagnieceniu i uformowaniu. Zajmował około 50% wysokości foremki

Zdjęcie 2 - po 100 minutach podnosił folię (brzegi ciasta nie były jeszcze równe z foremką)

Nie mam zdjęć po wyjęciu z piekarnika ale po około 10 minutach jak wstawiłem do piekarnika zimnego i włączyłem go to brzegi ciasta zrównały się z foremką ;) Jeżeli istnieje potrzeba to mogę wsadzić go do foremki by pokazać jak dokładnie po wypieczeniu jeszcze lekko podrósł
icon_smile.gif
Byle to było dzisiaj bo jutro drugiego po śniadaniu nie będzie[/b]

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jesli mozesz, to wstaw w foremce. Z góry dziękuję. Mój właśnie rośnie i nie wiem jak dużo jeszcze dać mu czasu.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
@Sionia tak wyglądał w formie po wypieku. Być może tego dokładnie nie widać ale tam gdzie wyrastał środkowe brzegi nie zrównały się z foremką - po wypieku u mnie przynajmniej zrównały się. Nie wiem na ile mogę ocenić ale z 0,5-1cm w górę poszedł w piekarniku.
forma.jpg

@Sirga widziałem go ostatnio bodaj w Realu na dziale EKO (ale ręki sobie nie dam uciąć). Ja całkowicie zignorowałem ten dodatek (na pewno następnym razem użyję) by mieć porównanie do tego co zrobiłem innego - czyli dałem płaską łyżkę cukru ;)

Załączniki

• forma.jpg
    forma.jpg
    301.7 KB · Wyświetleń: 2

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Diamond, bardzo dziękuję. Dziękuję ci też za to, że zadawałeś na forum pytania. Ty pytałeś, ja podczytywałam.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
sionia @ 7 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953304Diamond, bardzo dziękuję. Dziękuję ci też za to, że zadawałeś na forum pytania. Ty pytałeś, ja podczytywałam.
Od pierwszego dnia założyłem .doc i tam gdzie mi odpowiadano to sobie to notowałem. Dla mnie ten dokument jest ważny ponieważ czasami "drobnostka" (jak chociaż nie przykrycie foremki folią może dać rezultaty inne od zamierzonych. Ja miałem ten komfort, że mogłem sobie eksperymentować do woli i nie poddawałem się wszak podchodziłem do tego w ten sposób, że to tylko mąka i woda i nie może to być na tyle skomplikowane by nie było możliwe w końcu zrobić. Zmarnowałem mąki co nie miara i kilka zakwasów i nie raz jeszcze będę marnował. Zauważyłem jednak, że nauka na WŁASNYCH błędach i odkrywanie "własnych patentów" sprawia największą frajdę. Sporo za mną ale dużo też przede mną. Jeżeli dojdę do etapu kiedy z zakwasem będę na "ty" a dowolny wybrany z przepisu chleb będzie wychodził za pierwszym razem będę spełniony ;) Na razie szykuje się sporo wydatków ponieważ pierwsze "sukcesy" podnoszą poprzeczkę i chęć na dalsze cudowanie. Chcę więc termometr który w końcu sprawdzi jaka naprawdę w piekarniku panuje temperatura, termometr za pomocą którego sprawdzę co w chlebie piszczy a także rzymski garnek na który zachorowałem jakiś czas temu. Być może część rzeczy jest zbędna ale nie powiem - lekko się wkręciłem w temat ;)

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Robiłam drugi raz ten chleb. Znowu nie ma dziurek. Moze dlatego, że daję sporo nasion i pokrojone śliwki. Będę dalej próbować. Smak jednak bardzo mi odpowiada.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
sionia @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953735Nie przejmuję się- jak trzeba, to nawet gwoździem dorobię;-)
Jakbym siebie czytał ;)

index.php?act=findpost&pid=953735Spróbuj następnym razem dodać pokrojone śliwki (w cienkie paski kroję).
A gdzie zdjęcia? Pokaż jakiekolwiek Twojego chleba - zachęć ;)

Jeżeli chodzi o dodawanie czegokolwiek to ja napalony jestem na soje ale na razie nie mogę jej nigdzie dostać.

Śliwka? No to jak w schabie da posmak chyba słodkości? Wkrótce tego Tatter razowca przemielimy na 100 różnych sposobów
lecker.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
No dobrze,
przyznam się - zamiast wody to serwatkę dałam, bo została mi po zrobieniu twarogu. Ale poza tymi to jest nadal "prosty i pyszny razowiec" Tatter.

A zdjęcia są zrobione, tylko kabelka nie mam i nie potrafię wkleic (pamiętam, przysłałeś mi wskazówki). Tak więc skup się i wyobraź sobie typowy chleb Tatter, tylko z nasionami (dynia, słonecznik, siemię, sezam, czernuszka), sliwki i serwatka.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
index.php?act=findpost&pid=953735Spróbuj następnym razem dodać pokrojone śliwki (w cienkie paski kroję).
Diamond @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953736Śliwka? No to jak w schabie da posmak chyba słodkości? Wkrótce tego Tatter razowca przemielimy na 100 różnych sposobów
Może zamiast zmieniać wspaniały razowiec jakim jest ten chleb Tatter, upieczecie też Jej chleb z suszonymi śliwkami. Jest rewelacyjny a do tego bardzo prosty w wykonaniu. Ostatnio robię go chyba najczęściej.
Ten sprzed kilku dni wyglądał tak:

4jAbxiWByqxs6gcNLX.jpg

I mała uwaga. Ja dodaję do niego polskie śliwki suszone. Jak dla mnie to one mają smak śliwek, a nie te kalifornijskie. Nie są przede wszystkim tak bardzo słodkie.

Załączniki

• 4jAbxiWByqxs6gcNLX.jpg
    4jAbxiWByqxs6gcNLX.jpg
    48.7 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy