Prosty i pyszny razowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ta foremka ma 28x11 i 7 głębokości.

a guzik, poszłam zmierzyć. ona ma 28 ale razem z uszami
baa.gif
Normalnie to ma 25x11
(a ja wszędzie pisałam, że ona ma 28cm długości, bo tak pisze na opakowaniu. Do łba mi nie przyszło, że te uszy też liczą
dump.gif
)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krystyna9 @ 3 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=996206ta foremka ma 28x11 i 7 głębokości.

a guzik, poszłam zmierzyć. ona ma 28 ale razem z uszami
baa.gif
Normalnie to ma 25x11
(a ja wszędzie pisałam, że ona ma 28cm długości, bo tak pisze na opakowaniu. Do łba mi nie przyszło, że te uszy też liczą
dump.gif
)
No to mogła być ciut mała, a ja Ci jeszcze dam jedną radę dotyczącą zakwasu, kiedyś pisałam o tym ale teraz nie znajdę, ja w lodówce to mam tylko 2-3 łyżki zakwasu, tzw. zaczątek, tyle żeby przygotować sobie świeży, aktywny zaczyn zakwasowy o odpowiedniej hydracji, wtedy nie ma problemów z konsystencją, Tatter tutaj nie podała, ale na jej blogu w przepisie jest napisane, że zakwas ma mieć hydrację 150% (tzn. mieszamy 100g mąki i 150g wody lub odpowiednią wielokrotność w podanej proporcji):
http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/03/tatterowiec.html

Gdybyś chciała poczytać więcej o hydracji to Tatter pisze o tym tutaj:
http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/01/hydracja.html

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
No to nie miał prawa mi wyjść taki jak należy chleb. Ten mój to miał ale chyba 70% hydracji i stąd ta maślanka się wzięła

Bardzo Ci dziekuję Izoldo.
bussi.gif
cvety.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Krystyna9 @ 3 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=996166i jest wnętrze.
On chyba faktycznie miał jeszcze ochotę rosnąć (ale i piekarnik też jest do kitu, bo tak mi piecze wszystkie ciasta).

... On chyba faktycznie miał jeszcze ochotę rosnąć (ale i piekarnik też jest do kitu, bo tak mi piecze wszystkie ciasta). Wstawiłam go do piekarnika, jak sporo wystawał ponad foremkę i wierzch ciasta był leciuteńko popękany.
Krysiu
daumen.gif

bardzo apetyczny
mniam.gif
też mi się wydaje, że miał ochotę zwiększyć swoją objętość
icon_razz.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kolejna próba się odbyła. Teraz keksówka miała 35cm (zmierzyłam se wcześniej linijką
icon_mrgreen.gif
). Jak tamten rósł mi w oczach, nie wiadomo dlaczego (maślanka
gruebel_2.gif
). Tak ten uczył mnie cierpliwości. Już myślałam że nie urośnie wcale. Ciasto zajęło tak ciut mniej jak połowę wysokości foremki. Po wyrastaniu ciut wystawało ponad nią (i nie wiem czy jeszcze powinien rosnąć czy już nie
gruebel_2.gif
) Folia się do niego przykleiła i nie widziałam czy robią się te delikatne pęknięcia. W piekarniku jeszcze se podrosło. Przezornie wtryniłam blachę pod górne grzałki, co by za bardzo go nie łapało od góry. Po godzinie wywlekłam z piekarnika i foremki, tę gorącą blachę spod grzałek dałam na sam dół i taki goły chleb ustawiłam na niej. Co 2 minuty zmieniałam mu pozycję. A to na jednym boczku sobie poleżał, a to na drugi go obaliłam. Na głowie tylko nie stał
icon_mrgreen.gif

Wydaje mi się, że lepiej wygląda jak ten poprzedni.

razowy4.JPG

Załączniki

• razowy4.JPG
    razowy4.JPG
    101.6 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
o jesteś, mój dobry duchu
anbetung.gif
. No to teraz środek chleba, krojony jeszcze ciepły. Tu już cierpliwością się nie wykazałam. Przesoliłam trochę, cholera. Ale my na słodko nie jadamy, to bedzie i tak pyszny. Wyszedł mi idealny razowiec. Ukrojona , ta ciepła kromka, ściśnięta w palcach, powróciła na swoje miejsce. I o to mi chodziło. Chleb jest pyszniasty, nawet taki przesolony. Trochę pokombinowałam z mąkami i część pszennej, wymieniłam na żytnią. Tym razem jestem z siebie baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona
icon_mrgreen.gif

edit

z wrażenia zapomniałam dać zdjęcie
rofl.gif
. Poprawka, wstawiam

razowy11.JPG

Załączniki

• razowy11.JPG
    razowy11.JPG
    105.2 KB · Wyświetleń: 1

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krysiu powtórzę, idealny, najważniejsze że jesteś z siebie zadowolona, jak widać nauka nie poszła w las, chleb na medal Pani kochana
daumen.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Izolda @ 8 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=999280Krysiu powtórzę, idealny, najważniejsze że jesteś z siebie zadowolona, jak widać nauka nie poszła w las, chleb na medal Pani kochana
daumen.gif
.
tak, dla mnie to jest właśnie idealny razowiec. Takiego jestem nauczona jeść od wielu lat, tyle że latałam za nim do piekarni na drugim końcu miasta. Wszystkie inne piekarnie to robią takie nie wiadomo co a nie razowe pieczywo.
a z zakwasem tak zrobiłam, jak mi radziłaś Izoldo. Wczoraj wieczorem wyjęłam z lodówki (bardzo mało go było, może ze 2-3 łyżki), dowaliłam mąki i wody, a po godzinie już go zbierałam z podłogi
rofl.gif
tak skubaniutki rósł. Odstał se całą noc (jeszcze raz wykipiał
icon_mrgreen.gif
) a rano był już bardzo grzeczny, więc go użyłam do chleba

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To rzeczywiście masz żywotnego stwora, tylko pogratulować, ja za to ze wstydem muszę przyznać, że swój uśmierciłam przez własną sklerozę, stał sobie biedaczek w lodówce na ten czas upałów, żeby wolniej fermentował (bo ja chowam do lodówki taki świeżo nakarmiony, niewyrośnięty), no i tak sobie stał aż umarł z głodu
icon_redface.gif
, wszystko dlatego, że nie piekę już od kilu tygodni ze względu na temperatury w mieszkaniu, nie będę nie dogrzewać bo mi zwierzyna z przegrzania zejdzie
cry_1.gif
, ja z resztą też przy okazji
icon_rolleyes.gif
. Zwyczajnie o biedaczku zapomniałam
icon_sad.gif
.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Krystyna9 @ 8 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=999275o jesteś, mój dobry duchu
anbetung.gif
. No to teraz środek chleba, krojony jeszcze ciepły. Tu już cierpliwością się nie wykazałam. Przesoliłam trochę, cholera. Ale my na słodko nie jadamy, to bedzie i tak pyszny. Wyszedł mi idealny razowiec. Ukrojona , ta ciepła kromka, ściśnięta w palcach, powróciła na swoje miejsce. I o to mi chodziło. Chleb jest pyszniasty, nawet taki przesolony. Trochę pokombinowałam z mąkami i część pszennej, wymieniłam na żytnią. Tym razem jestem z siebie baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona
icon_mrgreen.gif
Krysiu,
czy mozesz napisać ile dałaś mąki żytniej a ile pszennej?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Krystyna9 @ 8 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=999275o jesteś, mój dobry duchu
anbetung.gif
icon_mrgreen.gif

z wrażenia zapomniałam dać zdjęcie
rofl.gif
. Poprawka, wstawiam
Krysiu
daumen.gif
icon_lol.gif

wspaniały i bardzo apetyczny
mniam.gif
masz prawo być baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo zadowolona
icon_razz.gif
a te dziurki są po prostu obłędne i do tego świeże masełko
fiesgrins.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tia... prosty razowiec, tia... !
Nie ma prostych razowcow !
zahnlos.gif
baa.gif
Chyba, ze chodzi o jego gorna powierzchnie wystajaca z formy.
icon_razz.gif

Tym bardziej podziwiam kazdy kolejny, wypieczony przez Was chlebek.
Chyle czola Krysiu.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i dzisiaj ponownie piekłam. Zrobiłam trochę mniejszy (ok. 2/3 porcji). Mąki pszennej i to pełnoziarnistej dałam tylko 100g. Reszta to żytnia i żytnia razowa. Baaaardzo smaczny

razowy19.JPG

Załączniki

• razowy19.JPG
    razowy19.JPG
    115.2 KB · Wyświetleń: 1

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Rósł jak szalony ( zakwas pszenny i żytni, mąka żytnia 720 i pszenna 1850, 650 oraz owsiana, dodatkowo słód jęczmienny palony)
lecker.gif

Razowiec_Tatter___zakwas_pszenny__ytni_m_ka_owsiana_1850_650___ytnia_720.jpg

Załączniki

• Razowiec_Tatter___zakwas_pszenny__ytni_m_ka_owsiana_1850_650___ytnia_720.jpg
    Razowiec_Tatter___zakwas_pszenny__ytni_m_ka_owsiana_1850_650___ytnia_720.jpg
    397.4 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy