Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (mrouh @ 3 Oct 2010, 21:48 ) index.php?act=findpost&pid=1032436Witam się tym postem na od dawna odwiedzanym i podczytywanym forum:)

Za pieczenie chleba zabrałam się zaledwie w połowie września, parę dni później zrobiłam pierwszy na zakwasie, od tamtej pory nie kupiliśmy chleba w sklepie. Przepis Tatter znam już na pamięć, piekę z niego co drugi dzień. Myślę, że musi być genialny:), bo lekko zmieniam mu skład w zależności od tego, jakie mąki mam na stanie (zawsze kombinacje razowej pszennej, żytniej i/lub grahama a nawet grahama orkiszowej nieco) i jeszcze nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł, mimo młodego trzytygodniowego zakwasu. A najlepsze- robię go w maszynie- programem zagniatania, zostawiam na kilka godzin do rośnięcia i włączam samo pieczenie. Kupno maszyny i ten przepis okazały się błogosławieństwem! Dziś wyjątkowo piecze się inny, z przepisu danci http://dancia.bloog.pl/kat,768063,index.html, bo zakwasu miałam za mało, ale jak się wyprodukuje kolejny "prosty i pyszny" nie omieszkam się pochwalić zdjęciem. Dziękuję za odczarowanie mitu o trudności pieczenia chleba:)
Milo mi ogromnie. Czekam zatem na zdjecie wypieku
icon_biggrin.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Znaczy sie, ze potrafie przekroic, tak ?
icon_wink.gif

Ano, staralam sie, rowno i zeby sie nie pociac przy okazji.
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Boski, JotHa, gratuluje wypieku! Krojenia rownego tez
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, super razowiec JotHa! Idzie na listę oczekujących.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Jak wielka tragedia się wydarzy jeżeli zamiast:
CYTAT100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
dodam 400 żytniej razowej lub 400 orkiszowej? Mimo wszystko w obu przypadkach chleb wyjdzie tylko? Jakie może to nieść za sobą konsekwencje w obu przypadkach?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Rzuć okiem na mój post. Ja zawsze daję najmniej pszennej mąki, zamieniając ją na żytnią chlebową i żytnią razową. Kombinuję ile tylko wlezie z tymi mąkami i zawsze mi wychodzi. Zamiast samej wody daję wodę z maślanką i też jest super

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kamilo, piekne wilgotne wnetrze i jaka skorka!

Diamond, przyznam, ze chleb ten pieke z przeroznymi makami w przerozych proporcjach i receptura dzielnie znosi moje adaptacje. Jesli baza Twojego ciasta chlebowego bedzie super aktywny zaczyn zytni razowy*, nie musisz sie obawiac zadnych niemilych niespodzianek - otrzymasz pyszny chleb zytni razowy. Bedzie mial gesty miazsz i nie urosnie az tak bardzo jak chleby z dodatkiem maki pszennej (wrecz przeciwnie - w trakcie pieczenia skurczy sie), ale wynagrodzi Ci smakiem i dluga swiezoscia. Radze tez zmienic temp. pieczenia najpierw bardzo wysoka (260C) przez 10 minut a pozniej niska (190-210C) przez 45-50 minut.

* zaczyn najlepiej przygotowac metoda dwustopniowa zaczac od 50g dokarmic taka sama wagowo iloscia maki i wody dostawic na 8 godz i i znow dokarmic i zostawic na 8 godzin. Np.:
I dokarmienie 50g zakwasu plus 150g wody i 100g maki
II dokarmienie: calosc zaczynu z poprzedniego dokarmiena plus 150g wody i 100 g maki.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Zrobiłem jak wspomniała Krystyna9 i bez obaw do razowego zakwasu dodałem 400g razowej mąki. Stało się jak napisała Tatter - mniej poszło w górę ale końcowe wrażenie bardzo pozytywne.

Od jakiegoś czasu zauważyłem znaczne braki mąki razowej na moim terenie (Szczecin i okolice) co mnie martwi.

Generalnie tak zapatrzony byłem w ten post (z modyfikacjami), że dzisiaj mieszając znów mąki zapomniałem dodać maślanki ;)

Nie odważyłem się robić innego chleba jeszcze - wciąż od kilku miesięcy Tatter gości w moim domu minimum raz w tygodniu ;)

Ten "pan" to efekt
400 zakwasu razowej typ 2000 i 400 żytniej typ 720. Po godzinie przemieszany, następnie 90 minut wyleżany na kaloryferze (ciepły - nie gorący). W środku 2 pełne garści słonecznika (dodatkowo na koniec wklepana kolejna garść na górę). Tylko wielka szkoda, że zabrakło maślanki - następnym razem na pewno nie zapomnę ;)

cincin.jpg

Czy to jest ten idealny moment wyrośnięcia?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Diamond - wspaniale, ze Ci sie udalo!
Kilka uwag:
* jesli decydujesz sie na wypiek z maki zytniej tylko (tak jak piszesz wyzej) mozesz pominac pierwsze wyrastanie.

* jesli po upieczeniu zauwazysz spory ubytek w objetosci bochenka, moze to oznaczac, ze wyrastal zbyt dlugo. Ten na zdjeciu, hm, wydaje sie byc odrobinke przerosniety. 80-85% wystarczyloby zupelnie. Wysoka temperaturaw pieca w pierwszej fazie ma pomoc chlebowi dokonczyc rosniecie.
Pokaz w przekroju jesli mozesz
icon_biggrin.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
tatter.jpg

1. Raz popełniłem (eksperyment) wyłącznie z samej żytniej - więcej robić nie powinienem.
2. Poszedł w dół zgodnie z Twoimi przewidywaniami - 30 minut za późno go wsadziłem.
3. Brak wyraźnych "dziurek" - wina słonecznika pewnikiem (szklanka).

Jutro to samo ale z maślanką bo z nią nigdy jeszcze nie robiłem.

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
prawie czuje zapach tego chleba
icon_smile.gif

mam pytanie, pewnie gdzies jest na nie odpowiedz ale jeszcze nie udalo mi sie znalezc. Jaka to jest maka chlebowa, maka pszenna chlebowa dokladnie. Jaki ma TYP

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
jak piekłam chleb żytni z zaparką, to też byłam przerażona że tak ładnie wyrośnięty chleb/ciasto, w piecu opadło. Nie miałam wtedy pojęcia że tak to działa właśnie. Po rozkrojeniu okazał się być bardzo smacznym i z dziurkami.
Do tego razowca czasami dodaję słonecznik (prażę go wcześniej na patelni) ale nie aż w takiej ilości
icon_mrgreen.gif
Proporcje różne mąki stosowałam przy tym razowcu, ale pszennej (T650 lub po prostu pełnoziarnistą) dawałam. A Twój chleb podoba mi się. Ja lubię takie ciężkie chleby

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Diamond @ 23 Oct 2010, 20:00 ) index.php?act=findpost&pid=10403101. Raz popełniłem (eksperyment) wyłącznie z samej żytniej - więcej robić nie powinienem.
2. Poszedł w dół zgodnie z Twoimi przewidywaniami - 30 minut za późno go wsadziłem.
3. Brak wyraźnych "dziurek" - wina słonecznika pewnikiem (szklanka).

Jutro to samo ale z maślanką bo z nią nigdy jeszcze nie robiłem.
1.Dlaczego nie? Z samej zytniej ( z reszta uzyles razowej i bialej) razowce wychodza doskonale i takie najprawdziwsze.
Czesto wypiekam z samej zytniej razowej (Borodinsky) i nie mam chlebowi nic do zarzucenia.

2. Tak, teraz nawet na zdjeciu widze, ze zbyt dlugo wyrastal, a swiadczy o tym plaska, a nawet lekko wklesnieta skorka na wierzchu chleba ( i jakby "rogi" po bokach). Jak wspomnialam wczesniej, pominelabym pierwsze wyrastanie (wazne w chleba z maki zytniej tylko!). Po dokladnym wymieszaniu wylozylabym ciasto na wysmarowany oliwa stol i umoczonymi w oliwie rekoma starala sie nadac ksztalt dlugiego prostokata i pozniej zaczelabym zwijac. Nastepnie ulozylabym ten niby rulon w blaszce zlaczeniem w dol - wloz blaszke do plastikowej torby (wdmuchnij odrobine powietrza i dokladnie zamknij) i zostaw na tak dlugo w cieplym miejscu (np. w piecu na 35C) na 1 - 1 1/2 godziny (moze 2 godziny nawet). Sprawdz po godzinie: jesli ciasto podnioslo sie znacznie (a powinno) daj mu jeszcze chwilke tym razem juz na blacie stolu (a w tym czasie rozgrzej piec do maksimum). Powinien prawie wypelnic Twoja blaszke.

3. Ziarna slonecznika, hm, 15- 17% wagi maki powinno dac pieczywo mocno slonecznikowe i taka ilosc nie powinna wplynac na strukture ciasta. Zwazylabym te "dwie garscie" pestek, tak na wszelki wypadek
icon_wink.gif

Powiem jeszcze na koniec, ze zakwas powinien byc super aktywny (warto odswiezyc go ze dwa razy).

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (bawareczka @ 23 Oct 2010, 20:09 ) index.php?act=findpost&pid=1040313prawie czuje zapach tego chleba
icon_smile.gif

mam pytanie, pewnie gdzies jest na nie odpowiedz ale jeszcze nie udalo mi sie znalezc. Jaka to jest maka chlebowa, maka pszenna chlebowa dokladnie. Jaki ma TYP
Maka pszenna chlebowa ma ok. 12g bialka na 100g maki.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
100 gram słoneczniku dokładnie ;) Debiut z maślanką ;) Słonecznik na górze nie jest efektem nadmiernej ilości (wklepany ręcznie). Jesteśmy w dwie osoby więc nie ma siły by 3 x tygodniowo nie robić go...

Widoczne nierówności są efektem wypadkowym. Dawno temu bawiłem się z docinaniem papieru jak debiutowałem i trwało to kilka minut nim ścianki wyłożyłem. Teraz to trwa nie więcej jak 20 sekund bo papier po prostu wciskany jest w formę i wygłaskiwany. Stąd właśnie ten efekt pomarszczenia chleba ;)

niepadl.jpg

BTW: Bardzo mi się podobała forma Gucia (serce). Może się odezwie gdzie takową wyrwać ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy