- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
QUOTE (mrouh @ 3 Oct 2010, 21:48 ) index.php?act=findpost&pid=1032436Witam się tym postem na od dawna odwiedzanym i podczytywanym forum
Za pieczenie chleba zabrałam się zaledwie w połowie września, parę dni później zrobiłam pierwszy na zakwasie, od tamtej pory nie kupiliśmy chleba w sklepie. Przepis Tatter znam już na pamięć, piekę z niego co drugi dzień. Myślę, że musi być genialny
, bo lekko zmieniam mu skład w zależności od tego, jakie mąki mam na stanie (zawsze kombinacje razowej pszennej, żytniej i/lub grahama a nawet grahama orkiszowej nieco) i jeszcze nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł, mimo młodego trzytygodniowego zakwasu. A najlepsze- robię go w maszynie- programem zagniatania, zostawiam na kilka godzin do rośnięcia i włączam samo pieczenie. Kupno maszyny i ten przepis okazały się błogosławieństwem! Dziś wyjątkowo piecze się inny, z przepisu danci http://dancia.bloog.pl/kat,768063,index.html, bo zakwasu miałam za mało, ale jak się wyprodukuje kolejny "prosty i pyszny" nie omieszkam się pochwalić zdjęciem. Dziękuję za odczarowanie mitu o trudności pieczenia chleba
Za pieczenie chleba zabrałam się zaledwie w połowie września, parę dni później zrobiłam pierwszy na zakwasie, od tamtej pory nie kupiliśmy chleba w sklepie. Przepis Tatter znam już na pamięć, piekę z niego co drugi dzień. Myślę, że musi być genialny
Milo mi ogromnie. Czekam zatem na zdjecie wypieku![]()