Prosty i pyszny razowiec

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moze Mirabbelka tez tu zajrzy...
icon_biggrin.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
moim zdaniem kazdy chleb mozna upiec w garnku
te bardziej wilgotne nie formuje tylko wkladam lyzka do garnka jak do formy, bardziej scisle formuje w ksztalcie bochenka i wrzucam do garnka traktujac go troche jak kamien

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Przeczytaj poprzedni post Mirabbelki.

Jednocześnie napisałyśmy.
Nie wiem jaką Ty masz foremkę, ale ja piekłam chleby w polewnym garnku - to chyba to samo.

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Czytałam,czytałam jak najbardziej,ale wolałam upewnić się ,bo zawsze mam jakieś wątpliwości,a poza tym lepiej się upewnić bo mogłam coś pokręcić.A teraz jestem już spokojna,dzięki za odpowiedż.I muszę dodać,że ta stronka jest super ,dzięki Wam nauczyłam sie piec domowy chlebek,wielkie dzięki,SUPER!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Swietnie iwono44...pochwal sie tylko swoim bochenkiem
icon_biggrin.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pytanie a propos demerary : czego innego moge uzyc?? czy "zwykly" brazowy cukier sie nada??
gruebel_2.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
iwona44 @ 21 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544199No niestety chwalić się nie mogę,aparat pojechał na wakacje,a chleb no cóż nic dodać nic ująć,bo skoro takie dwie lewe ręce do pieczenia jak ja dają radę to już o czymś świadczy,w każdym bądż razie jak dla mnie to jest prawdziwy razowiec
Bardzo sie ciesze... a propos...kazde rece do pieczenia chleba dobre, nawet dwie lewe!!!

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tatter @ 21 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544205uzyj cukru trzcinowego, nierafinowanego najlepiej...
dziekuje bardzo! tak zrobie!! bo przymierzam sie do Twojego razowca w przyszlym tygodniu... tylko najpierw musze zrobic zakwas... i to bedzie moj pierwszy zakwas!!! az sie boje...
icon_eek.gif

jeszcze tylko pytanko na koniec : czytalam juz jakis czas temu w innym watku, ze zakwas moze uszkodzic powloke wiaderka maszyny... czy tak sie dzieje jesli chleb na zakwasie piecze sie w maszynie?? czy jesli bede tylko wyrabiac to tez moze sie tak zdarzyc??
gruebel_2.gif
musze przyznac, ze troche mnie to niepokoi...
icon_eek.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Niestety wiekszosc maszyn do chleba nie jest przystosowana do pieczenia chlebow zakwasowych, a juz szczegolnie zytnich razowcow...
Chleby na zakwasie fermentuja dluzej niz drozdzowe i w nizszej temperaturze...
Pamietaj, ze kwas zawarty w zakwasowym chlebie moze byc calkiem silny i moga potencjalnie zajsc niekorzystne reakcje ...jestem pewna, ze na ten temat pisala juz Mirabbelka...
Moja rada jest taka...jesli chce Ci sie brudzic i wykorzystywac maszyne...wymieszaj w niej tylko ciasto i zostaw na godzine, potem przeloz je do foremki, pozwol wyrosnac...tak jak w przepisie z reszta...
ale polecam 3 minutowy sposob...z wybrudzeniem jednaj miski...wrzuc wszytsko do miski, dobrze wymieszaj (ok 3 min), przykryj szczelnie folia, zostaw na 20-60 min, potem przeloz ciasto do foremki i dalej jak w przepisie...

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak tak, chcialam zrobic tak jak w przepisie czyli tylko wyrobic w maszynie, tylko zastanawialam sie, czy od wyrabiania maszynie tez moze sie cos "stac", czy tylko od pieczenia...
nie chodzi mi o "brudzenie"; boje sie zawsze, ze zle cos wyrobie (mam problemy "powypadkowe" z jednym nadgarstiem i nie jestem w stanie zbyt dlugo niczego recznie wyrabiac...
icon_frown.gif
) i tylko dlatego wole maszyne, bo ona z pewnoscia dobrze wyrobi
icon_wink.gif

chetnie sprobuje to 3-minutowe mieszanie; dam znac, jak juz cos mi z tego wyjdzie
icon_mrgreen.gif

raz jeszcze dzieki za wszystkie rady!
pozdrawiam

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bea zaopatrz sie w bardzo przydatne ustrojstwo jakim jest "pastry scraper", jest wykonany z gietkiego plastiku i idealnie nadaje sie do mieszania lepkich i gestych mas, pasuje do ksztaltu misek...gdzies tu jest na forum, ale mam kiepska pamiec i nie wiem gdzie ...moze ktos znajdzie...
icon_biggrin.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki, mam juz zakupiony, tylko jeszcze nie byl uzywany
fiesgrins.gif

oprocz Kitchen Aid mam juz sporo takich przydasiow (tylko sie brac i uzywac...
fiesgrins.gif
) ale do tego ostatniego trudno mi przekonac meza, bo twierdzi, ze za malo miejsca w kuchni...
cry_1.gif
i niestety ma racje...
cry_1.gif
a ja jestem pewna ze taki Kitchen Aid baaardzo ulatwil by mi zycie (no a przynajmniej wypieki...
fiesgrins.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy