Prosty i pyszny razowiec

oski

Member
Lip 31, 2007
25
0
0
[quote name='hazo' date='23 Mar 2006, 04:15 ' post='266641']
Ale Małgosiu on już nie jest w misce tylko w foremce. I teraz mam wątpliwości czy zostawić go do tej 5 rano w lodówce, czy np. postawić na parapecie przy odchylonym oknie. Oczywiscie tam gdzie mam zakręcony kaloryfer.
[/qu

spokojnie możesz go zostawić w lodówce!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
oski @ 31 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=552381Ale Małgosiu on już nie jest w misce tylko w foremce. I teraz mam wątpliwości czy zostawić go do tej 5 rano w lodówce, czy np. postawić na parapecie przy odchylonym oknie. Oczywiscie tam gdzie mam zakręcony kaloryfer.
CYTATspokojnie możesz go zostawić w lodówce!
Ale te wątpliwości miałam prawie 1,5 roku temu.

Witaj na forum
icon_exclaim.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Wyjechalam na Wielkanoc do Krakowa i zakwas mi splesnial. Po kilku miesiacach przerwy, kiedy to nie chcialo mi sie pielegnowac dzikich D, wracam do zakwasowcow i zaczynam oczywiscie od tego fantastycznego razowca
mniam.gif

Upieczony wczoraj w nocy, polowe zjadlam na sniadanie z dzemem morelowym.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Prosze, prosze...jaki piekny, a srodek...hm... marzenie!
Jakich mak uzylas?
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Oops, zapomnialam napisac, ze z braku maki zytniej, dodalam maki razowej (Hovis) i chlebowej (Allinson Very Strong White). Chlebek jest pyszny, dzisiaj pieke znowu
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A zakwas? razowy?
 

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
wrr wcielo mi opinie

no nic pisze na nowo ;)

użyłam:
300 g zakwasu pszennego razowego i 100 g pszennego
dałam pół łyżeczki drożdzy bo zakwas ma dopiero tydzień
150 g maki zytniej i 250 g maki pszennej razowej


wsadziłam o 23 do lodówki na środkową półkę. wyciągnęłam rano (ok 8) dałam mu dojśc do siebie jakieś 20 min, wsadziłam do piekarnika, piekłam godzinę. potem wyciągnęłam z formy i dopiekałam spód bo lubię mocno wypieczony a mój piekarnik ma grzałkę tylko u góry.

chleb jest obłednie niesamowity, chrupiąca skórka, miękkie i lekko wilgotne wnętrze, idealne dziury (na zdjeciu nie widać kroiłam jeszcze ciepły), lekko kwaśny smak. czyli taki jaki powinien byc razowiec

Po prostu niebo w gębie
icon_smile.gif


a to zdjęcia

P8250013.jpg


P8250012.jpg


P8250006.jpg


P8250008.jpg
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Piekny! Gratuluje udanego wypieku...
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Smakowo to mój ulubiony, nie za kwaśny nie za mokry. Taki w sam raz.

1242433226_cdb3854674.jpg
 

Załączniki

  • 1242433226_cdb3854674.jpg
    1242433226_cdb3854674.jpg
    116.8 KB · Wyświetleń: 3

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję. Już myślałam, że za mało rósł, ale dałam mu spory kawał dnia i nawet mnie za wiele nie obchodził.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ale jestes...zrob tez jakis chleb dla Krzyska...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy