Prosty i pyszny razowiec

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
No, spróbuję wreszcie dodać zdjęcie... chlebek dawno zjedzony, ale wspomnienia pozostały
icon_smile.gif

Smacznego
icon_smile.gif

Załączniki

• P1000229_1.JPG
    P1000229_1.JPG
    27.6 KB · Wyświetleń: 0

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Melduję, że upiekłam wczoraj, jest pyszny. Dodałam sporo różnych ziaren, podprażonych na patelni... Jedno czym mnie mile zaskoczył, to to że wyrósł ( i to w miarę szybko) pomimo tego, że zakwasu niestety miałam tylko 318 gram, strasznie się bałam, że nie wyjdzie,ale skubany dał radę,fajny mam zakwas
rofl.gif

Dzięki za dobry i nie skomplikowany przepis
blume.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Chlebki_06_06.jpg
Razowiec_Tatter.jpg
w wersji mini - pieczony w małej formie serduszkowej oraz w towarzystwie innych również przepszysznych chlebków.
lecker.gif
mniam.gif

Załączniki

• Razowiec_Tatter.jpg
    Razowiec_Tatter.jpg
    158.6 KB · Wyświetleń: 2
  • Chlebki_06_06.jpg
    Chlebki_06_06.jpg
    116.3 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Gucio, swietne! Widze, ze musisz "kochac" ten "Tatterowiec" bardzo...

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
witam jestem tu pierwszy raz zabieram się do chlebka jak sujka do wyprawy za morze ale zakwas pracuje i czeka więc..... mam tylko jedno pytanie jeśli ktoś może odpowiedziec czy do przepisu tatera pyszny razowiec mogę zamiast mąki pszennej chlebowej dodac mąke pszenną razową lub pszenną graham ?

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
jaca19665 @ 20 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=884699witam jestem tu pierwszy raz zabieram się do chlebka jak sujka do wyprawy za morze ale zakwas pracuje i czeka więc..... mam tylko jedno pytanie jeśli ktoś może odpowiedziec czy do przepisu tatera pyszny razowiec mogę zamiast mąki pszennej chlebowej dodac mąke pszenną razową lub pszenną graham ?
jaca19665, możesz dodać pszenną razową (2000) lub gracham (1850) - wyjdzie może mniej pulchny ale za to zdrowszy. Pewnie trzeba dodać więcej wody (lub maślanki lub kefiru lub ...). Możesz eksperymentować. Ja mieszałem pszenną (850 lub 650) z innymi mąkami. "Najładniejszy" wychodzi z pszennej chlebowej
wink.gif

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
dzięki Gucio za odpowiedż jest akurat ciepło więc zakwas ładnie pracuje jak coś mi wyjdzie to napiszę ja uwielbiam chlebki razowe narazie jestem skazany na schustlanda. pytam o razową bo właśnie zdrowszy pozdrawiam

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
no i się udało zakwas czterodniowy upiekłem dwie foremki jeden ze słonecznikie a drugi z pestkami dyni smakują super mogę od siebie dodac że po przeczytaniu kilkudziesieciu stron i po poradzie gucia mąkę pszenną w połowie zamieniłem na orkiszową pełnoziarnistą kupiłem w auchan, musiałem też dac więcej wody ale miałem też go w piecu 1,5 godziny zaobserwowałem też że lepiej mi wyrósł chlebek który po wsypaniu ziaren mocniej wymieszałem ze słonecznikiem wymieszałem delikatniej i rósł pomału pozdrawiam zjadaczy dobrego chlebka
Gucio widziałem twojego borodińskiego mam zamiar też spróbowac ale mam problem moje foremki silikonowe są do 230 stopni i nie wiem czy sie nie zniszczą

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
oj to nie za dobrze, witm panią Mirabelkę własnie przymierzam się do borodinskiego a ten chlebek zaczyna się piec od 230 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę więc nie wiem czy nie wstawic go na 220 i ..... no i co wyjdzie?

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
no i chyba klapa piekę razowiec tatter a raczej próbuję czytam i czytam a jednak gdzieś przeoczyłem o chlebie na zakwasie to znaczy po kolei, chlebek słabo wyrastał to znaczy wcale dodałem drożdzy i wstawiłem do ciepłego piekarnika 40 stopni bardzo słabo rosnie a przed chwila przeczytałem że chleb na zakwasie nie powinien wyrastac w ciepłym bo nie słuzy to zakwasowi no i nie wiem co dalej foremki stoja w piecu jest wyłączony ale zagrzany
gruebel_2.gif
nie wiem co dalej robic

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
nie urósł za bardzo ale co dziwne był jadalny. mam pytanie bardzo ważne jak ktoś czyta ten post to prosze o odpowiedż razowiec tatter z przepisu na 1 stronie na jaką jest blaszke mam 2 keksówki 26 cm. Mirabelko twój razowiec juz mi wyszedł 3 razy zawsze piekę 2 foremki naraz

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
jaca19665 @ 4 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=889236mam pytanie bardzo ważne jak ktoś czyta ten post to prosze o odpowiedż razowiec tatter z przepisu na 1 stronie na jaką jest blaszke mam 2 keksówki 26 cm.
W keksówce 26 cm ale szerokiej na ok. 11 cm spokojnie się zmieści, w węższej takiej typowo "ciastowej" raczej nie. Zasadniczo nieywrośnięte ciasto powinno wypełniac keksówkę najwyżej w 2/3, a lepiej jak zajmuje tylko połowę formy, wtedy ma wystarczająco dużo miejsca do rośnięcia.

jaca19665

Member
Sie 20, 2009
17
0
0
niestety nie wiem co dalej napisałem do tatter na pw ale piszę już tu, może ktos z większym doświadczeniem jest na forum chlebki stały 12 godz w lodówce i 3 na stole nie urosły nic dodałem jeszcze raz zakwas w ilosci po 5 łyżek i poczekam kilka godz aż urośnie o ile urośnie i wrzucę do pieca .... nie wiem czy tak można

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy